Genç sprague-dawley cinsi sıçanlarda nutrisyonel çinko eksikliğinin epifizial büyüme plağının mitotik aktivitesine ve serum IGF-1 ve IGFBP-3 düzeylerine etkileri
The effects of nutritional Zn deficiency on the mitotic activity of epiphyseal growth plaque and serum IGF-1 and IGFBP-3 levels in sprague-dawley rats
- Tez No: 156578
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ZERRİN ORBAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Mitotik indeks, IGF-1, IGFBP-3, Rat
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
IV ÖZET Çinko hücre bölünmesi, DNA ve protein sentezi, enerji metabolizması, hormon sentezi, gen transkripsiyonun düzenlenmesi, büyüme faktörleri metabolizması ve düzenleyici enzim sistemlerini katalize eden bir çok enzim komponentinde önemli rol oynamaktadır. Biz bu çalışmamızda besinsel çinko eksikliğine bağlı olarak epifiz büyüme plağındaki mitotik değişiklikleri ve serum IGF-1 ve IGFBP-3 düzeylerindeki değişiklikleri araştırmayı ve bu sonuçları Zn ve diğer besin öğeleri yönünden sağlıklı beslenen ratlarla karşılaştırmayı ve bu parametrelerin birbiriyle korelasyonunu irdelemeyi planladık. Çalışmada cinsiyet ayırımı yapılmadan 24. günde sütten kesilmiş 14 adet Sprague- Dawley cinsi ratlar kullanıldı. Ratlar rastgele iki gruba ayrıldı. 1. gruptaki ratlar çinko içermeyen, 2. gruptaki ratlar ise çinko içeren bir diyetle beslendi. Tüm ratlar çinko hariç diğer besin içeriği benzer olan aynı kalitedeki diyet ile beslendi. Çinko eksik diyet ile beslenen ratlarda çalışmanın 16. günüden sonra çinko eksik diyet ile beslenen ratların tümünde çinko eksikliğinin tipik belirtileri gözlemlendi. Çinko eksikliğine ait belirtilerin ortaya çıkmasından sonra ratların tümünden tiopental anestezisini takiben kardiak enjeksiyon ile kan örnekleri alındı. Epifiz büyüme plağını içeren ekstremitelerin uzun kemikleri eksize edildi ve % 10 formalin ile fixe edildi. Serum Zn düzeyleri atomik absorbsiyon spektrofotometrik yöntemle ölçüldü. Serum IGF-1 ile IGFBP-3 düzeyleri RİA cihazı ile ölçüldü. Poli-L- lizinli lamlara alınan doku örnekleri strepto avidin biotin yöntemi kullanılarak Kl-67 ile boyandı. Diğer paralel örnekler H&E ile boyandı. Immunohistokimyasal olarak boyanan preparatlarda nükleer boyama pozitif kabul edildi ve boyananların boyanmayanlara oranı % olarak belirlendi. Çalışma grubunda vücut ağırlığı, kuyruk uzunluğu, serum Zn, IGF-1 ve IGFBP- 3 düzeyleri ile mitotik indeks anlamlı olarak düşük bulundu. Çalışma grubunda tüm parametreler arasında anlamlı pozitif korelasyon bulunurken kontrol grubunda sadece IGF-1 ile IGFBP-3 arasında anlamlı pozitif korelasyon bulundu. Sonuç olarak diyetteki Zn eksikliği büyüme plağı gibi hızlı çoğalan dokularda hücre çoğalmasını inhibe etmekte ve apopitoza neden olmaktadır. Zn eksikliğinde IGF- 1 düzeyindeki azalma protein - enerji yetersizliğine bağlı geliştiği için, IGF-1 optimal gıda alımını değerlendirmede bir marker olarak kullanılabilir. Diyetle alınan Zn kemik gelişiminde bir uyarıcı faktör olarak rol oynayabilir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT The Effects of Nutritional Zn Deficiency on The Mitotic Activity of Epiphyseal Growth plaque and Serum IGF-1 and IGFBP-3 Levels in Sprague-Dawley Rats. Zn plays a pivotal role in the cell division, DNA and protein synthesis, energy metabolism, hormone synthesis, regulation of gen transcription, growth factor metabolism and the components which catalyse the regulatory enzymes. In this study, we aimed to investigate the mitotic changes on the epiphyseal growth plaque and the alterations of serum IGF-1 and IGFBP-3 levels. In addition, we planned to compare these results with those of healty rats (in regard to zinc and other nutritions) and to investigate the corelation betwenn these parameters. 14 Sprague- Dawley rats, cessation of lactation on 24 th day of birth. Rats were randomly divided into 2 groups: Group I rats were fed with Zn- deficient diet and group II with Zn-containing diet. Both two groups were fed similar nutritions except Zn. The typical semptoms of Zn-deficiency were observed in all rats of group I from 16 th day of study. Than, blood samples were taken with following tiopenthal anesthesia by cardiac enjection. The bones with epiphyseal growth plaque were removed and fixed with 1 0% formaline. Serum Zn levels were measured by atomic absorbsion spectrofotometry. Serum IGF-1 and IGFBP-3 levels were measured by RIA. Tissue samples were taken on Poli-L-Lisin slides and stained with Kl-67 using Strepto avidin biotin method.the other paralel sampels were stained with H&E. Nucleer staining was accepted positive in immunnohistochemical staining was determined as %. In the study group, weigth, tail length, serum Zn, IGF-1 and IGFBP-3 levels and mitotic index were significantly low. Significant positive corelations were found between all parameters in the study group, although a significant positive corelation between IGF-1 and IGFBP-3 in control group were observed. In conclusion, Zn-deficiency diet inhibitis cell proliferation and causes apopitosis. Decreased IGF-1 levels in Zn deficiency diet is due to protein-energy deficiency, so IGF-1 can be used as a marker to determine the optimal nutrition. Zn in diet may be plays a role in the stimulation factor for osteogenesis. Keyword: Mitotic index, Zn, IGF-1, IGFBP-3, Rat