Kardiyak sendrom X'li olgularda otonom sinir sisteminin etkileri
The effects of autonomic nervous system in patients with cardiac syndrome X
- Tez No: 157350
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ARMAĞAN ALTUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: kardiyak sendrom X, otonom sinir sistemi. 56
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Kardiyak sendrom X'in patogenezinde otonom sinir sistemi fonksiyonlarının etkisi olup olmadığı ve bu etkinin mekanizması tartışmalıdır. Bazı araştırmacılar klinik ve elektrokardiyografik değişikliklerinden sempatik hiperaktivasyonu sorumlu tutarken, bazıları parasempatik çekilmenin asıl mekanizma olduğunu ileri sürmektedirler. Çalışmamızda egzersiz, atropin ve isoproterenol ve atropin uygulaması sonrasında egzersiz ile değiştirilen otonomik fonksiyonların kardiyak sendrom X hastalan ve sağlıklı bireylerde klinik, hemodinamik ve elektrokardiyografik parametrelere etkisini değerlendirdik. Çalışmaya 10 kardiyak sendrom X hastası (5 erkek/5 kadın, yaş ortalaması 51 ±9 yıl, yaş dağılımı 40-70 yıl) ve 10 sağlıklı kontrol olgusu (5 erkek/5 kadın, yaş ortalaması 50±3 yıl, yaş dağılımı 46-54 yıl) alındı. Her bir aşamada istirahat koşullarında, maksimum egzersiz seviyesinde ve toparlanma dönemlerinde elektrokardiyografi kaydı alındı. Birinci aşamada; modifiye Bruce protokolü ile egzersiz testi uygulandı. İkinci aşamada; supin pozisyonda atropin ve isoproterenol infüzyonlar uygulanırken, üçüncü aşamada; atropin uygulamasını takiben modifiye Bruce protokolü ile egzersiz testi tekrarlandı. Birinci ve üçüncü aşamalarda; sistolik kan basıncı, kalp hızı, çift ürün her iki grupta arttı (p1 mm ST segment çökmesi gelişti. Yatar pozisyonda atropin uygulaması ile ST segment değişikliği gelişmezken, egzersiz ile ST segment çökmesi gelişen hastalanmn 3 'ünde (%30) isoproterenol uygulaması ile de ST segment çökmesi tespit edildi. Sonuç olarak istirahat koşullarında kardiyak sendrom X hastaları sağlıklı bireylere göre daha yüksek sempatik aktiviye sahiptirler ve parasempatik çekilmenin ST segment çökmesine etkisi yokken, sempatik hiperaktivasyon bazı kardiyak sendrom X hastalarında ST segment çökmesine yol açabilir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF AUTONOMIC NERVOUS SYSTEM IN PATIENTS WITH CARDIAC SYNDROME X SUMMARY It is controversial whether the autonomic nervous system has effect on the pathogenesis of cardiac syndrome X or not and if so its mechanism is not exactly known. While some investigators suggest sympathetic hyperactivation for the clinical and electrocardiographic changes seen in cardiac syndrome X, the others put forward the term parasympathetic withdrawal as the primary mechanism. In our study, we evaluated effect of autonomic function changed by exercise test, atropine and isoproterenole administration and exercise after atropine administration on clinical, hemodynamic and electrocardiographic parameters of patients with syndrome X and healthy subjects. Ten patients with cardiac syndrome X (5 males/5 females; mean age 51 ±9 years, range 40-70 years) and ten healthy subjects (5 males/5 females; mean age 50±3 years, range 46-54 years) as the control group were enrolled to the study. In each stage of study, electrocardiographic data were recorded at rest, during maximum exercise level and recovery period. At the first stage; exercise test was performed according to the modified Bruce protocol. At the second stage; atropine and isoproterenole administered at supine position and at the third stage; exercise test was 57performed again according to the modified Bruce protocol after atropm administration.