Zonguldak taşkömür havzası çevre kayaçlarındaki kil varlığının seramik hammaddesi yönünden incelenmesi
- Tez No: 78983
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM BUZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seramik, kil, kömür çevre kayacı, taşkömür havzası
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi ZONGULDAK TAŞKÖMÜR HAVZASI ÇEVRE KAYAÇLARINDAKİ KİL VARLIĞININ SERAMİK HAMMADDELERİ YÖNÜNDEN İNCELENMESİ Meftun PEHLİVAN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. ibrahim BUZKAN Ağustos 1998, 81 sayfa. Bu tez çalışmasında, Zonguldak Taşkömür Havzası kömür çevre kayaçlarında bulunan killerin seramik hammaddesi olarak kullanılıp kullanılamayacağı araştırılmıştır. Çalışma alanının stratigrafisi, jeolojisi, tektoniği, kömür çevre kayaçlarının ve kil minerallerinin oluşumları, özlü seramik hammaddelerinin sınıflandırılması, örneklerin alınması, hazırlanması ile örnekler üzerinde yapılan fiziksel ve kimyasal analizler hakkında bilgiler verilmektedir. Çalışma sahasındaki kömür üretim panolarından alınan örneklerin analize hazırlanması için kiltaşla rının bünyelerindeki organik maddelerin uzaklaştırılması ve harmanlanması hedeflenmiş, örneklerin fiziksel ve kimyasal analizleri 111ÖZET (devam ediyor) yapılmış, havzadaki kiltaşlannın özelliklerinin seramik endüstrisi için istenen değerlere yalan olmasından dolayı bu hammaddelerin ekonomik koşullarda kullanımı amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis INVESTIGATION ON CLAY PRESENCE IN ROCKS FOUND IN ZONGULDAK HARDCOAL BASIN FOR CERAMIC CRUDE MATERIALS Meftun PEHLİVAN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Graduate School of Natural Applied Sciensis Department of Geological Engineering Thesis Advisor : Yrd. Doç. Dr. Ibrahim BUZKAN August 1998, 81 pages. In this study, it is investigated whether or not the clays found in the rocks of Zonguldak Hardcoal Basin as ceramic crude materials. Backround on stratigraphy, geology, tectonics and formation of rocks and clay minerals of the study field is given and also presented the classification of pure ceramic crude materials, preparation and blending of samples, physical and chemical analyses. It is aimed to remove and blend the organic materials in the clay stones so that the samples taken from the coal production panos in the study field could be prepared for analyse, and then the physical and chemical analyses of the samples areABSTRACT (continued) carried out. It is targetted that these crude materials are used economically since the features of the clay stones in the basin are suitable for the standards required by ceramic industries. Key Words : Ceramic, clay, rocks found in coal surrounding, hardcoal basin. Science Code : 606.03.02 VI