Glutamin ile desteklenmiş erken enteral beslenmenin kolon anastomozu iyileşmesi üzerine etkisi
  1. Tez No: 156611
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM GÖKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMİN GÜRLEYİK, Y.DOÇ.DR. İSMET ÖZAYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: colonic anastomose, nutrition, early enteral nurition, glutamine 38
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Düzce Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
37 9. TÜRKÇE ÖZET Tüm çabalara rağmen kolon cerrhisinden sonra % 5-50 oranında görülen anastomoz kaçakları nedeniyle günümüzde acil ve elektif şartlarda farklı endikasyonlarda gerçekleştirilen kolon cerrahisi uygulamalarında anastomoz iyileşmesi sorunları önemini korumaktadır. Bu çalışma, kolon anastomozu yapılan ratlarda postoperatif erken ve geç enteral beslenmenin ve aynı zamanda bu besinlere glutamin eklenmesinin anastomoz iyileşmesi üzerindeki etkilerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Ağırlıkları 232-264 gram arasında değişen erişkin, 40 dişi Wistar Albino rat kullanıldı. Randomize bir şekilde her biri 10 rattan oluşan 4 ayrı çalışma grubu oluşturuldu. Tüm gruplardaki ratlara kolon anastomozu yapıldıktan sonra A grubuna postoperatif ilk üç gün enteral yoldan sadece %30 dextroz, 4. günden itibaren standart rat yemi ve normal su verildi. B grubuna ilk üç gün enteral yoldan %30 dextroz, 4. günden itibaren standart rat yemi, normal su ve bunlara ek olarak feeding tüple orogastrik yoldan günde tek doz 50 mg/kg/gün toz halindeki glutaminden hazırlanmış %12.5 gr lık solüsyon 4 gün boyunca verildi. C grubuna 7 gün boyunca standart rat yemi ve normal su verildi. D grubuna ise postoperatif 7 gün boyunca normal rat yemi ve suya ek olarak feeding tüple orogastrik yoldan günde tek doz 50 mg/kg/gün toz halindeki glutaminden hazırlanmış % 12.5 gr lık solüsyon verildi. Tüm gruplara postoperatif yedinci günde relaparatomo yapıldı. Anastomoz patlama basınçları ölçümü yapıldıktan sonra hidroksiprolin seviyeleri ölçümü için anastomoz hattından örnekler alındı. Sonuçlar değerlendirildiğinde, grupların anastomoz patlama basınçlarında B Grubu (138,5 ± 13,9) ile D Grubu (139,0 ± 31,3) arasında anlamlı fark bulunmazken (p=0,967) diğer tüm gruplar arasında anlamlı farklılık gözlendi (p0.05). Bu sonuçlar asıl olanın erken enteral beslenme olduğunu, gıdaya glutamin eklenmesinin kolon anastomoz iyileşmesi üzerinde olumlu etki yaptığını göstermektedir. Özellikle geç enteral gıda verilenlerde glutamin eklenmesi geç beslenmenin yarattığı olumsuzluğu azaltmakta ve geri döndürmektedir. Bu nedenle herhengi bir nedenle enteral yolun geç kullanıldığı durumlarda glutamin eklenmesi daha yararlı görülmektedir. Anahtar kelimeler. Kolon anastomozu, beslenme, erken enteral beslenme, glutamin 37
Özet (Çeviri)
38 10. SUMMARY The problems related to anastomose dehiscence which is seen 5-50% after colonic surgery elective or urgent is still a major concern for surgeons although there is a huge efford for the prevention of dehiscences. This current study was carried out to determine the effects of early or late nutritional support with or without glutamine addition on anastomose healing. Forty female Wistar Albino rats weighting 232-264grams were used. We constructed 4 study groups with ten randomly assigned rats. After standard colonic transection and anastomosis group A rats were fed with 30% dextrose during the first three days postoperatively and after 4th day fed in standard fassion. Gruop B rats were fed with 30% dextrose during the first three days postoperatively and 50mg/kg/day glutamine via orogastric way afterwards. Group C rats were fed in standart fassion for seven days postoperatively. Group D rats were fed in standard fassion with addition of 50mg/kg/day glutamine via orogastric way for seven days post operatively. All group of subjects were relaparomised for determination of anstomose bursting pressures and samples were taken from anastomotic region for measurement of hydroxyproline levels. Although bursting pressure results between Group B (138,5+/- 13,9) and Group D (139,0+/- 31,3) were not significant but the results were significantly different between other groups(p0,05). These results reveals that early enteral feeding is the main point on anstomose healing and addition of glutamin to nutrition is benefical. Especially it sems that additional glutamine to late enteral feeding might reverse or at least minimise the negative effects of late enteral nutrition. Thus the addiotion of glutamine may be benefical in patients when there is the delay of nutrion for some reason.