Endoskopik retrograd kolanjiopankreatikografi (ERCP) ve endoskopik sfinktertominin (ES) karaciğer fonksiyonları üzerine etkisi
- Tez No: 156620
- Danışmanlar: PROF.DR. YALÇIN POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: ERCP, Karaciğer hasarı, a-GST, ERCP, Hepatocellular damage, a-GST
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
IV ÖZET Endoskopik retrograd kolanjiopankreattikografı (ERCP) ve Endoskopik sfinkterotomi (ES) safra yollan hastalıklarının tedavisinde tüm dünyada yaygın şekilde kullanılan tanı ve tedavi yöntemleridir. Bunların kendilerine ait bir takım yan etkileri mevcuttur. Ancak karaciğerde bir hepatosellüler hasar oluşturduklarına dair bir bulgu mevcut değildir. Bu amaçla karaciğer hücre hasarında birçok çalışmada oldukça sensitif ve spesifik olduğu ortaya konulan Alfa-Glutatyon S-transferaz (a-GST) enzimini kullanarak böyle bir hasar olup olmadığını ortaya koymaya çalıştık. Bu amaçla kliniğimizde ERCP ve ES yapılan hastalardan işlem yapılmadan önce ve 5 saat, 10 saat ve 20 saat sonra kan numuneleri aldık. Bu numunelerde hem a-GST hem de Aspartat aminotransferaz (AST), Alanin aminotransferaz (ALT), Alkalen fosfataz (ALP), Laktik dehidrogenaz (LDH), Gama glutamil transferaz (GGT), bilirubin ve albumin gibi rutin karaciğer fonksiyonlarını gösteren parametreleri çalıştık. Bunlardan elde edilen değerleri birbirleriyle ve üst gastrointestinal sistem endokopisi yapılan hastalardan oluşturduğumuz kontrol grubuyla karşılaştırdık. Sonuçta sadece Alanin Transaminaz (ALT) ve a-GST seviyelerinde yükselmeler oldu. Bu yükselmeler istatiksel olarak anlamlıydı. Sonuç itibariyle elde ettiğimiz bulgular ERCP ve ES'nin karaciğerde hepatosellüler hasar oluşturduğunu göstermektedir. ERCP ve ES yapılacak hastaların karaciğer fonksiyonları yönüyle daha detaylı değerlendirilmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
V SUMMARY Endoscopic retrograde cholangio-pancreatograhpy (ERCP) and Endoscopic Sphincterotomy are worldwide used methods for the diagnosis and treatment of bile duct diseases. These have some adverse effects. But there is any finding that they cause hepatocellular damage. For this aim we are tried to detect such damage by using Alpha- -Gluthation S-transferase (a-GST) which has been proven in many studies to be sensitive and specific in showing hepatocellular damage. We took blood samples from patients underwent ERCP and ES in our clinic before and 5 hours, 10 hours and 20 hours after the procedure. The levels of a-GST and conventional liver function tests such as Aspartate aminotransferase (AST), Alanine aminotransferase (ALT), Alkalen phosphatase (ALP), Lactic dehydrogenase (LDH), Gamma glutamyl transferase (GGT), bilirubin and albumin were determined at these samples. The results were compared whit each other and whit the results we obtained from the control group that we established from patients who underwent upper gastrointestinal endoscopy in our clinic. There was only an elevation in ALT levels and, in a-GST levels. These elevations were statistically important. As a summary the findings we observed here are showing that ERCP and ES causing hepatocellular damage. Patient who will undergo ERCP or ES must be assessed more detailed for the liver functions.