Sismik iz atribüterleri ve görüntüleme teknikleri kullanılarak migo sahasının yapısal-teknostratigrafik yorumu ve hidrokarbon potansiyelinin araştırılması
Structural-tectonostratigraphic interpretation and hydrocarbon potential of the migo field by using seismic trace attributes and image technique
  1. Tez No: 156136
  2. Yazar: ZEKERİYA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN KARSLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı, Fay, Plaka, Tektonik, Sismik Atribüt, Görüntüleme Tekniği, Structure, Fault, Plate, Tectonic, Seismic Attribute, Image Technique VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Son yıllarda bilgisayar teknolojisinde meydana gelen hızlı gelişmelere dayalı olarak jeolojik ve jeofizik değerlendirme ve yorumlar geliştirilen çeşitli interaktif yorum sistemleri ile yapılmaktadır. Böylece daha hızlı ve daha doğru bir yorumlama amaçlanmaktadır. Bu çalışmada da bu tür yorum sistemleri kullanılarak sismik iz attribütleri ve renkli görüntüleme teknikleri bir grup ize uygulanarak elde edilen sonuçlardan Migo (Diyarbakır) sahasının yapısal-tektonostratigrafîk yorumunda ve hidrokarbon potansiyelinin araştırılmasında yararlanılmıştır. Çalışma sahasından seçilen sismik verilere uygun görüntüleme teknikleri ve renk kodları ile sismik attribütler uygulandığında, sismik verinin sahip olduğu bilgilerin daha belirgin olarak ortaya çıktığı görülmüştür. Arap plakasının kuzey ucunu oluşturan Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan çalışma sahası, Anadolu ve Arap plakalarının çarpışmasının izlerini taşımaktadır. Bu çarpışmaya bağlı olarak gelişen kıvrım kuşağı üzerinde yer alan çalışma sahasında sıkışma tektoniğine bağlı olarak gelişmiş fay sistemleri ve bu fay sistemlerine bağlı olarak gelişmiş petrol potansiyeli taşıyan çeşitli yapılar tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Structural-Tectonostratigraphic Interpretation and Hydrocarbon Potential of the Migo Field By Using Seismic Trace Attributes and Tmage Technique In the recent years, high technology on the computer science provides the interpretation of the geological and geophysical data more accurate and more fast using newly developed interpretation softwares in an interactive computer environment. By using these interpretation packages in the interactive computer environment seismic trace attributes and colored image techniques were applied to the seismic traces in the study area. Results from this application were used to investigated hydrocarbon potential and tectono-stratigraphic features of the Migo area. Application of the seismic attributes, image techniques and color contrast to the seismic traces in the study area made the information more clear which is included in the seismic data. Migo area which is located in the northern part of the Arabian plate carries the traces from the collision of the Anatolian and Arabian plates. Faults and fault related petroluem structures are presented in the study area. Because of its being on the folding belt of these two collided plates.