PSL(2,R) deki Γo(N) nin ΓB(N) normalliyenin parabolik sınıf sayısı
The parabolic class number of the normalizer ΓB(N) of Γo(N) in PSL(2,R)
- Tez No: 156137
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Modular Group, Involution, Parabolic Class Number, Normalizer, Signature, Cusp, Coset, Hyperbolic Measure, Index V
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Bu çalışmada ro(N) nin PSL(2,M) deki TB(N) normalliyenin parabolik sınıf sayısı incelendi. Birinci bölümde, Öklid olmayan kristalize grupların yapısı irdelendi ve parabolik sınıf sayısı hesaplandı. T modüler grubu, T(N) ve ro(N) modüler altgrupları ve onların T(z)= -z involusyonuyla genişletilmişleri verildi. İkinci bölümde, T0(N) nin PSL(2,M) deki normalliyeninin elemanları, elemanter düzeyde bir ispat ile elde edildi. TB(N) nin yapısmı daha iyi anlamak için bazı önemli altgruplarından ve periyotlarından bahsedildi. Parabolik sınıflar bir Fuchsian grubun simgelerinde önemli bir invaryanttır. Bu bölümde, TB(N) normalliyeninin ?r(N) parabolik sınıf sayısı ve N pozitif bir tam sayı olmak üzere N
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Parabolic Class Number of The NormalizerrB(N) of ro(N) in PSL(2,R) In this thesis, the parabolic class number of the normalizer rB(N) of ro(N) in PSL(2,R) is investigated. In Chapter 1, the structure of non-Eucidean Crystallo graphic groups are discussed and the parabolic class number of T0(N) is calculated. The modular group T, T(N) and ro(N) modular subgroups and their extensions by the involution T(z)=-z are given. In Chapter 2, the elemantary proof to obtain the elements of the normalizer of ro(N) in PSL(2,R) are obtained. Some important subgroups and periods of TB(N) which enable us to understand its structure are described. The parabolic class number is an important invariant in the signature of a Fuchsian group. In the present chapter we find the parabolic class number ;r(N) of the normalizer TB(N) where N is any positive integer and list the signature of ro(N) for all N< 50. In the end of the chapter we find all possible triangle groups TB (N).