Zonguldak kömür havzası çevre sorunlarının değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
A research about environmental problems of Zonguldak coal mines region
- Tez No: 155246
- Danışmanlar: PROF.DR. FETHİ BAYRAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zonguldak, kömür, zenginleştirme ünitesi, sızıntı suyu, alkalinite, sertlik, Zonguldak, coal mine, leaking water, alkaline, hardness
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Ill ÖZET ZONGULDAK KÖMÜR HAVZASI ÇEVRE SORUNLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Zonguldak Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Ülkemizde taşkömür üretiminin yapıldığı tek havzadır. Türkiye Taşkömürü Kurumu 5 ana üretim bölgesinden oluşmakta olup en fazla üretim Karadon Bölgesinde yapılmaktadır. Bu araştırma Karadon bölgesinde gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmada bölgede kömür üretimi sırasında oluşan çevre sorunları ele alınmıştır. Üretim sırasında ortaya çıkan gaz, sıvı ve katı atıklar belirlenmiştir. Zeminden sızarak yeraltında biriken ve zenginleştirme ünitesinde oluşan atıksulardan örnekler alınarak pH, iletkenlik, sertlik, sülfat, klorür, demir, silis, alkalinite parametreleri ölçülmüştür. Analiz sonuçlan ile bu suların geçtiği zeminlerin özellikleri ayrı ayrı sunulmuştur. Elde edilen veriler doğrultusunda değerlendirilmeler yapılmış, oluşan atıkların çevreye olan etkileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT A RESEARCH ABOUT ENVIRONMENTAL PROBLEMS OF ZONGULDAK COAL MINES REGION Zonguldak Turkey Coal Mines Corporation (TTK) is the only region in Turkey that presence of coal mines. The corporations contain 5 main production region. The highest level of production occur in Karadon region. That research was done in Karadon region. That research deals with the environmental effects of coal mines. The wastewater from coal mine was analysed for pH, conductivity, hardness, sulfate, chloride, iron, silica, alkaline parameters. The results of analysis and the characteristic of grounds that wastewater was taken, explained in that thesis. According to the results of analysis, the effects of waste to the environment was presented.