Servikal spondilozlu hastalarda tens ve laserin analjezik etkinliklerinin karşılaştırılması
- Tez No: 157141
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KADİR YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Servikal spondiloz, TENS, lazer
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Ill ÖZET Bu çalışma Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı polikliniğine başvuran ve servikal spondiloz tanısı konan 40 hasta üzerinde yapıldı. Amacımız servikal spondiloz tanısı alan hastaların tedavisinde değişik tedavi protokollerinin analjezik etkinliklerini karşılaştırmak ve birbirlerine üstünlüklerinin olup olmadığım araştırmaktı. Anamnez, fizik muayene, direkt grafı ve manyetik rezonans görüntüleme ile servikal spondiloz teşhisi konulan 40 hasta randomize olarak yirmişer kişilik iki gruba ayrıldı. Grupların tedavi protokolleri şu şekilde oluşturuldu; I.Grup: Ultrason, hotpack, transkutanöz elektiriksel sinir stimulasyonu (TENS) ve egzersiz tedavisi n.Grup: Ultrason, hotpack, lazer ve egzersiz tedavisi Her iki gruba onbeş seans tedavi uygulandı.Değerlendirme kriterleri olarak (tedavi öncesi, tedavi sonrası, 1. ay ve 6. ay kontrollerinde) ağrı şikayeti için visual analog skala (VAS), boyun fonksiyonları için neck disabilite indeksi (NDI) ve boyun hareket açıklığı için gonyometre ile ölçüm yöntemi kullanıldı. Tedavi öncesine göre VAS ve NDI değerlendirme kriterleri her iki grupta da tedavi sonrası, 1. ay ve 6. ay kontrollerinde anlamlı iyileşmeler gösterdi (pO.01). Ancak boyun hareket açıklığındaki düzelmeler fleksiyon, ekstansiyon ve sağ lateral Seksiyonda tedavi öncesine göre, kontrollerde anlamlı düzelme var iken (pO.001), her iki grupta sol lateral Seksiyondaki düzelme tedavi öncesine göre, kontrollerde anlamlı bir fark bulunamadı. Sonuç olarak, servikal spondiloz tedavisinde TENS ve lazer tedavileri yüz güldürücü olmakla birlikte, ağrının iyileşmesi açısından bakıldığında TENS tedavisini laser tedavisine göre daha üstün bulduk.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY This study was carried out in 40 patients with the diagnosis of cervical spondylosis who admitted to the Physical Therapy and Rehabilitation outpatient Department Yakutiye Research Hospital, Medical Faculty, Atatürk University. Our aim was to compare the analgesic efficiency and superiority of some therapy protocols in the treatment of patients with cervical spondylosis. The diagnosis of cervical spondylosis was based on patient history, physical examination, direct graphy and magnetic resonance imaging, and then 40 cervical spondylosis patients were randomly divided in to two groups. The therapy protocols of the groups were arranged or follows. Group I: Ultrasound, hotpack, trancutaneous electirical nerve stimulation and exercise therapy. Group II: Ultrasound, hotpack, laser and exercise therapy A total of 15 sessions were applied both groups. As the evaluation crieteria (before therapy after therapy Land 6.months follow- ups) pain, neck disability index for neck functions and goniometry for the range of motion in the neck were utilized.