Patellofemoral ağrı sendromlu hastalarda diz ekleminin propriosepsiyon duyusunun değerlendirilmesi
Knee joint proprioception assessment in patients with patellofemoral pain syndrome
- Tez No: 157202
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÇİĞDEM BİRCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Patellofemoral pain syndrome, Proprioception, Computed tomography
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
BOLUM 1. 1 ÖZET PATELLOFEMORAL AĞRI SENDROMLU HASTALARDA DİZ EKLEMİNİN PROPRİOSEPSİYON DUYUSUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Burcu KANER ADALMAZ, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Bu çalışmanın amacı, patellofemoral ağrı sendromu tamsı alan hastalarda propriosepsiyon duyusımu değerlendirerek sağlam kontrol grubu ile karşılaştırmak ve propriosepsiyon değerlerinin radyolojik bulgular ile ilişkisini araştırmaktır. Çalışmamıza 23 hasta ve 23 sağlıklı kontrol dahil edildi. Hasta ve kontrol grubunun izokinetik dinamometre ile propriosepsiyon duyusu ölçüldü. Aktif ve pasif repozisyonlama yöntemi ile 70°'den 60°'ye, 40°'den 30°'ye, 20°'den 10°'ye fleksiyondan ekstansiyona doğru olacak şekilde üç farklı açıda propriosepsiyon ölçümleri yapıldı. Hasta grubunun 20° diz Seksiyonunda bilgisayarlı tomografi incelemesi ile kuadriseps kontraksiyonsuz (statik) ve kontraksiyonlu (dinamik) kesitlerde uyum ve tüt açıları değerlendirildi. Her üç açıda da aktif ve pasif propriosepsiyon değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Aktif repozisyonlama yöntemi ile 40° fleksiyondan 30° fleksiyona ve 20° fleksiyondan 10° fleksiyona olan açılarda, pasif repozisyonlama yöntemi ile 40° fleksiyondan 30° fleksiyona olan açıda ölçülen propriosepsiyon değerleri ile dinamik uyum açısı arasında anlamlı pozitif korelasyon saptandı. 40° 'den 30° 'ye olan pasif propriosepsiyon değeri ile statik tilt açısı ve 20°'den 10°'ye olan aktif propriosepsiyon değeri ile chnamik tilt açısı arasında anlamlı negatif korelasyon saptandı. Bu bulgular propriosepsiyon değerleri ile patellofemoral uyumsuzluk arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Propriosepsiyondaki kötüleşme, kuadriseps nöromüsküler kontrolünde bozulma ve Vastus medialis oblikus/Vastus lateralis aktivasyonunda dengesizlik meydana gelmesine, buna paralel olarak patellanın lateralizasyonunun artmasına neden olmuş olabilir, öte yandan, öncelikle patellofemoral uyumun çeşitli nedenlerle bozulması ve bunun sonucunda patellofemoral eklem basınçlarının değişmesine bağlı olarak ortaya çıkan ağrı ve inflamasyon da propriosepsiyon duyusunun kötüleşmesine yol açmış olabilir. Çalışmamızın kesitsel olması nedeniyle bu durumlardan hangisinin önce oluştuğunu söyleyebilmek mümkün değildir. Ancak her iki durumda da Vastus medialis oblikus kasına yönelikgüçlendirme egzersizlerinin verilmesi uygun bir tedavi yöntemi olacaktır. Neden-somıç ilişkisinin daha kesin olarak saptanabilmesi için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar sözcüklenPatellofemoral ağrı sendromu, Propriosepsiyon, Bilgisayarlı tomografi
Özet (Çeviri)
BOLUM I-n SUMMARY KNEE JOINT PROPRIOCEPTION ASSESSMENT IN PATIENTS WITH PATELLOFEMORAL PAIN SYNDROME Dr Burcu KANER ADALMAZ,Dokuz Eylul University Faculty of Medicine, Physical Medicine and Rehabilitation Department The purpose of this study was to compare knee proprioception sense in 23 individuals with and 23 without patellofemoral pain syndrome and to assess the relationship between radiologic findings and proprioception results. The proprioception sense was measured by using an isokinetic dynamometer. The measurements were performed with passive angle reproduction and active angle reproduction methods at three knee flexion angles : from 70° to 60°, from 40° to 30°, and from 20° to 10°. The patient group's tilt and congruence angles were measured by using computed tomography analysis at 20° knee flexion with (dynamic) and without (static) quadriceps contraction. No significant difference was found between the two groups in knee proprioception sense measured at the three knee flexion angles. Significant positive correlation was found between the dynamic congruence angles and actively produced proprioception values at the angles from 40° to 30° flexion, from 20° to 10° flexion and the passively produced proprioception values from 20° to 10° flexion. Significant negative correlation was found between the static tilt angles and passively produced proprioception values at the angle from 40° to 30° flexion; dynamic tilt angles and actively produced proprioception values at the angle from 20° to 10° flexion. These results demonstrate a relationship between proprioception results and patellofemoral incongruence. As proprioception values worsen, quadriceps motor control may deteriorate, an inbalance between the Vastus medialis oblikus/Vastus lateralis muscles may occur, leading to an increase in patellar lateralization. Alternatively, patellofemoral incongruence may alter patellofemoral joint pressures and the subsequent pain and inflammation may worsen proprioception. Since our study is cross-sectional, it cannot be determined which one occurs first. Either way, it seems logical to recommend strengthening exercises for vastus medialis obliquus muscle. Further studies are required to clarify the relationship between patellofemoral incongruence and proprioception.