Doğru akım karşılaştırıcılı direnç ölçüm köprüsü
Direct current comparator resistance measurement bridge
  1. Tez No: 155113
  2. Yazar: KAAN GÜLNİHAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SARP ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğru Akım Karşılaştırıcı, Direnç Ölçümü, Direnç Ölçüm Köprüsü, Düşük Seviyeli Gerilim ve Akım ölçme, Direnç Kalibrasyonu, Direct Current Comparator, Resistance Measurement, Resistance Measurement Bridge, Low Level Voltage and Current Measurement, Resistance Calibration
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bilimin hangi dalında araştırma yapılırsa yapılsın, araştırılan konu ile ilgili parametrelerin doğru ve hassas bir şekilde ölçülmesi büyük önem taşır. Günümüzde, hassas ölçüm yapan cihazlar, bilimsel araştırma laboratuarları ve metroloji enstitüleri tarafından sürekli kullanılmaktadırlar. Bu tezde, elektriksel direncin doğru ve hassas bir şekilde ölçülmesi ele alınmış ve doğru akım karşılaştırıcılı direnç ölçüm köprüleri incelenmiştir. Bu ölçüm köprüleri, iki direncin oranını ppm düzeyinde belirsizlik ile ölçmekte ve standart direnç kalibrasyonunda kullanılmaktadır. Yapılan pratik çalışmalarda, bu tip bir köprünün önemli bir kısmını oluşturan doğru akım karşılaştırıcı gerçekleştirilmiş ve iyi sonuçlar alınmıştır. Tez çalışması sürecinde, zamana ve sıcaklığa bağımlılığı çok düşük akım kaynaklarının yapımı, düşük seviyeli gerilim ve akım ölçme teknikleri ve doğru akım ile oluşturulan manyetik akıların sezilmesi konularında iyi sonuçlar alınmıştır. Tez çalışması, TÜBİTAK-UME (Ulusal Metroloji Enstitüsü) bünyesinde bulunan Empedans Laboratuarında gerçekleştirilmiştir. Çalışma halen devam etmekte ve 0.1 ppm ölçüm belirsizliği hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Parameters about the subject of scientific research have to be measured correctly and accurately. Nowadays, sensitive measurement devices are being used by scientific research laboratories and metrology institutes, hi this master thesis, accurate measurement of electrical resistance has been examined and direct current comparator resistance measurement bridges have been studied. These measurement bridges give the ratio of two resistance values in ppm level uncertainty and they are used for standart resistor calibration. In practical study, direct current comparator which is the main part of the resistance measurement bridge has been realized and suitable results have been obtained. During this work, realization of current sources whose time and temperature dependencies are very low, measurement techniques of low level voltage and current, and DC (direct current) magnetic flux sensitivity have been concluded. This master thesis has been realized in Impedance Laboratory at TÜBİTAK-UME (National Metrology Institute). Completion of the measurement system are in progress to achieve 0.1 ppm measurement uncertainty.