Improvement of flame retardance propertles of unsaturated polyesters
- Tez No: 15509
 - Danışmanlar: PROF.DR. GÜNGÖR GÜNDÜZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Yanıcı lık, Yanmazlık, Doymamış Poliesterler, Kendi Kendisini Söndüren, Poliester liodifikasyonu, Çarpma Dayanımı, Şeriflik, Flammabili ty, Flame Retardance, Unsaturated Polyesters, Self-extinguishing, Polyester Modification, Impact Strength, Hardness
 - Yıl: 1991
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 91
Özet
DOYMAMIŞ POL 1 ESTERLER İN YANMAZLIK ÖZELLİKLERİNİN ARTTIRILMASI ÖZTÜRK, Şükrü Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güngör GÜNDÜZ Eylül 1991, 91 sayfa ÖZET Bu çalışmada, endüstride yaygın alarak kullanılan prapilen glikol esaslı bir doymamış poliester reçinesi tetra-bromofitalik anhidrit (TBPA) ile modifiye edilmiştir. Sözkonusu modifikasyonun poliesterin yanmazlık ve mekanik özellikleri (çarpma dayanımı, sertlik) üzerindeki etkileri deneysel olarak incelenmiştir. Modifiye edilmiş poliester iki basamaklı bir pişirme işlemiyle sentezlenmiştir. İlk basamak prapilen glikol esaslı poliesterin sentezlenmesini, ikinci basamak ise bu poliesterin TBPA ile modifikasyonunu içermektedir. Tavlama (çaprazlama) reaksiyonu bir stiren-akrilonitril monomer sistemi ile yapılmıştır. Bu amaçla elde edilen reçinenin sırasıyla, %40 ve %20'si kadar stiren ve akrilonitril kullanılmış tır.Yanmazlık ile poliesterin içerdiği brom miktarı arasında lineer bir ilişki olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca yanmazlık testleri, kendi kendisini söndüren bir poliester reçinesi elde edilebilmek için, sözkonusu reçinenin en az %12 brom içermesi gerektiğini göstermiştir. Maksimum çarpma dayanımı 10,5 (J/m. genişilik) olarak, %9. I brom içeren reçinede elde edilmiştir. Çarpma dayanımı maksimum noktada, modifiye edilmemiş poliesterin hemen hemen iki katı bir değere ulaşmıştır. Ayrıca maksimum çarpma dayanımına sahip reçinenin minimum sertlikte olduğu görülmüştür. Maksimum sertlik 27.6 BHN olarak %0. O Br içeren Cmodifiye edilmemiş D poliesterde elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IMPROVEMENT OF FLAME RETARD ANCE PROPERTIES OF UNSATURATED POLYESTERS ÖZTÜRK, Şükrü M. S in Chemical Engineering Middle East Technical University- Supervisors Pro-f. Dr. Güngör GOMDÜZ September 1991,91 pages ABSTRACT In this research, a conventional propylene glycol based unsaturated polyester was modified by tetra-bromo phthalic anhydride (TBPA) at -five different concentrations. The effect of this modification on the flame retardance and the mechanical properties (i.e. impact strength, hardness) of the polyester was studied experimentally. The synthesis of modified polyester was performed by a two step cooking process which includes the synthesis of conventional polyester and the modification of this polyester by TBPA. A styrene-acrylonitrile monomer system (40% and 20% of the final polyester respectively) was used for curing (crossl inking) reaction. mA linear relation was observed between the -flame retardance and the bromine content of the polyester. The results o-f -Flame retardance tests indicated that a self-extinguishing polyester can be obtained by using at least 12% Br in modified resin. The maximum impact strength which is 10.5 J/m. width was obtained at 9. IX Br in modi-Fied polyester. The impact strength was almost doubled at the maximum point with respect to unmodified polyester. The maximum in the impact strength corresponded to the minimum in hardness. The maximum hardness which is 27.6 BHN was obtained at OX Br (i.e. unmodified polyester).