Çocukluk çağı akut lösemilerinde nükleer por protein ekspresyonu ve flow sitometrinin prognoz ile ilişkisi
The relationship between nuclear pore expression, flow cytometry and prognosis i̇n childhood acute leukemia
  1. Tez No: 369773
  2. Yazar: BURCU GENÇ CAVLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA TANYELİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut lösemi, nükleer por proteini, POM121, prognoz, flow sitometri, Acute leukemia, Nuclear pore protein, POM121, Prognosis, Flow Cytometry
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çocukluk Çağı Akut Lösemilerinde Nükleer Por Protein Ekspresyonu ve Flow Sitometrinin Prognoz ile İlişkisi Amaç: Bu çalışmada; çocukluk çağı akut lösemilerinde flow sitometri sonuçlarının değerlendirilmesi, hücre çoğalması ile ilgili yollarla bağlantılı olabileceği düşünülen nükleer por proteini olan POM121'in ekspresyonun normal populasyona göre durumu, prognoz ve diğer klinik tablolarla ilişkisinin araştırılması planlandı. Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya, Ocak 2008 ile Kasım 2013 arasında hastanemizde tanı alan 69 akut lenfoblastik lösemi (ALL) ve 24 akut miyeloid lösemi (AML) hastası olmak üzere toplam 93 olgu dahil edildi. Bulgular: Çalışmamızda 5 yıllık ALL olgularında genel sağ kalım % 66, AML olgularında ise % 80'dir. Flow sitometrik olarak yüzey antijenlerine (CD) göre sınıflandırıldığında; 5 yıllık genel sağ kalıma bakıldığında, CD2(+) olması hastalarda kötü prognoza, CD10 (+) olmasının iyi prognoza neden olduğu görüldü. CD2(+) hastalarda 5 yıllık sağ kalım % 77, CD2(-) hastalarda ise % 58'di. CD10 (+) hastada 5 yıllık sağ kalım % 82, CD10 (-) olan hastalarda ise % 61'dir. Ancak OS, flow sitometrik parametreler ile istatistiksel olarak değerlendirildiğinde anlamlı sonuç elde edilemedi (p>0,05). Nükleer por proteini POM121 ekspresyonu AML hastalarında yüksek değerde saptandı (5,79±7,04), ancak olgu sayısı (n:24) az sayıda olması ile anlamlı bulunmadı. ALL olgularında anlamlı yükseklik saptanmadı (3,75±2,91). Nükleer por proteini POM121 akut lösemi hastalarıyla kontrol grubu (3,32±3,76) kıyaslandığında anlamlı fark bulunamadı. ALL hastaları ve AML hastaları birbiriyle istatistiksel olarak değerlendirildi, sonuç anlamlı değildi. Nükleer por ekspresyonunun; hematolojik parametreler, yaş ve cinsiyet ile ilişkisi bulunmadı ve genel sağ kalım, olaysız sağ kalım, hastalıksız sağ kalım açısından da anlamlı değildi. Nükleer por proteini ekspresyonu kontrol grubu ortalamasına göre düşük ve yüksek olmak üzere 2 gruba ayrıldı ve genel sağ kalıma etkisi araştırıldı; ALL ve AML hasta grupları ile istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). Ancak ALL olgularında nükleer por proteini ekspresyonu yüksek olan hastalarda 3 ve 5 yıllık sağ kalım % 56 olup; nükleer por protein ekspresyonu düşük olan hastalarda ise 3 yıllık sağ kalım % 78 ve 5 yıllık sağ kalım % 70'dir. AML olgularında da nükleer por ekspresyonu proteini düşük olan olgularda 3 yıllık sağ kalım % 82, 5 yıllık takip ise mevcut değildir. AML olgularında nükleer por proteini ekspresyonu yüksek olan hastalarda 3 yıllık ve 5 yıllık sağ kalım % 70'dir. Hasta sayısı fazla olan büyük çalışmalarla daha anlamlı sonuçlar elde edilebileceğini düşünmekteyiz. Sonuç: AML hastalarında nükleer por proteini ekspresyonu yüksek saptandı ancak istatistiksel açıdan anlamlı olmaması olgu sayısının azlığına bağlandı. Flow sitometrik değerlendirmede CD10 (+) olan olguların 5 yıllık sağ kalımın daha iyi olduğu, CD2(+) olan hastalarda ise sağ kalımın daha düşük olduğu saptandı. Sonuç olarak; bu grup hasta için literatürde yapılan ilk çalışma olup, daha fazla hasta örnekleri ile yapılan çalışmalarda daha net sonuçlar elde edilebilecektir.
Özet (Çeviri)
The relationship between Nuclear Pore Expression, Flow Cytometry and Prognosis in Childhood Acute Leukemia Objective: The aim of this study is to evaluate the prognostic value of flow cytometry and Nuclear Pore Protein POM121 expression which is tought to be related with proliferation pathways and their interferance with other clinical pictures. Material and Method: In this study 69 patients with acute lymphoblastic leukemia (ALL) and 24 patients with acute myeloid leukemia (AML) diagnosed between January 2008 and November 2013 were included. Results: Five year survival rate in ALL and AML patients were found to be 66 % and 80 % respectively. When flow cytometric aspect was evaluated for prognosis it was found that being CD 2 (+) had a poor effect and being CD 10 (+) was related with better overall survival. Five year survival rate was 77 % in CD2 (+), 58 % in CD2 (-), 82 % in CD10(+) and 61 % in CD10 (-) patients. However overall survival was not different significantly between patients with different flow cytometry results. (p>0.05) Nuclear pore protein POM121 expression was high in AML patients (5,79±7,04), although it was not considered relevant owing to small number of cases. (24) ALL patients did not have high protein expression (3,75±2,91). POM121 expression between acute leukemia patients and control group did not yield statistically significant differences. Same was observed between ALL and AML patients. Nuclear pore expression was not related with age, sex, overall survival, uneventful survival and disease free survival. Effect of nuclear pore protein expression on survival was evaluated within two groups, high and low, defined by control group. Between ALL and AML patients the difference was not statistically significant. (p>0,05) However ALL patients with high expression had 3 and 5 year survival of %56 and ALL patients with low expression had 3 and 5 year survival rate of %78 and %70 respectively. AML patients with low expression had 3 year survival rate of %82, 5 year survival rates were not established for this group. AML patients with high expression had 3 and 5 year survival of %70. We believe that if studies with more participants are conducted the difference will become significant. Conclusion: Nuclear pore protein expression was found highly in AML patients but it was statistically not significant which is thought to be related with low number of subjects. Flow cytometry results showed better 5 year survival rates in CD10 (+) patients and worse in CD2 (+) patients. It is the first conducted study about the expression of POM121 in acute childhood leukemia. Further studies with larger cohorts are required.