Çeşitli fiziksel muamelelere tabi tutulmuş fiğin (Vicia sativa) yumurtacı tavuk rasyonlarına değişik oranlarda katılımasının performans ve yumurta kalite özellikleri üzerine etkisi
Effect of inculusion of raw and physical processed common vetch seed at different levels into diets of hens on performance and egg qualty traits
  1. Tez No: 155665
  2. Yazar: HATİCE KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUHLİS MACİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Layer, Common vetch seed, Roasted, Water-soaked, Performance, Egg quality 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Çiğ ve farklı fiziksel muamelelere (ıslatılmış ve kavrulmuş) tabi tutulmuş adi fiğin (Vicia sativa) yumurtacı tavuk rasyonlanna değişik oranlarda (%12.5 ve 25.0) katılmasının performans ve yumurta kalite özellikleri üzerine etkilerini incelemek amacıyla yürütülen çalışmada, 30 haftalık yaşta, 168 adet Lohmann ırkı hibrit ticari yumurta tavuğu, her bir grupta 6 tekerrür ve her tekerrürde (kafes) 4 hayvan olacak şekilde 7 farklı diyetsel gruba ayrılmıştır. Birinci grup bazal yemle (Grup 1), diğer gruplar ise bazal yeme çiğ fiğden %12.5 (Grup 2), %25 (Grup 3), kavrulmuş fiğden %12.5 (Grup 4), %25 (Grup 5), ıslatılmış fiğden %12.5 (Grup 6) ve %25 (Grup 7) katılarak oluşturulan rasyonlarla bir haftası deneme yemlerine alıştırma periyodu olmak üzere toplam on üç hafta süreyle beslenmişlerdir. Performansa ait bulgular bakımından gruplar arasındaki farklılıklar istatistiksel bakımdan çok önemli (P0.05) bulunmuştur. Deneme geneli itibariyle grupların (Grup 1, 2, 3, 4, 5, 6 ve 7) ortalama canlı ağırlıkları sırasıyla 1.63, 1.64, 1.34, 1.61, 1.52, 1.60, 1.48 kg; yem tüketimleri 130.43, 120.54, 107.77, 124.02, 112.74, 118.55, 104.85 g; yumurta verimleri %90.31, 89.08, 60.31, 86.48, 68.62, 88.77, 61.80; yemden yararlanma oranları (kg yem/kg yumurta) 2.24, 2.16, 3.20, 2.29, 2.87, 2.11, 2.94; yumurta ağırlıkları 64.33, 61.68, 60.3, 63.71, 63.38, 63.08, 59.03 g; şekil indeksleri %74.75, 74.67, 73.08, 75.58, 75.08, 75.47, 74.99; yumurta kırılma mukavemetleri 2.104, 1.471, 1.920, 1.755,2.010, 1.743, 1.886 kg/cm2; yumurta kabuk kalınlıkları 1.154, 1.741, 1.129, 1.579, 1.162, 1.137, 1.135 mm; yumurta sarı rengi 9.67, 9.57, 9.44, 8.86, 9.00, 9.33, 9.28; yumurta san indeksleri % 43.25, 45.44, 44.74, 45.98, 44.18, 43.87, 44.40; yumurta ak indeksleri % 8.52, 12.42, 10.82, 11.97, 11.14, 9.52, 9.71; Haugh birimi değerleri yine aynı sırayla 81.68, 81.81, 89.18, 81.59, 90.63, 85.65, 85.81 olarak saptanmıştır. Pik dönemdeki yumurtacı tavukları yüksek seviyede adi fiğ içeren rasyonlarla yemlemenin yumurta kalitesi ve performansı önemli derecede gerilettiği görülmüştür. Aynı zamanda kavrulmuş fiğ içeren rasyonlarla beslenen gruplarda çiğ fiğ içeren rasyonlarla beslenen gruplara göre canlı ağırlık, yem tüketimi, yumurta verimi, yumurta ağırlığı, şekil indeksi ve sarı rengi değerlerinde önemli seviyede iyileşmenin olduğu tespit edilmiştir. Islatılmış fiğ içeren rasyonlarla beslenen gruplarla çiğ fiğ içeren yemlerle beslenen gruplar arasında şekil indeksi hariç diğer kalite özellikleri ile performans değerleri bakımından önemli farlılıklar gözlenmemiştir. Kavrulmuş ve ıslatılmış fiğ içeren rasyonlarla beslenen gruplar ise sadece yem tüketimi ve yumurta ağırlığı bakımından farklılık göstermişlerdir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar, kavrulmuş fiğin yumurta tavuğu rasyonlanna %25 oranında katılabileceğini göstermiştir. 2004, 52 sayfa Anahtar Kelimeler : Yumurta tavuğu, Adi fiğ, Kavurma, Islatma, Performans, Yumurta kalitesi
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effects of inclusion of raw or physical treated common vetch seed at different levels into diets of hens on performance and egg quality traits. A total of 168 Lohmann white layers, 30 wks of age, were allocated randomly seven groups, each formed 6 replicate cages as subgroups, comprising of four hens. Treatment groups were fed diets containing a standard commercial layer diet (Group 1), basal diet plus %12.5 (Group 2), % 25 raw vetch seed (Group 3), %12.5 (Group 4), % 25 roasted vetch (Group 5), %12.5 (Group 6) and % 25 water-soaked (Group 7) from week 30* to 43rd. During the experimental period (90 days), average body weight (kg), feed intake (g), egg production (%),and feed conversion ratio (kg feed consumed / kg egg produced) for the groups (group 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 7) were 1.63, 1.64, 1.54, 1.61, 1.52, 1.60, 1.48; 130.43, 120.54, 107.77, 124.02, 112.74, 118.55, 104.85; 90.31, 89.08, 60.31, 86.48, 68.62, 88.77, 61.80; 2.24, 2.16, 3.20, 2.29, 2.87, 2.11, 2.94, respectively. Egg weight (g), shape index (%), shell stiffness (kg/cm2), shell thickness (mm), yolk color, yolk index (%), albumen index (%) and Haugh unit values for groups were found to be 64.33, 61.68, 60.3, 63.71, 63.38, 63.08, 59.03; 74.75, 74.67, 73.08, 75.58, 75.08, 75.47, 74.99; 2.104, 1.147, 1.920, 1.755, 2.010, 1.743, 1.886; 1.154, 1.741, 1.129, 1.579, 1.162, 1.137, 1.135; 9.67, 9.57, 9.44, 8.86, 9.00, 9.33, 9.28; 43.25, 45.44, 44.74, 45.98, 44.18, 43.87, 44.40; 8.52, 12.42, 10.82, 1 1.97, 1 1.14, 9.52, 9.71; 81.68, 81.81, 89.18, 81.59, 90.63, 85.65, 85.81, respectively. Consequently, feeding peak producing hens a high level of common vetch seed (Vicia sativa) importantly deteriorated laying performance and egg quality. Also, compared with group fed raw vetch seed, body weight, feed intake, egg production, egg weight, shape index and yolk color for layers fed the diet containing roasted common vetch seed importantly increased. Except for shape index remaining egg quality traits and performance were not different among the groups fed diets containing water-soaked and raw common vetch seed. Layers fed diets containing roasted and water-soaked common vetch seed were different solely from the point of feed intake and egg weight. Results from present study indicated that roasted vetch at %25 level was not detrimental to layers. 2004, 52 pages