Çocukluk çağında parapnömonik plevral efüzyonlar: plevral enfeksiyon sürecinde plevral sıvının biyokimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri, IL-8,TNF-alfa ve nitritin enflamasyondaki rolü
Pediatric parapneumonic pleural effusions, biochemical and microbiological properties of pleural fluid and the role of IL-8,TNF-alfa and nitrite during pleural inflammation
- Tez No: 156513
- Danışmanlar: PROF.DR. UĞUR ÖZÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: parapnömonik efüzyon, IL-8, TNF-a, nitrit, PCR. iv, parapneumonic effusions, IL-8, TNF-a, nitrite, PCR
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZET UTİNE, G. Eda, Çocukluk Çağında Parapnömonik Plevral Efüzyonlar: Plevral Enfeksiyon Sürecinde Plevral Sıvının Biyokimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri, IL-8, TNF-a ve Nitritin Enflamasyondaki Rolü. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Tezi. Ankara, 2004. Çalışma plevral enfeksiyonu bulunan çocuk hastaların genel özelliklerinin, bu enfeksiyonların çocuklardaki genel seyrinin ve enflamasyon sürecinde plevral sıvının biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi, PCR yönteminin etkenin saptanmasındaki yerinin ve mikroorganizmalarm plevral sıvının özellikleri üzerindeki eMlerinin incelenmesi, erişkinlerde tanıda ve tedavi yaklaşımında yol gösterici olarak kullanılan değişkenlerin çocuk hastalardaki yerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya klinik ve radyolojik incelemelerle plevral efüzyon tanısı alan, plevral sıvı örneklemesi yapılan 36 hasta alınmıştır. Hastalar parapnömonik ampiyem, komplike olan ve komplike olmayan parapnömonik efüzyon, malign efüzyon ve smıilanamayan efüzyon olarak 5 grupta toplanmıştır. Hastalar kanda ve plevral sıvıda lökosit sayısı, nötrofil oranı, protein, glukoz ve LDH düzeyleri, plevral sıvıdaki IL-8, TNF-a ve nitrit düzeyleri, radyolojik özellikler, tedavi yöntemleri, iyileşme süreleri, komplikasyonlar ve uzun dönemdeki sekeller açısından değerlendirilmiştir. Mikrobiyolojik olarak Gram yaymaları, plevral sıvı ve kan kültürleri dışmda S. aureus, ^.pneumonia ve H.influenzae ajanlarına yönelik PCR çalışmaları yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda çocukluk çağı plevral efüzyonlarmda parapnömonik efüzyonlann en önemli yeri tuttuğu; en sık görülen etkenin S.pneumonia olduğu; PCR yönteminin özellikle önceden antibiyotik tedavisi almış hastalarda etkeni göstermede duyarlı bir yöntem olduğu; pediatrik hastalarda plevral sıvı lökosit sayısı, nötrofil oranı, pH ve glukoz değerleri, IL-8, TNF-a ve nitrit düzeylerinin parapnömonik efüzyonlarda daha önce açıklanan enflamasyon sürecine uygun olarak değiştiği; radyolojik ve solunum fonksiyonlarıyla ilgili rezidüel değişikliklerin klinik iyileşmeyi izleyen altı ayda kendiliğinden düzeldiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UTİNE, G. Eda. Pediatric parapneumonic pleural effusions, biochemical and microbiological properties of pleural fluid and the role of IL-8, TNF-a and nitrite during pleural inflammation. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Pediatrics. Ankara, 2004. This study was performed in order to define the epidemiologic properties and clinical course of pediatric patients with pleural infections; to investigate the biochemical properties of the pleural fluid during the course of inflammation; the value of PCR technique on identifying the causative microorganism; and the value of some pleural biochemical markers in pediatric patients, according to which the adult patients with pleural effusions are being diagnosed and managed. The group involved 36 patients with clinical and / or radiological diagnosis of pleural effusion and from whom pleural fluid sampling was made. According to the etiology 5 groups were defined: parapneumonic empyemas, complicated and uncomplicated parapneumonic effusions, malignant effusions and unclassified effusions. Pleural fluid samples were analyzed for leukocyte counts, neutrophil ratio, protein, glucose, LDH, IL-8, TNF-a, nitrite and pH values. Blood leukocyte counts and differentials were made. The patients were also evaluated for radiological properties, management options, complications and long-term sequela. Microbiological analysis of the pleural fluid consisted of Gram smears, pleural fluid and blood cultures, and PCR analysis for S.aureus, S.pneumoniae and H. influenzae. The results revealed that parapneumonic effusions are the major etiologic group for childhood pleural effusions, for which the most commonly identified causative agent is S.pneumoniae, and PCR technique is a useful procedure in identifying the microorganism especially for patients who received antibiotics prior to pleural fluid sampling. Pleural leukocyte counts and neutrophil ratio, and pH, glucose, IL-8, TNF- a and nitrite levels in pediatric effusions are found to show similar trends of change to that of adult patients during the course of disease. The residual changes in radiographs and respiratory functions spontaneously improved in the following 6 months.