Mide karsinomu için yapılan küratif rezeksiyonlarda D 1 ve D2 disseksiyonun morbidite, mortalite ve sağkalıma etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of the effect of D 1 and D2 lymphadenectomy on morbidity, mortality and survival in curative resection for gastric carcinoma
- Tez No: 156619
- Danışmanlar: PROF.DR. SEYMEN BORA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Mide Karsinomu, Lenfadenektomi, Gastric Carsinoma, Lymphadenectomy II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Giriş: Mide kanserinin tek olası küratif tedavisi cerrahidir. Dünya genelinde genişletilmiş ienfadenektomi konusunda fikir birliği yoktur. Japonya'da mide kanserinin standart tedavisi D2 lenfadenektomidir ve son 30 yılda dünya çapında en iyi sağkalım oranlan Japonya' dan bildirilmektedir. Batıda ise cerrahların kuşkularının kaynağı D2 disseksiyonun değeri ve güvenilirliğinin prospektif randomize çalışmalarla kanıtlanmamış olmasıdır. Amaç: Bu çalışmanın amacı mide kanseri nedeniyle küratif niyetli gastrektomi yapılmış hastaların morbidite, mortalite ve 3 yıllık sağkalım sonuçlarının hesaplanarak, varsa Di ve D2 disseksiyon grupları arasında anlamlı farkları ortaya koymaktır. Yöntem: 1 Ocak 1995 ile 31 Aralık 2000 tarihleri arasında küratif rezeksiyon uygulanmış 51 mide kanseri hastasının dosyaları retrospektif olarak taranmıştır. Tüm mortalite oram % 7,8, Di için % 8,57 ve D2 için % &,7 olarak hesaplanmıştır.(NS) Tüm hastaların morbiditesi % 19,7 ve Di ve D2 disseksiyonlar için sırasıyla % 20 ve %18,5 olarak bulunmuştur. (NS) 3 yıllık sağkalın oranları Di disseksiyon için % 31,25 ve D2 disseksiyon için %40 olarak hesaplanmıştır. /NS) Sonuç : D2 disseksiyon düşük morbidite ve mortalite oranlan ile uygulanabilecek bir tekniktir. Bu retrospektif çalışmada D2 disseksiyonun sağkalım üzerine olumlu etkisi gösterilemekle birlikte çalışmada az sayıda hasta dahil edildiğinden istatistiksel yöntem zayıftır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Background :The only possible curative treatment in gastric carcinoma is surgery. There is no worldwide consensus about the extend of lymphadenectomy. In Japan D2 lymphadenectomy is the standard choice of treatment. In the last 30 years the survival rate for gastric cancer in Japan has steadily improved and the best patient outcomes are being reported. In the West surgeons remained sceptical about the value and reliability of D2 dissection of which in not prooved in prospective randomized studies. Study Design: The aim of this study is to calculate the morbidity, mortality and 3-year survival rates of the gastric cancer patients who underwent gastrectomy for curative intent and analyses are carried out whether there are significant differences between Di and D2 lymphadenectomy groups. Results: Morbidity, mortality and 3 -year survival rates of 51 gastric cancer patients operated in the period between 1st Jan 1995 and 31st Dec 2000 are reviewed retrospectively from medical records of Dokuz Eylül University Hospital. Overall mortality rate of 51 patients is %7,8 while it is %8,57 for Di and %6,7 for D2 lymphadenectomy (NS) Overall morbidity rate is %19,7 and the morbidity rates for Di and D2 lymphadenectomy groups are %20 and %18,7 respectively. (NS) 3 year-survival rate is %31,25 for Di and %40 for D2 lymphadenectomy. (NS) Conclusion: D2 lymphadenectomy can be performed with low morbidity and mortality rates. In this study statistically significant influence of D2 lymphadenectomy on survival can not be reported, where as the statistical power of the study is weak because of small number of patients included in.