Dizel motorlarında aşırı doldurma
Supercharging diesel engines
- Tez No: 156095
- Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN DURGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Common-rail, Turboşarj, Tek Bölgeli Yanma Modeli, İki Bölgeli Yanma Modeli, Termodinamiğin Birinci Kanunu, Kosinüs Yanma Formülü VI, Common-rail, Turbocharger, Single Zone Burning Model, Two Zone Burning Model, First Law Of Thermodynamics, Cosine Burning Formulation VII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET Günümüzde kullanılan taşıt dizel motorlarından, benzin motorlarına yakın güç değerleri elde edilebilmektedir. Yeni nesil taşıt dizel motorlarında elde edilen performans artışı temelde iki teknolojik gelişmeye dayanmaktadır. Bu teknolojilerden birincisi ortak yakıt yolu (common-rail) donanımıdır. Common-rail donanımı, her bir silindire püskürtülecek yakıtın, yakıt pompası tarafından sürekli beslenen ve içerisindeki yakıt basıncının sabit tutulduğu ortak bir yakıt haznesinden alınması ilkesine göre çalışır. Böylece bilgisayar kontrollü enjektörler, ortak yakıt haznesinden aldıkları yakıtı, silindir içerisine, çok yüksek basmçta ve gerektiği kadar püskürtebilirler. Yukarıda sözü edilen teknolojilerden ikincisi ise turboşarj donanımıdır. Turboşarj donanımı, her bir emme işleminde ; taze dolgunun basıncım yükselterek silindirlere gönderir. Hareketini, aynı mil üzerinde bulunan ve eksoz gazlan tarafından döndürülen bir türbinden alan kompresör çarkı, atmosfer basıncmdaki taze dolgunun basıncım, devir sayısına göre değişen bir oranda yükseltir. Bu orana basınç oranı denir. Sunulan yüksek lisans tez çalışmasının amacı, her hangi bir taşıt dizel motoruna uygulanacak turboşarj donanımının, motorun performans karakteristiklerinde en uygun gelişmeyi elde etmek için, sağlaması gereken basınç oranını, herhangi bir taşıt dizel motorlan için gerçeğe çok yakın bir doğrulukla belirleyebilmektir. Bu amaçla iki farklı hesap modeli temel alınarak iki bilgisayar yazılımı geliştirilmiştir. Sunulan çalışmada aşın doldurmak dizel motorlarının çevrim hesaplan için iki tip model uygulanmıştır. Bunlardan birincisi tek bölgeli yanma modelidir. Bu modelde, gerçek motor çevrimindeki olaylar, çeşitli deneysel verilerden ve ampirik bağıntılardan yararlanılarak göz önüne alınmaktadır. Burada, emme ve eksoz olaylannda uygulanan yaklaşım, iki bölgeli yanma modeline dayanan ikinci hesap yönteminde de kullanılmıştır. İkinci yöntem ; termodinamiğin birinci kanununa dayanan ve kosinüs yanma formülünün kullanıldığı iki bölgeli yanma modelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Supercharging Diesel Engines Recently; power values, close to the petrol engines, can be obtained from new diesel engines. Increase of the performance that got from new generation diesel engines, especially depend on two technological improvement. The first one of these improvements is common-rail system. The common-rail system works according to a principle in which fuel that will be injected was taken from a common fuel reservoir which was supported continuously by a fuel pump and in which the pressure of fuel was fixed. Thus, computer controlled injectors can inject the fuel that taken from common fuel reservoir, at very high pressures when it is necessary. The second one of the technologies that mentioned above is turbocharging. A turbocharger delivers the air or fuel-air mixture to the cylinder by increasing its pressure at every intake stroke. The compressor impeller which was rotated by a turbine impeller that located on the same shaft and rotated by exhaust gases, increases the pressure of air or fuel-air mixture which pressure is at atmospheric level. This pressure ratio changes according to engine speed, and was called as pressure increase ratio. The main purpose of the presented study is to determine the pressure ratio for any given diesel engine at a reasonably accuracy, which should be supplied by turbocharger, which will make the most appropriate improvement on engine performance characteristics. According to this purpose, two computer codes, which were depended on two different models, have been developed. Here, two different models have been used for the calculations of turbocharged diesel engine cycles. The first one of these models bases on the single zone burning model. In this model, the events at real engine cycles, has been taken to consideration by using some experimental datas and empirical equations. The approximations applied in this model, for intake and exhaust strokes, has been also used in the second model which bases on the two zone burning model. The second method is two zone burning model, which is depended on the first law of thermodynamics and in which the cosine burning formulation is used.