Hipoksik yenidoğan sıçanların solunum sistemi morfolojisi ve nöroendokrin hücrelerinin histokimyasal olarak ışık mikroskobik düzeyde incelenmesi
The morphology of the respiratory system of the newborn hypoxic rats and investigations of the neuroendocrine cells histochemically of the light microscopy level
- Tez No: 157332
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MELDA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Akciğer, Hipoksi, Ndroendokrin hücreler, Pulmoner NEC, DNES hücre, NEB. IV, Lung, Hypoxia, Neuroendocrine cells, Pulmonary NEC, DNES cells, NEB
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Hipoksik Yenidoğan Sıçanların Solunum Sistemi Morfolojisi ve Ndroendokrin Hücrelerinin Histokimyasal Olarak Işık Mikroskobik Düzeyde İncelenmesi Bu çalışmada, yenidoğan sıçan akciğerlerinde ndroendokrin hücrelerin morfolojik özelliklerim, solunum epitelindeki yerleşimini, bronş ve bronşiyoUerdeki dağılımını ve hipoksinin bu hücreler üzerinde oluşturduğu etkileri ışık mikroskobik düzeyde araştırdık. S. Dawley cinsi İS sıçan çalışma grubuna; 2 sıçan ise kontrol grubuna alındı. Hipoksi çalışma grubuna 1 saatlik hipoksi (%8 oksijen; %92 azot) uygulandı. Kontrol grubuna ise hiçbir müdahelede bulunulmadı. Hipoksi sonrası 1., 2., 3., 4., 24. saatlerde ve 21. gün sıçanlar sakrifîye edildi ve akciğerleri çıkarıldı, bilinen yöntemlerle doku takipleri yapıldı ve S um'lik parafin kesitleri alındı. Ardışık olarak alman kesitler Hematoksilen-Eosin (H&E), Periyodik Asit Schiff (PAS), Tripas (Hotchkiss'in Periodic Acid-Schiff-Orange G), Solcia'mn Maskelenmiş Metakromazi ve Grimelius'un gümüşleme yöntemleri ile boyanarak histolojik bulgular değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The morphology of the respiratory system of the newborn hypoxic rats and investigations of the neuroendocrine cells histochemicaliy of the light microscopy level. In this study, we aimed to investigate morphological properties, localization in the respiratory epithelium and distribution in the bronchus and bronchioles of neuroendocrine cells in newborn rat lungs and effects of hypoxia on these cells at the light microscopic level. S,Dawley fifteen each seven-day-old rats were enrolled into the study and two each seven-day-old rats were control group. Study group was exposed to unilateral carotid artery ligation an hour hypoxia (8% oxygen in 92% nitrogen). Control group was not exposed to operation. 1, 2, 3, 4, 24 hours and 21 day after the injury each rat was killed and their lung was removed for histological study. Tissues were processed with routine methods and cut into Sum paraffin sections. Serial paraffin sections were stained with Haematoxylin-Eosin (H&E), Periodic Acid Schiff (PAS), Tripas (Hotchkiss'in Periodic Acid-Schiff-Orange G), Masked metachromasia (Solcia et al.) and Grimelius method for argyrophil cells and histological results were evaluated for light microscopy.