PWM DC servomotor driver as a joint actuator for robot manipulators
- Tez No: 15559
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYDIN ERSAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şaft kodlayıcı, DA servomotor, PGM, Shaft encoder, DC servomotor, PWM
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET BÎR ROBOT EKLEM HAREKETİ İÇİN PGM DA SERVOMOTOR SÜRÜCÜ ÇANDARLIOĞLU, Ercan Ali Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Yüksek Lisans Tezi Tez Danışmanı: Doç. Dr. Aydın Ersak Eylül 1991, 105 Sayfa Bu tezin amacı, bir robot kolun pozisyonunun denetimi için sayısal bir denetlecin tasarlanması ve gerçekleştirilmesidir. Bu tezde, bir robot kol ekleminin tek eksenli denetleci tasarlanmış ve gerçekleştirilmiş, ayrıca performans ve karakteristiği incelenmiştir. Gerçekleştirilen ve bir arabirimi aracılığıyla bilgisayara bağlanan sistem elle ya da otomatik olarak çalışabilmektedir. Eklem hareket denetlecinin bilgisayar kontrolü ile ulaşılan pozisyon hassasiyeti 3.5° civarındadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PWM DC SERVOMOTOR DRIVER AS A JOINT ACTUATOR FOR ROBOT MANIPULATORS ÇANDARLIOĞLU, Ercan Ali M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydxn Ersak September 1991, 105 Pages The objective of this thesis is to design and develop a practical digital position control system for a robot arm. In this thesis, a single- joint motion control system of a robot arm has been designed and realized, and performance characteristics have also been investigated. The implemented system is operated both manually and automatically interfaced to a computer. The positional accuracy attained under computer control of the joint motion controller is about 3.5°.