2003 yılında Zonguldak ilinde yaşam beklentisi
Life expectancy at Zonguldak province in the year 2003
  1. Tez No: 157309
  2. Yazar: BANU SALTIK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FERRUH AYAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Beklenen yaşam süresi, model yaşam tablosu, sağlık ölçütü, life expectancy, model life table, health criteria
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi 2003 YILINDA ZONGULDAK İLİNDE YAŞAM BEKLENTİSİ Banu SALTIK Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doç. Dr. Ferruh Niyazi AYOĞLU Şubat 2005, 47 sayfa Birey ve toplumların sağlık gereksinimlerinin belirlenmesi, sağlık hizmetlerinin değerlendirilebilmesi ve farklı toplumların karşılaştırılabilmesine yönelik gereksinimler sağlık ve sağlıksızlık halini belirlemeyi amaçlayan pek çok sağlık ölçütü geliştirilmesine yol açmıştır. Bireysel ve toplumsal düzeyde sağlık ve sağlıksızlığın değerlendirilmesini amaçlayan sağlık ölçütlerinden sık kullanılanlardan birisi de beklenen yaşam süresidir. Tanımlayıcı tipte planlanan çalışmada Sümbüloğlu tarafından aktarılan yaşam tablosu yöntemi kullanılmış; veriler İl Merkezi, Karadeniz Ereğlisi, Devrek, Çaycuma, Gökçebey, Alaplı ve il geneli olarak 7 ana grupta incelenmiş; her grupta kadınlar, erkekler ve toplam nüfus için geliştirilen model yaşam tabloları aracılığıyla doğumda, 1 yaşında, 5 yaşında ve 65 yaşında beklenen yaşam süreleri hesaplanmıştır. mÖZET ( devam ediyor) Çalışmada, Zonguldak il genelinde kadınlarda beklenen yaşam süreleri doğumda 76.3 iken, 1 yaşına ulaşanlarda 76.7, 5 yaşına ulaşanlarda 77.3, 65 yaşına ulaşanlarda ise 81.1 'dir ve 65 yaşına ulaşması beklenen nüfus oranı % 92. 1 'dir. Zonguldak il genelinde erkeklerde beklenen yaşam süreleri doğumda 71.7 iken, 1 yaşına ulaşanlarda 72.3, 5 yaşına ulaşanlarda 72.9, 65 yaşına ulaşanlarda ise 79.3'dür ve 65 yaşma ulaşması beklenen nüfus oranı % 86.8'dir. Zonguldak il genelinde kadınlarda ve erkeklerde beklenen yaşam süreleri doğumda 73.7 iken, 1 yaşma ulaşanlarda 74.2, 5 yaşma ulaşanlarda 74.9, 65 yaşma ulaşanlarda ise 80.2'dir ve 65 yaşına ulaşması beklenen nüfus oranı % 89.6'dır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Sciences Thesis LIFE EXPECTANCY AT ZONGULDAK PROVINCE IN THE YEAR 2003 Banu SALTIK Zonguldak Karaelmas University Institute of Health Sciences Department of Public Health Thesis Advisor: Assistant Prof. Dr. Ferruh Niyazi AYO?LU February 2005, 47 pages. The necessities of determining the health needs of individual and communities, evaluating health services and comparing different communities, caused to develop too many health criteria in order to ascertain the state of health and unhealth. Life expectancy is one of the health criteria that is frequently used to evaluate health and sickly for individual and communities. In this descriptive study, life table method which is transmitted by Sumbuloglu is used; the data were evaluated in 7 main groups which are: Province center, Karadeniz Ereglisi, Devrek, Çaycuma, Gokcebey, Alapli and totally province. In every group, life expectancies at birth, 1 year old, 5 and 65 years old for women, men and total population were calculated with model life tables. Life expectancy for women at the Zonguldak province were calculated as follows: 76.3 years at birth, 76.7 at 1 year old, 77.3 at 5 years old and 81.1 at 65 years old. Of the population, 92.1% expected to reach 65 years old.ABSTRACT (continuing) Life expectancy for men at the Zonguldak province were: 71.7 years at birth, 72.3 at 1 year old, 72.9 at 5 years old and 79.3 at 65 years old. Of the men population, 86.8% expected to reach 65 years old. For the total population, life expectancy at the Zonguldak province were: 73.7 years at birth, 74.2 at 1 year old, 74.9 at 5 years old and 80.2 at 65 years old. Besides, 89.6% of them expected to reach 65 years old.