Zonguldak Karaelmas Üniversitesi uygulama ve araştırma hastanesi'nde 2001-2003 yılları arasında poliklinik başvuruları ve hasta yatış oranlarının zaman serisi analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of policlinic applies and hospitalised patients between years 2001-2003 in Zonguldak Karaelmas University hospital by time series analysis
  1. Tez No: 157308
  2. Yazar: FERİDE DURSUN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HİLAL AYAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman serisi analizi, poliklinik başvurulan, yatan hasta oranlan, Time Series Analysis, Policlinic Applies, Hospitalised Patients
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ'NDE 2001 - 2003 YILLARI ARASINDA POLİKLİNİK BAŞVURULARI VE HASTA YATIŞ ORANLARININ ZAMAN SERİSİ ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Feride DURSUN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Hilal AYOĞLU Temmuz 2004, 122 sayfa. Sağlık hizmetlerinin planlanmasında, sağlık kurumlarının tuttuğu istatistikler, verilere ulaşma ve değerlendirme açısından büyük öneme sahiptir. Verilerin uygun biçimde analizi öncelik verilmesi gereken konular ve gereksinimler hakkında sağlık yöneticilerine ışık tutar. Çalışma geriye yönelik ve tanımlayıcı bir kayıt araştırmasıdır. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi 2001-2003 yıllan poliklinik başvurulan ve yatan hasta sayılan, korelasyon analizi ve doğrusal regresyon analizi yöntemleri ile incelendi. Endokrinoloji (r=0.789;p=0.001), Gastroenteroloji (r=0.809;p=0.001), Onkoloji (r=0.757;p=0.001) ve Psikiyatri (r=0.786;p=0.001) polikliniklerinde, zaman ile poliklinik başvuru sayısı arasında çok iyi düzeyde pozitif yönde anlamlı korelasyon saptandı. Poliklinik başvurulan için oluşturulan doğrusal regresyon formülleri incelendiğinde regresyon katsayısının en yüksek tespit edildiği 5 bölümün Gastroenteroloji (9.8), Psikiyatri (7.5), Endokrinoloji (6.8), Nöroloji (5.5) ve Göz Hastalıkları (5.3) poliklinikleri olduğu gözlendi. Gebe (r=0.808;p=0.001), Göğüs 111Hastalıkları (r=0.866;p=0.001), Nefroloji (r=833;p=0.001), Nöroloji (r=0.786;p=0.001), Nöroşirurji (r=0.770;p=0.001), Onkoloji (r=0.838;p=0.001) ve Psikiyatri (ı^OJÇÇjp^O.OOl) kliniklerinde, zaman ile yatış sayılan arasında çok iyi düzeyde, pozitif yönde anlamlı korelasyon saptandı. Kliniklere yatışlar için oluşturulan regresyon formülleri incelendiğinde, regresyon katsayısının en yüksek tespit edildiği 6 bölümün Göğüs Hastalıkları (1.6), Onkoloji (1.3), Kardiyoloji (1.1), Gebe (1.1), Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (0.6) ile Nöroşirurji (0.6) klinikleri olduğu gözlendi. İzlem ve değerlendirme çalışmalarında sürekliliğin sağlanması, genç bir hastane olan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi için değişime ve gelişime adapte olmada faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Sciences Thesis EVALUATION OF POLICLINIC APPLIES AND HOSPITALISED PATIENTS BETWEEN YEARS 2001-2003 IN ZONGULDAK KARAELMAS UNIVERSITY HOSPITAL BY TIME SERIES ANALYSIS ZONGULDAK Feride DURSUN Zonguldak Karaelmas University Institute of Health Sciences Department of Public Health Thesis Advisor: Assistant Prof. Dr. Hilal AYOGLU July 2004, 122 pages. The statistics of health care services have great importance in evaluation of data while planning the health service. The analysis of data will enlight the health directors about priorities and necessities. In this retrospective, descriptive analysis, policlinic apllies and hospitalised patients between years 2001-2003 evaluated by correlation analysis and linee regretion analysis at Zonguldak Karaelmas University Hospital. There were great positive corelation of time and the number of policlinic apply at Endocrinology (r=0.789;p=0.001), Gastroenterology (r=0.809;p=0.001), Oncology (r=0.757;p=0.001) ve Psychiatry policlinics (r=0.786;p=0.001). When examine the formation of lineer regration formula for policlinic applies, Gastroenterology (9.8), Psychiatry (7.5), Endocrinology (6.8), Neurology (5.5) and Opthalmology policlinic (5.3) have been observed the highest regration coefficiency. There were great positive corelation of time and the number ofhospitalised patients at Pregnancy (r=0.808;p=0.001), Pulmonary diseases (r=0.866,p=0.001), Nephrology (r=833;p=0.001), Neurology (r=0.786;p=0.001), Neurosurgery (r=0.770;p=0.001), Oncology (r=0.838;p=0.001) and Psychiatry clinics (r=0.799;p=0.001). When examine the formation of lineer regration formula for hospitalisation Pulmonary diseases (1.6), Oncology (1.3), Cardiology (1.1), Pregnancy (1.1) Pediatrics (0.6) and Neurosurgery (0.6) have been observed the highest regration coefficiency. Continuation of providing evaluation and observation is a necessity for adaptation of change and improvement in instutions such as Zonguldak Karaelmas University hospital.