Ulusal radyoloji ağı için bir dağıtık veri tabanı uygulaması
A distributed database application for national radiology network
- Tez No: 156093
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEMAL KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Database Manegment System, Distributed Database Management System, Cient/Server Models, Communication, Distributed System (Radiology) vn
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Elektronik ortam; bilginin saklanması, işlenmesi ve paylaşılması açısından eski yöntemlere nazaran oldukça kullanışlı ve yararlı bir araç olmuştur. Bilgisayar ve ağ teknolojisindeki gelişmelerle, bilgi daha güvenli saklanabilmekte ve pek çok kişiyle uzaktan paylaşılabilmektedir. Üstelik bu işlemler çok az bir paha ile gerçeklenmektedir. Bilgisayar ortamında verinin saklanması ve işlenmesinde veritabanı sistemleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Günümüz problemlerin doğasına paralel olarak bilgisayar sistemleri de dağıtık modellere kaymıştır. Bu çalışmada dağıtık bir veritabanı sistemi oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu sistemin hastanelerin Radyoloji Anabilim Dalı ve benzer kritik tedavilerin uygulandığı birimlerde kullanılması planlanmaktadır. Oluşturulan sistemde, hastaneler tedavilerini yerel olarak gerçekleştirebildiği gibi, sistem dahilindeki diğer hastanelere hasta bilgilerini göndererek daha etkin bir tedavi uygulanabilmektedir. Böylece tecrübe ve teknik altyapı eksiği olan hastanelerin eksik ve hatalı tedavileri önlenmiş olacaktır. Bu amaçla istemci/sunucu modeline dayalı dağıtık bir veritabanı sistemi oluşturulmuştur. Her bir hastane bu sistemin bir istemcisi konumundadır ve hasta bilgilerini yerel bir veritabanı sisteminde tutmaktadır. Uygulama sunucusu ise istemcilerden gelen bilgilerin bir arşivini oluşturur. İstemciler yerel bilgilerini bu sunucu vasıtasıyla bir merkeze veya bir başka hastaneye gönderebilir. Sistemde iletim sırasında bilgilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmemesi için veriler şifrelenerek gönderilmektedir. Buna benzer sistemler Avrupa ve Amerika'da kuşanılmaktadır. Oluşturulan sisteminin yurtdışındaki benzer sistemlerle iletişimi kısmen sağlanmıştır. Anahtar Kelimeler : Veritabanı Yönetim Sistemleri, Dağıtık Veritabanı Sistemleri, İstemci/Sunucu Modelleri, Elektronik Ortamda İletişim, Dağıtık Sistem (Radyoloji) VI
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Distributed Database Application for National Radiology Network Electronic medium are practical and useful tools for storing, processing and sharing information compared to old methods. The developments in computer and network technologies allow that distributed information can be more effectively stored and securely shared. In addition to these advantages, these processes can be implemented with very little effort and cost. Therefore, database systems are widely used to store and process data on computers and networks. In this study, a distributed database system is implemented for the radiology department at the faculty of medicine at Karadaniz Technical University in Turkey. In the system developed, hospitals can not only apply their cures locally but also implement their cures more effectively by exchanging patient information. Then, this nation-wide distributed database system is realized to improve the quality of diagnosis, treatment, and planning in radiology. The units that apply similar cure methods can also use the system. Today's computer systems are becoming distributed according to the nature of problems. Therefore, to achieve these goals, a client/server model based distributed database system is developed and implemented. In this system each hospital uses a local database system to store the patient information locally. A central database system is also implanted to store and registers all data and exchanges among hospitals so a central application server creates and archives of the information coming from hospitals. As a client each hospital can exchange the patient information among hospitals and access to the central or other local databases. Thus, this system aims to reduce the amount of deficiency, erroneous treatment, and planning introduced by the inexperienced and infrastructure disqualified hospitals. Clients can send their local information to the center or another hospital via the central application server. Our final aim is to integrate this database system with the system used in Europe and America. This integration process is partially realized and information exchange among the systems in Turkey and abroad is now possible.