Toprağa polimer uygulamasının toprak strüktürel özellikleri ve nem karakteristikleri ile bitki (Zea mays ve Phaseolus vulgaris L.) biyoması üzerine etkisi
Effects of cross-linked polyacrylamides and polyvinyl alcohol soil structural properties, soil water characteristics and plant (Zea mays and Phaseolus vulgaris L.)biomass
  1. Tez No: 155666
  2. Yazar: NEVZAT ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA YILDIRIM CANBOLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojel, polivinil alkol, kütle yoğunluğu, agregat stabilitesi, toprak nem karakteristikleri, bitki gelişimi, Hydrogel, polyvinyl alcohol, bulk density, aggregate stability, soil moisture characteristics, plant growth
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Doktora Tezi TOPRAĞA POLİMER UYGULAMASININ TOPRAK STRÜKTÜREL ÖZELLİKLERİ ve NEM KARAKTERİSTİKLERİ ile BİTKİ {Zea mays ve Phaseolus vulgaris L.) BİYOMASI ÜZERİNE ETKİSİ Nevzat ASLAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Mustafa Y. CANBOLAT Bu araştırma, toprağa çapraz bağlı poliakrilamid (Hidrojel) ve polivinil alkol uygulamasının; toprağın strüktürel özellikleri, nem karakteristik parametreleri ve bitki biyoması üzerine etkisini ortaya koymak, ayrıca farklı osmotik potansiyellerde hidrojelin bitki gelişimi üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada ince, orta ve kaba bünyeli üç toprak örneği kullanılmıştır. Bu toprak örneklerine hidrojel (HJ) altı düzeyde [%0 (kontrol); 0.05, 0.1, 0.3, 0.5 ve 0.7] uygulanmış ve toprağın kütle yoğunluğu, agregat stabilitesi, tarla kapasitesi, devamlı solma noktası, yarayışlı nem kapasitesi, hidrolik iletkenliği, toprak nem kaybı, bitki kök ve gövde kuru ağırlığı, kaba bünyeli toprakta toplam su tüketimi ve sulama sıklığı üzerine etkisi araştırılmıştır. Polivinil alkol (PVA) ise kaba bünyeli toprağa hidrojelin ilk beş uygulama düzeyine eşdeğer düzeylerde [%0 (kontrol); 0.05, 0.1, 0.3 ve 0.5] uygulanmış ve HJ uygulaması yapılan kaba bünyeli toprakla, toplam su tüketimi ve sulama sıklığı konusu hariç diğer özelliklere olan etkileri bakımından karşılaştınlmıştır. Ayrıca, farklı düzeylerde [%0 (kontrol), 0.05, 0.1, 0.2 ve 0.3] tuz (NaCl) uygulaması yapılarak oluşturulan osmotik potansiyellerde, HJ'nin toprağın nem karakteristikleri ile bitki gelişimi üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada, topraklara uygulanan HJ'nin uygulama düzeyinin artışı ile birlikte toprakların agregat stabilitesini, hidrolik iletkenliğini, tarla kapasitesini, yarayışlı nem kapasitesini, bitki kök ve kuru madde miktarını arttırdığı, toprakların kütle yoğunluğunu azalttığı, solma noktasını önemli derecede etkilemediği tespit edilmiştir. PVA'nın toprakların agregat stabilitesini, hidrolik iletkenliğini, tarla kapasitesindeki nem içeriğini, yarayışlı nem kapasitesini artırdığı, dolaylı olarak bitki kuru madde miktarım artırıcı yönde etkili olduğu, toprakların kütle yoğunluğunu azalttığı, devamlı solma noktası nem içeriğini önemli derecede etkilemediği saptanmıştır. 2004, 82 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis EFFECTS OF CROSS-LINKED POLYACRYLAMIDES WITH POLIVINIL ALCOHOL ON SOIL STRUCTURAL PROPERTIES, SOIL WATER CHARACTERISTICS AND PLANT {Zea mays ve Phaseolus vulgaris L.) BIOMASS Nevzat ASLAN Atatürk University Faculty of Agriculture Department of Soil Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa Y. CANBOLAT This study was conducted to determine effects of the cross-linked polyacrylamides (hydrogel) and polyvinyl alcohol on the structural properties, water characteristics of soils and plant growth. The effect of hydrojel (HJ) was also studied on the plant growth at different osmotic potentials. Three soil sample were used in this study; clay, loam and sandy loam. The soils were treated with six levels of HJ [%0 (untreated soil) 0.05, 0.1, 0.3, 0.5 and 0.7] and effects on bulk density, aggregate stability, field capacity, permanent wilting point, available water capacity, hydraulic conductivity, moisture loss in drying process, plant root and shoot dry weight were investigated. Polyvinyl alcohol (PVA) was applied on sandy loam soil at five levels [%0 (untreated soil) 0.05, 0.1, 0.3 and 0.5] and compared with HJ added sandy loam soil. In addition, the effect of HJ in coarse textured soil treated with salt [%0 (untreated soil) 0.05, 0.1 and 0.3] to the soil was investigated. Hydrogel increased water holding capacity, aggregate stability, available water capacity, hydraulic conductivity, plant biomass and decreased bulk density and irrigation frequency. Polyvinyl alcohol improved aggregate stability, more than that of HJ, but HJ was the most effective on soil moisture properties. 2004, 82 pages