Rotator kaf tam yırtıklarında konservatif tedavi etkinliğinin araştırılması
Research of efficacy of conservative treatment in patients with rotator cuff full thickness tears
  1. Tez No: 157201
  2. Yazar: MELTEM BAYDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ELİF AKALIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Rotator kaf tam kat yırtığı, Konservatif tedavi, İzokinetik, Rotator cuff full thickness tear, conservative treatment, isokinetic
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
BÖLÜM 1. 1 ÖZET Rotator Kaf Tam Kat Yırtığı Olan Hastalarda Konservatif Tedavi Etkinliğinin Araştırılması Dr.Meltem Baydar, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Rotator kaf lezyonları, en yaygın omuz ağrısı nedeni olup, rotator kaf tendinitinden parsiyel veya tam kat yırtıklarına, kalsifik tendinopatiye kadar geniş bir yelpazeye yayılmıştır. Rotator kafta yırtılma normal bireylerde enderdir. Genç bireylerde yırtık oluşturmak için büyük bir güç gerekirken, yaşlı bireylerde daha önceden varolan dejeneratif tendinit ve vaskülaritedeki azalma tendon yapısını zayıflattığı için daha az bir zorlanma ile de yırtık oluşabilir. Parsiyel yırtıklar travma sonrası her yaşta olabilirse de tam kat yırtıklar 40 yaş altında nadiren görülür. Rotator kafin tam kat yırtıklarının insidansı % 5-40 arasında değişir ve çalışmalar, yaş ile birlikte sıklığın arttığını göstermektedir. Konservatif tedavide, egzersizler önemli bir yer tutar. Bu tedavi sadece ağrıyı azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda rotator kaf kasları ve skapula stabilizatörlerinin güçlendirilmesini sağlar. Literatürde tam kat rotator kaf yırtıklarının cerrahi tedavi sonuçlarını bildiren çok sayıda çalışma olmasına karşın semptomatik tam kat yırtığı olan hastalarda konservatif tedavinin etkinliği hakkında çok az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmaların bir kısmı da objektif veriler açısından yetersiz görünmektedir. Bu çalışmanın amacı, rotator kaf tam kat yırtığı olan hastalarda konservatif tedavinin etkinliğinin, objektif ve sübjektif verilerle araştırılmasıdır. Bu amaçla rotator kaf tam kat yırtığı olan 7 erkek 13 kadın olmak üzere toplam 20 hastaya fizik tedavi ajanları, germe ve güçlendirme egzersizlerinden oluşan konservatif tedavi programı uygulandı. Hastalar; tedavi öncesi ve tedavi sonrası 6. ayda ağrı, fonksiyonel aktiviteler ve yaşam kalitesini değerlendiren American Shoulder and Elbow Society (ASESS), Constant ve Short Form-36 (SF-36) skaialan ile değerlendirildi. Omuz abduktor, ekstemal ve internal rotator kas güçleri ise tedavi öncesi ve tedavi sonrası 6.ayda subakromiyal bölgeye 10 mi % 1 lik lidokain enjeksiyonu sonrası 60°/sn ve 1807sn açısal hızlarda izokinetik dinamometre ile değerlendirildi. Maksimal tork değerleri ölçüldü. ASESS ağrı ve fonksiyon, Constant skorlarında ve yaşam kalitesi ölçeğiolarak SF-36 skorlarında istatistiksel olarak anlamlı düzelmeler elde edildi. Uygulanan germe ve güçlendirme egzersizleri ile izokinetik ölçümlerde omuz abduksiyon, ekstemal ve internal rotasyon kas güçlerinde anlamlı artış sağlandığı görüldü. Sonuç olarak; rotator kaf tam kat yırtığı olan hastalarda doğru planlanmış ve düzenli uygulanan konservatif tedavinin, objektif ve sübjektif olarak oldukça başanlı sonuçlar sağladığı görüldü.
Özet (Çeviri)
BÖLÜM I.II.SUMMARY Research of Efficacy of Conservative Treatment in Patiens with Rotator Cuff Full Thickness Tears Dr. Meltem Baydar, University of Dokuz Eylul, Medical Faculty Department of Physical Medicine and Rehabilitation Rotator cuff lesions, which from rotator cuff tendinitis to partial or full thickness tears.to calcific tendinitis are the most common causes of shoulder pain. Tear in rotator cuff is seldom in normal people. While great effort is necessary in young people for a tear to occur, in old ones a tear can occur with little force as antecedent degenerative tendinitis and decrease in vascularity weakens the tendon structure. While partial tears can occur at every age after trauma full thickness tears are seldomly seen below age 40. Incidence of full thickness tears of rotator cuff changes between 5-40 % and studies show that frequency increases with age. Exercises take an important part in conservative treatment. This treatment not only lessens the pain but also strengthens the rotator cuff muscles and the stabilizers of scapula. Although too many studies inform about surgical results of rotator cuff tears in the literature, there is too little number of studies about the efficacy of conservative treatment of patients with symptomatic full thickness tears. Some of these studies also seem to be insufficent for objective date. The aim of this study is to search for the efficacy of conservative treatment program is performed with physical therapy agents, stretching and strengthening exercise for 7 male 13 female, totally 20 patients with full thickness rotator cuff tears. Patients are evaluated with American Shoulder and Society (ASESS), Constant and Short Form -36 (SF-36) scalas that evaluate pain, functional activities and quality of life, before treatment and at sixth month after treatment. Shoulder abductor, external and internal rotator muscle strengths are evaluated with isokinetic dynamometry at 60 7sec and 1807sec angular speeds after 10 ml 1 % lidocain injection before treatment and month after treatment Maximal torque values are calculated. Statistically significant improvements in ASESS pain and function, Constant scores and SF-36 as quality of life scale are obtained. It is seen thatsignificant increase is obtained in isokinetic muscle strengths of shoulder abduction, external and internal rotation after stretching and strengthening exercise are carried out. Finally it is seen that planned and systematic conservative treatment in patients with rotator cuff full thickness tears provided highly successful results objectively and subjectively.