Türkiye'de yetiştirilen safkan Arap atlarında anne baba ve yavruya ait alyuvar katalaz karbonik anhidraz ile plazma proteaz inhibitör enzim sistemlerinin elektroforetik olarak incelenmesi
In the purebreds Arabian horses bred in Turkey the electrophoretic investigation of erythrocyte catalase, carbonic anhydrase and plasma protease inhibitor enzyme systems belong to dam, sire and offspring
- Tez No: 156675
- Danışmanlar: PROF.DR. NESRİN SULU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Arap atı, elektroforez, karbonik anhidraz, katalaz, proteaz inhibitor, Carbonic anhydrase, catalase, electrophoresis, Arabian horse, protease inhibitor enzyme system
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
68 ÖZET Türkiye'de yetiştirilen safkan Arap atlarında anne, baba ve yavruya ait alyuvar katalaz, karbonik anhidraz ve plazma proteaz inhibitor enzim sistemlerinin elektroforetik olarak incelenmesi Bu araştırmada, 254 safkan Arap atında katalaz ve karbonik anhidraz enzim sistemleri ve 112 safkan Arap atında proteaz inhibitor enzim sistemi incelendi. Katalaz ve karbonik anhidraz enzimleri için tek jelde asit agaroz izoelektrik fokuslama yöntemi, proteaz inhibitor enzim sisteminde ise asit poliakrilamit jel elektroforez kullanıldı. Araştırmanın yürütüldüğü Arap atlannda; Katalaz enzim sistemine ait SS ve FS fenotipleri, karbonik anhidraza ait, El, Fİ, II ve İL fenotipleri ile proteaz inhibitor enzim sistemine ait, FF, FG, FL, FS2, FU, FZ, GP, GQ, GR, GSl GS2, GU, GZ, HL, HU, LL, LP, LSı, LZ, PS1, PU, PZ, SSu SıU, SıZ, S2U, S2Z, UU, UZ ve ZZ fenotipleri tespit edilmiştir. Bulgular sonucunda, en sık görülen fenotiplerin, katalaz enzim sisteminde % 63 oranında FS; karbonik anhidraz enzim sisteminde % 91,73 oranında II, proteaz inhibitor enzim sisteminde ise %16,07 oranında FU fenotipleri olduğu belirlendi. Bu üç sistem gen frekanslan yönünden incelendiğinde; katalaz enzim sisteminde en yüksek gen frekansının S genine (0,69), karbonik anhidraz enzim sisteminde I genine (0,959) ve proteaz inhibitor enzim sisteminde U genine (0,357) ait olduğu tespit edildi. Araştırmada kullanılan Arap âtı populasyonunun katalaz ve proteaz inhibitor enzim sistemleri yönünden Hardy-Weinberg Dengesinden sapma gösterdiği, karbonik anhidraz lokusu yönünden ise dengede kaldığı görüldü. Bu araştırma ile, Uluslararası Hayvan Genetiği Derneği (ISAG) tarafından safkanlık tespiti ve pedigri verilmesi sırasında incelenmesinin gerekliliği vurgulanan katalaz, karbonik anhidraz ve proteaz inhibitor enzim sistemlerinin incelenmesi yönünde önemli bir adım atılmıştır. Bu sayede aile bilgilerinin doğrulanmasında güvenilirlik payı daha da artacaktır. Bu araştırmanın diğer at populasyonlarmın genetik özelliklerinin belirlenmesi, akrabalık durumlannın ortaya çıkanlması ve köken araştırmalarında yeni çalışma olanaklarına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
69 SUMMARY In the purebreds Arabian horses bred in Turkey the electrophoretic investigation of erythrocyte catalase, carbonic anhydrase and plasma protease inhibitor enzyme systems belong to dam, sire and offspring In this study was examined catalase and carbonic anhydrase enzyme systems in 254 and proteas inhibitor enzyme system in 112 purebred Arabian horses. For catalase and carbonic anhydrase enzyme systems were used acid agarose isoelectric focusing method on a single gel and acid polyacryamide gel electrophoresis for protease inhibitor system. SS and FS phenotypes which belong to catalase enzyme system, El, Fl, II, IL phenotypes whic belong to carbonic anhydrase enzyme system and FF, FG, FL, FS2) FU, FZ, GP, GQ, GR, GS^ GS2, GU, GZ, HL, HU, LL, LP, LSi, LZ, PSt, PU, PZ, S^, SiU, SiZ, S2U, S2Z, UU, UZ, ZZ phenotypes which belong to Pi were detected in Arabian horses thet used in this study. The data of this study showed that the most commanly seen phenotypes in catalase enzyme systems were FS % 63, in carbonic anhydrase were II with % 91,73 and protease inhibitor enzyme system were FU with %16,07. When these three enzyme system were evaluated by maens of gene frequencies, it was detected that the highest gene frequencies in catalase enzyme system belong to S gene (0,69), in carbonic anhydrase enzyme system belong to I gene (0,959) and protease inhibitor enzyme system belong to U gene (0,3571). The Arabian horse population that used in this study were seen in balance by means of carbonic anhydrase locus and deviated from Hardy-Weinberg balance by the means of catalase and protease inhibitor enzyme systems. With this study an important step achieved by detecting the catalase, carbonic anhydrase and protease inhibitor enzyme systems that accontuated by International Society Animal Genetics (ISAG) while evaluating pureness of breed and pedigree. So the reability of justifying the family data will further increase. This study will contribute to new studies of detecting genetic properties of other horse populations, for clarifying family relations and root investigations.