Çocukluk çağı akut lenfoblastik lösemi olgularında ilk tanı ve relaps anındaki blastlarda monoklonal antikor sonuçlarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 156551
  2. Yazar: İBRAHİM BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ATİLA TANYELİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı, Lösemi, Akut Lenfoblastik Lösemi, Relaps Lenfoblastik Lösemi, Monoklonal antikorlar VIII, Childhood, Leukemia, Acute Lymphoblastic Leukemia, Relapses Lymphoblastic Leukemia, CD markers IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Bu çalışmada, akut lenfoblastik lösemili hastalarda ilk tanı ve relaps anındaki flow sitometrik inceleme sonuçlarında farklılık olup olmadığını araştırdık. Çalışmaya alman 25 olgunun 15 (%60)'i ALL-L1, 8 (%32)'i ALL-L2 ve iki olgu ise (%8) ALL-L3 morfolojisinde idi. Bu olguların 15 (%60)'i erkek, 10 (%40)'u ise kız çocuğu idi. Olguların bir haftalık prednizolona yanıtı değerlendirildiğinde; 15'i yüksek risk grubuna, üçü orta dereceli risk grubuna, ikisi ise standart risk grubuna girdi. Üç olgu ise standart ALL tedavisi aldı. Flow sitometrik incelemede ilk tanı ve relaps anındaki blastlarda CD2, CD7, CD 19, CD20, CD 13, CD 14, CD33, CD25, CD56, CD 10, CD41, 12 oranlan karşılaştırıldı. Bunlar içinde sadece CD41'in istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü (p=0.041). Santral sinir sistemi tutulumu sekiz (%32) olguda saptandı. Relaps sonrasında olguların dördünün (%16) tedavisi aile tarafından kabul edilmedi. Tüm olguların %96'sı exitus oldu. Bir olgu takipte. OS oranlarına baktığımızda; 12 ay %92, 24 ay %60, 36 ay %32, 48 ay %20, 60 ay %12, 72 ay ise %4 olarak saptandı. EFS oranlan; 12 ay %76, 24 ay %36, 36 ay %28, 48 ay %12, 60 ay %4 olarak saptandı. DFS oranlan ise; 12 ay %80, 24 ay %32, 36 ay %28, 48 ay %8, 60 ay %4 olarak bulundu. Relaps olma zamanı ile hayatta kalma oranlarını incelediğimizde; ilk bir yıl içinde relaps olan olgulara göre, bir yıldan daha sonra relaps olan olgulann istatistiksel anlamlı olarak daha uzun OS, EFS ve DFS sahip oldukları saptandı. Her üçü için p=0.0001 olarak saptandı. Sonuç olarak; flow sitometrik incelemede CD41 dışında anlamlı bir fark bulunamaması nedeniyle daha geniş olgu sayısıyla çalışmalarının yapılması gerektiği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT We aimed to research that if any flow cytometric differences of blasts between the time of diagnosis and relapses of Acute lymhoblastic leukemia patients. Twenty five patients included in this study were 15 (60%) ALL-LI, 8 (32%) ALL-L2 and two case with (8%) ALL-L3 morphology. Fifteen of patients were male (60%), and 10 of them were (40%) female. After one week prednisolone treatment evaluation was revealed that; 15 of them were belong to high risk group, tree of them were medium and 2 patient were included to standard risk group. Standart ALL treatment used other three cases. CD2, CD7, CD 19, CD20, CD13, CD14, CD33, CD25, CD56, CD10, CD41, 12 ratios of blasts were compared by flow cytometric studies at diagnosis and relapses. It is founded that only CD4 1 has statistical significance (p=0.041). CNS involvement were detected in eight patients (32%). At time of relapses four of the patients (16%) treatment were refused by their families. 96% of all cases were death and one case is still being followed up. OS ratios were detected as follows; 12 months 92%, 24 months 60%, 36 months 32%, 48 months 20%, 60 months 12%, 72 months 4%. Also EFS ratios evaluated and detected as follows; 12 months 76%, 24 months 36%, 36 months 28%, 48 months 12%, 60 months 4%. DFS ratios also detected as follows; 12 months 80%, 24 months 32%, 36 months 28%, 48 months 8%, 60 months 4%. When we evaluate relapses time and survival time; the relapses after first year of diagnosis has statistically significant longer OS, EFS and DFS than the relapses of disease in first year (p=0.0001). As a result we concluded that; because there is no difference except for CD41 in this study, new studies with more patients are needed.