Orta Karadeniz bölgesinin sahil kesiminde bulunan doğal meraların vejetasyonu üzerinde floristik, fitososyolojik ve ekolojik bir araştırma
A floristic, phytosociological and ecological investgation on the vegetation of natural coastal grasslands of Central Black Sea region
- Tez No: 155257
- Danışmanlar: PROF.DR. MAHMUT KILINÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Vejetasyon, Çayır-Mera, Net Primer Üretim, Otlatma, Biyomas, Otlatma kapasitesi, Flora, Vegetation, Grassland, Net primary production, Grazing, Biomass, Grazing capacity
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
ORTA KARADENİZ BÖLGESİNİN SAHİL KESİMİNDE BULUNAN DOĞAL MERALARIN VEJETASYONU ÜZERİNDE FLORİSTİK, FİTOSOSYOLOJİK VE EKOLOJİK BİR ARAŞTIRMA ÖZET Bu çalışmada Orta Karadeniz bölgesinin sahil kesiminde bulunan doğal meraların florası, vejetasyonu ve bazı ekolojik özellikleri araştırılmıştır. Araştırma alanının florasında 29 familyaya ait 84 cins, 122 tür ve türaltı takson tespit edilmiştir. Bitki türlerinin floristik bölgelere göre dağılımı %19.66 ile Avrupa-Sibirya, %11.46 Akdeniz ve %68.85 çok bölgeli ya da floristik bölgesi bilinmeyen türler olarak tespit edilmiştir. Floradaki türlerin hayat formlarına göre dağılımında türlerin büyük bir kısmı Hemikriptofit (%69.67) hayat formuna sahiptir. Bunu %22.13 ile Terofitler izlemektedir. Çok az bir oranda da olsa Kamefitler (%5.73) ve Geofitler (%2.45) de bulunmaktadır. Araştırma alanında çayır vejetasyonu hakimdir. Vejetasyonun Braun Blanquet (1932) ve nümerik yöntemler (Average Linkage, TWINSPAN ve DECORANA) kullanılarak yapılan analizi sonucunda Hordeo geniculati - Plantaginetum coronopodis ass.nova, Alopecuro pratensis - Juncetum littoralii ass.nova, Poa annua - Agrostietum castellanae ass.nova, Galio tricomiti - Trifolietum fragiferum ass.nova, Trifolio hybridi - Paspaletum paspalodetis ass.nova ve Medicago minimatis - Lolietum perenne ass.nova gibi 6 farklı yeni bitki birliği tespit edilmiştir. En yüksek topraküstü net primer üretim, otlatılan ve korunan kısımlarda genellikle yaz mevsiminde gerçekleşmiştir. Araştırma alanının hem korunan, hem de otlatılan kısımlarındaki toprakaltı turnover değerleri, topraküstü turnover değerlerinden daha fazladır. Araştırma alanında net primer üretimin mevsimsel olarak değişmesinin nedeni batısı ile doğusu arasındaki yağış farkından kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
A FLORISTIC, PHYTOSOCIOLOGICAL AND ECOLOGICAL INVESTIGATION ON THE VEGETATION OF NATURAL COASTAL GRASSLANDS OF CENTRAL BLACK SEA REGION ABSTRACT In this study, the flora, vegetation and some ecological properties of natural coastal grassland vegetation on the Middle Black Sea Region were investigated. The flora of study area is consist of 29 families, 84 genera, 122 species and subspecies or variety. While 19.66% of these plants belong to Euro- Siberian, 11.46% Mediterranean floristic region, 68.85% pluriregional or unknown. The life-form spectrum is consist of 69.67% Hemicryptophytes, 22.13% Therophytes, 5.73% Chamephytes and 2.45% Geophytes, respectively. The study area is dominated by the grassland vegetation. The vegetation of the study area was classified with Braun-Blanquet (1932) and numerical methods and six different new plant associations were described in the study area. These association are as follows: Hordeo geniculati - Plantaginetum coronopodis ass.nova, Alopecuro pratensis - Juncetum littoralii ass.nova, Poa annua - Agrostietum castellanae ass.nova, Galio tricomiti - Trifolietum fragifemm ass.nova, Trifolio hybridi - Paspaletum paspalodetis ass.nova and Medicago minimatis - Lolietum perenne ass.nova, respectively. The highest aboveground net primary productivity was occurred usually in summer months in grazed and ungrazed regions. In both grazed and ungrazed regions underground turnover values were higher than aboveground turnover values. Seasonal changes in net primary productivity in the study area should be due to the differences in precipitation regimes from east to west.