Single CNC machine scheduling with controlleable processing times and multiple due dates
Kontrol edilebilir üretim zamanları ve birden çok teslim tarihi varlığında CNC takım tezgahı çizelgelemesi
- Tez No: 155517
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET SELİM AKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çizelgeleme, Tek Makine, Toplam Ağırlıklı Gecikme ve Erken Bitirme, Birden Çok Teslim Tarihi, Kontrol Edilebilir Üretim Zamanları, Yor damlama, Sipariş Reddi. iv, Scheduling, Single Machine, Total Weighted Tardiness and Earliness, Multiple Due Dates, Controllable Processing Times, Heuristics, Order Rejection. m
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
ÖZET KONTROL EDİLEBİLİR ÜRETİM ZAMANLARI VE BİRDEN ÇOK TESLİM TARİHİ VARLIĞINDA CNC TAKIM TEZGAHI ÇİZELGELEMESİ Mehmet Oğuz Atan Endüstri Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Selim Aktürk Temmuz, 2004 Modern bir üretim ortamının özelliklerini yansıtabilmek için müşteri mem nuniyeti ve firmalar arası rekabet unsurlarının birarada gözönünde bulundurul ması gerekir. Üreticiler müşteriyi memnun edebilmek için müşteri önceliklerini hesaba katıp hangi siparişleri kabul edeceklerinin kararını verecekleri gibi ödemek durumunda kalacakları toplam ağırlıklı gecikme ve erken bitirme maliyetlerini de dikkate almalıdırlar. Teslim tarihinin sapması ihtimalini gözönünde bulunduran müşteriler, üreticiye herbiri diğerinden farklı, zaman içinde gittikçe azalan fiyatlar sunan birden çok teslim tarihi önerir. Esnek üretim sistemleri kullanan üreticiler işleme koşullarını değiştirerek kesici uç maliyeti karşılığında üretim zamanlarını kontrol etme kabiliyetine sahiptir. Bu çalışmada, toplam kazancı ençoklayarak bir grup işin tek bir CNC takım tezgahında çizelgelenmesini gözönüne aldık. Toplam kazancı ise çizelgelenen işlerin toplam fiyatından toplam ağırlıklı gecikme ve erken bitirme, kesici uç ve işleme maliyetlerini çıkararak hesapladık. Tek başına toplam ağırlıklı gecikme probleminin NP-zor olmasından dolayı, bizim incelediğimiz prob lem de NP-zor'dur. Ayrıca, kesici uç maliyetinin doğasından dolayı da problem doğrusal değildir. Bu çalışmamızda farklı öncelik kuralları ve çizelgeleme algo ritmaları öneriyoruz. Bu kural ve yöntemleri kullanarak işleri çizelgelerken aynı anda üretim zamanlarını da belirleyen bir yordamlama algoritması oluşturuyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SINGLE CNC MACHINE SCHEDULING WITH CONTROLLABLE PROCESSING TIMES AND MULTIPLE DUE DATES Mehmet Oğuz Atan M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. M. Selim Aktürk July, 2004 In order to reflect the characteristics of a modern manufacturing environment, elements of customer satisfaction and the competition between firms should be considered simultaneously. Manufacturers should be careful on deciding which orders to accept, and should pay attention on the weighted earliness and tardi ness penalties they will be due, while considering the priorities of the customers. Customers that want to minimize the risk of deviation from a delivery date, offer multiple due dates to the manufacturer, each coming with a distinct price for the order that is decreasing as the date gets later. Manufacturers that use flexi ble manufacturing systems have the capability to control the processing times of jobs, by changing the machining conditions at the expense of tooling costs. In this study, we consider the problem of scheduling a set of jobs on a single CNC machine, while maximizing the total profit that is composed of sum of prices of scheduled jobs less the sum of total weighted earliness /tardiness cost, tooling cost and machining cost. This problem is NP-hard since the total weighted tardiness problem is NP-hard alone. Furthermore, because of the nature of the tooling cost, the problem is nonlinear. We propose a number of ranking rules and scheduling algorithms. Using these rules and algorithms, we construct a single-pass heuristic algorithm that determines the processing times for each job and schedules them simultaneously, to maximize the overall profit.