Hamilelik ve laktasyonda serum kalsiyum, fosfor,alkalen fosfataz ve paratiroid hormon düzeyleri
Serum calcium,phosphorus,alkaline phosphate and parathyroid hormone levels in pregnancy and lactation
  1. Tez No: 156871
  2. Yazar: REYHAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EROL ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hamilelik, laktasyon, kalsiyum, paratiroid hormon, fosfor, alkalen fosfataz. 68, Pregnancy, lactation, calcium, parathyroid hormone, alkaline phosphatase, phosphorus 70
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Çalışmamızın amacı; hamilelik ve laktasyonun, kemik metabolizmasında rolü olan kalsiyum, fosfor, alkalen fosfataz ve paratiroid hormon düzeylerine etkilerinin araştırılmasıdır. Bu amaçla hamileliğin 25-26, 34-36. haftalarında, doğumun olduğu gün ve doğumdan 6 hafta sonra serum kalsiyum, fosfor, alkalen fosfataz ve paratiroid hormon düzeyleri ölçüldü ve aralarında bir korelasyon olup olmadığı araştırıldı. Serum kalsiyum düzeyleri kontrol grubuyla karşılaştırıldığında; 25-26. (p0,05) anlamlı farklılık göstermiyordu. Paratiroid hormon düzeyleri kontrol grubuyla karşılaştırıldığında; 25-26. (p>0,05), 34- 36. haftalarda (p>0,05), doğumun olduğu gün (p>0,05) farklılık taşımadığı, doğumdan 6 hafta sonra (p0,05), 34-36. haftalarda (p>0,05), doğumun olduğu gün (p>0,05), doğumdan 6 hafta sonra (p>0,05) anlamlı farklılık göstermiyordu. Alkalen fosfataz düzeyleri kontrol grubuyla karşılaştırıldığında; 25-26. (p0,05) anlamlı bir farklılık göstermedi. Doğum sayılarına göre hiçbir parametre (p>0,05) anlamlı bir farklılık göstermedi. 67Serum kalsiyum ve albümin düzeyleri arasında; 34-36. haftalarda, doğumun olduğu gün ve doğumdan 6 hafta sonra, serum kalsiyum ve paratiroid hormon düzeyleri arasında da 25-26. haftalarda korelasyon bulunmuştur. Sonuç olarak, a) Hamilelikte kalsiyum düzeylerinin azaldığını, paratiroid hormon ve alkalen fosfataz düzeylerinin arttığını, fosfor düzeylerinde anlamlı artış olmadığım, b) Laktasyonda alkalen fosfataz düzeylerinin düştüğünü, kalsiyum, paratiroid hormon ve az da olsa fosfor düzeylerinin yükseldiğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
SERUM CALCIUM, PHOSPHORUS, ALKALINE PHOSPHATASE AND PARATHYROID HORMONE LEVELS IN PREGNANCY AND LACTATION SUMMARY The aim of the present study is to investigate the effects of pregnancy and lactation on calcium, phosphorus, alkaline phosphatase and parathyroid hormone levels that have a role on bone metabolism. For this purpose, the levels of serum calcium, phosphorus, alkaline phosphatase and parathyroid hormone in the 25-26 and 34-36 weeks of pregnancy, on delivery and 6 weeks after delivery were measured and a possible correlation between them was investigated. Serum calcium levels in 25-26* (p0,05) there were no significant differences when compared with those found in control group. There were no significant differences between parathyroid hormone levels in 25-26* (p>0,05) and 34-36 (p>0,05) weeks of pregnancy and on delivery (p>0,05), but 6 weeks after delivery (p0,05) and 34-36 (p>0,05) weeks of pregnancy, on delivery (p>0,05) and 6 weeks after delivery (p>0,05) when compared with those found in control group. 69Alkaline phosphatase levels in 25-26* (p0,05) in respect of the number of births. A correlation was found between serum calcium and albumine levels in 34-36 weeks of pregnancy, on delivery and 6 weeks after delivery, and a correlation was found between serum calcium and parathyroid hormone levels in 25-26* weeks of pregnancy. As a result, we may report that a) During pregnancy serum calcium levels decrease, parathyroid hormone and alkaline phosphatase levels increase, phosphorus levels are not significantly increase. b) During lactation alkaline phosphatase levels decrease and increase in the levels of calcium, parathyroid hormone and slightly in phosphorus.