Rekürran aftöz stomatit tedavisinde yerel triamsinolon asetonid /hiyalüronik asit/diklofenak sodyum kombinasyonunun etkinliğinin çift-kör kontrollü karşılaştırılması
Therapeutic effect of locally applied topical triancinolone acetonide/diclofenac sodium/hyaluronic acid combination on recurrent aphthous stomatitis-a double blind controlled study
- Tez No: 157046
- Danışmanlar: PROF.DR. CEM MAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Rekürran aftöz stomatit, triamsinolon asetonid, diklofenak sodyum, hiyalüronik asit. -4, Recurrent aphthous stomatitis, triamcinolone acetonide, diclofenac sodium, hyaluronic acid. 5
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
REKÜRRAN AFTÖZ STOMATİT TEDAVİSİNDE YEREL TRİAMSİNOLON ASETONİD/HİYALÜRONİK ASİT/DÎKLOFENAK SODYUM KOMBİNASYONUNUN ETKİNLİĞİNİN ÇİFT-KÖR KONTROLLÜ KARŞILAŞTIRILMASI ÖZET Giriş: Rekürran aftöz stomatit kronik bir oral mukoza hastalığıdır. Hastalığın tipik lezyonları kendiliğinden iyileşen, ağrılı, net sınırlı, oval veya yuvarlak şekilli, ortasında yüzeyel nekroz bulunan ülserlerdir. Hastalık lezyonun boyutu, yerleşim yeri, iyileşme süresi ve sikatris bırakma eğilimine göre, minör, majör ve herpetiform ol mak üzere, 3 farklı klinik tipe ayrılır. Üzerinde çok sayıda araştırma yapılmasına karşın, etyolojisi hala tam olarak aydınlatılamamıştır. Etyopatogenezinden lokal travma, emosyonel faktörler, çeşitli mikroorganizmalar, gıdalar, ilaçlar, vitamin ve mineral eksiklikleri, hormonal ve immünolojik faktörler sorumlu tutulmaktadır. Te daviler hastalığı önlemekten ziyade, semptomları baskılamaya yöneliktir. Bu çalışmanın amacı rekürran aftöz stomatit tedavisinde hiyalüronik a- sit/triamsinolon asetonid/diklofenak sodyum kombinasyonunun etkinliği araştırmaktır. Hastalar ve Yöntem: Bu araştırmaya Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Kliniği'ne başvuran, toplam 124 rekürran aftöz stomatitli hasta alındı. Bu hastalardan 111*1 (56'sı kadın, 55*1 erkek) çalışmayı tamamlamıştır. Çalışmada hiyalüronik a- sit/triamsinolon asetonid/diklofenak sodyum (A), hiyalüronik asit/triamsinolon asetonid (B), hiyalüronik asit/diklofenak sodyum (C), hiyalüronik asit (D) ve triamsinolon asetonid (E)'in iyileşme süresi ve ağn üzerine olan etkileri karşılaştı rıldı. Bulgular: Çalışmanın sonunda iyileşme süresi üzerine etki eden esas maddenin triamsinolon asetonid olduğu saptandı. Çalışmada kullanılan tüm ilaçların spontan ve uyarılmış ağn üzerine olan etkilerinin ise değişken sonuçlar verdiği gözlendi. Sonuç: Triamsinolon asetonid iyileşme süresini kısaltmaktadır. İlaçların ülser yüze yini kaplamaları ağrının hafifletilmesinde yardımcı olabilir. Diklofenak sodyumun ağrı üzerine etkisi ise, hastaların daha uzun süreli gözlemini içeren bir çalışma ile araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
THERAPEUTIC EFFECT OF LOCALLY APPLIED TOPICAL TRIAMCINOLONE ACETONIDE/DICLOFENAC SODIUM/HYALURONIC ACID COMBINATION ON RECURRENT APHTHOUS STOMATITIS - A DOUBLE BLIND CONTROLLED STUDY SUMMARY Introduction: Recurrent aphthous stomatitis is a chronic oral mucosal disorder. Typical lesions of this disease are self-limited, painful, sharply demarcated, oval or round ulcerations showing superficial necrosis. Recurrent aphthous stomatitis shows three different clinical forms namely; minor, major and herpetiform, depending on the size, location, duration of the lesions and scarring tendency as well. Despite excessive efforts to disclose the cause of the disease, the etiology is still unclear. Local trauma, emotional stress, different microorganisms, foods, drugs, vitamin and mineral deficiencies, hormonal, and immunologic factors have all been ac cused. The treatment modalities do not really aim to cure the disease, but to re lieve the symptoms. The aim of this study is to research the efficiency of hyaluronic acid/triamcinolone acetonide/diclofenac sodium combination in the treatment of recurrent aphthous stomatitis. Patients and Methods: One hundred twenty four patients with recurrent aphthous stomatitis attending Cerrahpaşa Medical Faculty Department of Dermatology outpa tient clinic were included in the study, 111 of these patients (56 women, 55 men) completed the study. In this study the effects of hyaluronic acid/triamcinolone acetonide/diclofenac sodium (A), hyaluronic acid/triamcinolone acetonide (B), hyaluronic acid/diclofenac sodium (C), hyaluronic acid (D), and triamcinolone ace tonide (E) were compared with regard to recovery and pain. Results: Triamcinolone acetonide was the only effective agent on recovery. All the agents used in the study showed variable efficacy on spontaneous and stimulated pain. Conclusion: Triamcinolone acetonide reduces the duration of ulcers. The covering of ulcers with the drug possibly helps to reduce the pain. The effect of diclofenac sodium on pain should be investigated in a study with a longer follow up.