Krup sendromlu çocuklarda kardiyovasküler sistemin değerlendirilmesi
Evaluation of cardiyovascular system in children with croup syndrome
- Tez No: 156398
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BÜLENT ORAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Krup sendromu, üst solunum yolu tıkanıklığı, pulmoner hipertansiyon ve Doppler ekokardiografi. 49, Croup syndrome, upper airway obstruction, pulmonary hypertension and Doppler echocardiography. 50
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
6. ÖZET Krup sendromlu çocuklarda kardiyovasküler sistemin değerlendirilmesi Üst hava yolu obstruksiyonu çocuklarda pulmoner arter basıncında geçici artışlara sebep olur. Krup sendromu larinks veya trakea düzeyindeki engellemeye bağlı, tekrarlayan geçici hava yolu obstruksiyonun çocuklardaki sık sebeplerindendir. Bu çalışmada krup sendromu ile onun oluşturduğu kardiovasküler sisteme ait olumsuz etkiler araştırıldı. Krup sendromlu 40 çocuk bu çalışmaya alındı. Olgular Westley krup skorlama sistemine göre iki gruba ayrıldı. Bunlardan ağır semptomları olan (dispne, siyanoz, hipoventilasyon gibi) 12 hasta“yüksek krup skor”(krup skor>6) grubu olarak kabul edildi. Yüksek krup skorlu hastaların tedavilerine steroid ilave edildi. Olguların tedavi öncesi ve sonrası olmak üzere iki kez Doppler ekokardiyografik inceleme yapıldı. Çalışmamızın sonucunda; krup sendromlu hastaların tam anında, normal sağlıklı çocuklarla karşılaştırıldığında daha yüksek pulmoner arter basmcma sahip olduğu gösterildi (Tedavi öncesi pulmoner arter sistolik basmcı: 36,7±10,12 mmHg, tedavi sonrası: 28,68±4,9mmHg, konrol grubu: 27,5±4,6 mmHg). Yüksek krup skoru olan hastalarda basınç değerleri, düşük krup skorlu hastalara göre daha yüksekti. Fakat tedavi sonunda her iki grup arasında fark yoktu. Yüksek krup skorlu hastalarda ortalama hastanede kalış süresi düşük skorlu hastalara göre biraz daha uzundu. Eğer yüksek krup skorlu hastalardan pnömoni geçiren üçü gözardı edilecek olursa, her iki grup arasında ortalama hastanede yatış süresi arasında anlamlı fark yoktu. Pulmoner arter basmcmdaki artışın hastalığın akut fazmda belirginleştiği ve hastalığın şiddeti ve hastanede kalma süresiyle ilişkili olduğu sonucuna varıldı. Diğer bir sonuçta krup sendromuna bağlı gelişen artmış pulmoner arter basıncının geriye dönebilir (reversibl) olmasıydı. Ayrıca krup sendromlu hastaların pulmoner arter basınçlarının Doppler ekokardiografi ile izlenmesi, tedavinin takibi açısından faydalı olabileceği düşünüldü. Klinik uygulamaların belirginleşmesi ve net olarak tanımlanması için bu konuda daha ileri araştırmalar gerekmektedir. '
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY Evaluation of cardiovascular system in children with croup syndrome Upper airway obstruction may lead to increased pulmonary arterial pressure in children. Croup syndrome is one of the frequent causes of transient upper airway obstruction by laryngeal and tracheal blockage in children. In this study, the relationship between croup syndrome and its cardiovascular adverse effects was investigated. Forty children with croup syndrome were enrolled in this study. Of all patients 12 with severe symptoms, for example; dyspnoea, cyanosis, hipoventilation was accepted as“high croup score”(croup score >6). All of patients with high croup score were placed on steroids. We assessed pulmonary arterial pressure during therapy in patients, using pre and post-treatment Doppler echocardiographic measurements. Our results showed that children with croup syndrome were significantly higher pulmonary arterial pressures than healthy subjects at the time of diagnosis. Pressure values of patients with high croup score were found significantly higher when compared that low score group. However, there was no difference in both group at the end of therapy. In patients with high croup score, the average hospital stay was slightly longer than that low score group. However, if three patients with pneumonia are ignored in corticosteroid groups, there was no difference in both groups as average hospital stay. It's suggested that pulmonary arterial pressure increased to different extents in the acute stage of illness and that the degree of increase was related to the severity of disease and average hospital stay. Another result is increased pulmonary arterial pressure due to croup syndrome is reversible. Furthermore, evaluation of children with croup syndrome by using Doppler echocardiography may be useful in the monitoring of pulmonary arterial pressure and following of their therapy. It's concluded that further investigations are needed for definition of its clinical application.