Deneysel iskemik sol kolon anastomozlarında misoprostolün etkisi
Experimental iscemic left colon anostomozis at effect of misoprostol
- Tez No: 156610
- Danışmanlar: PROF.DR. METİN ŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: iskemi, kolon anastomozu, yara iyileşmesi, misoprostol, Ischemia, colon anastomosis, wound healing, misoprostol
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Gastrointestinal sistem anastomozlarında kaçak kolorektal cerrahide yüksek morbidite ve mortalite ile seyreden önemli bir komplikasyondur. Kolon cerrahisinde acil girişimler, cerrahi tekniğe ve kullanılan materyallere bağlı olarak kolon anastomozları iskemiye maruz kalabilmektedir. Bu da anastomoz kaçak oranlarını arttırmaktadır. Sentetik PGE1 analoğu olan misoprostolün, iskemik ve normal kolon anastomozlarındaki etkisinin araştırıldığı bu çalışmada; barsak hazırlığı olmayan, sadece işlemden önce 6 saat aç bırakılan ratlarda kolon rezeksiyon anastomoz modeli kullanıldı. 80 adet Wistar- Albino tipi rat 20'şerli dört deney grubuna ayrıldı. Her bir grup kendi içinde 10'arlı altgruplara ayrıldı. Grup 1 ve 2 ye standart kolon rezeksiyonu ve anastomoz işlemi, grup 3 ile 4'e ise inen kolonun arcuat ve kolon kasına giren direkt damarları bağlanarak 4 cm'Iik iskemi sonrası rezeksiyon ve anastomoz işlemi uygulandı. Grup 1 ve 3 kontrol grubu olup standart labaratuvar yemi ile beslendi. Grup 2 ve 4'e ise 200]ugr/ kg/ gün dozunda misoprostol günde iki kez orogastrik yolla 2x1 mi lik %0,9izotonikle karıştırılarak verildi. Yara iyileşmesini incelemek için postoperatif 3. ve 7. günlerde ratlar sakrifiye edildi. Patlama basıncı ölçümü, doku hidroksiprolin düzeyi ve histopatolojik değerlendirme yapıldı. Sonuç olarak misoprostolün anastomoz bölgesinde patlama basıncını arttırıp, kollajen birikimi yaparak, hidroksiprolin seviyesini arttırarak yara iyileşmesine katkı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
11 SUMMARY Insufficiency of gastrointestinal system anastomosis is an important complication, which has high morbidity and mortality rates in colorectal surgery. As it is all emergency procedures, colon surgery, may also results with ischemia of colon anastomosis, due to the surgical technique, useal material and hipovolemia, type of This can increases the rate of anastomosis leakage. In this study; we observed the effect of misoprostol (synthetie PGE1 analoque) on ischemic and normal colon anastomosis. We used colon resection anastomosis model in rats in the absesce of bowel preparations, after 6 haur fasting Eighten Wistar-Albino rats were used in this students. We divided into 4 groups. Each group divided into subgroups (10 rats in each). We equall applied standart colon resection and colon anastomosis in groups 1 and 2. After we made on ischemia (4 cm) by binding arcuat arter and vena rectii of decending colon, we applied recection anastomosis in groups 3 and 4. Group 1 and 3 were control groups. We fed them with standart laboratory feeds. But we give 200 ^gr/kg/day misoprostol, two timers a day by orogastric way in group 2 and 4. We sacrificed the rats an postoperative 3th and 7th days, to observe wound healing in anastomosis region. And then explore pressure, hydroksipyrolin level are measured and evoluate by histopatholoigcally. Finally its seem that misoprostol had positive effect on wound healing by increasing explore pressure, kollagen acumulation and hydroksipyrolin level.