İzole diyastolik kalp yetersizliğinde brain natriüretik peptidin tanısal değeri
- Tez No: 157363
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ILGIN KARACA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: BNP: Beyin natriüretik peptit, İVRT: İzovolemik relaksasyon zamanı, DT: Deselerasyon Zamanı, E/A: Mitral Doppler incelemesinde E akım / A akım oranı
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Doppler ekokardiyografî sol ventrikül diyastolik fonksiyonlannı göstermede önemli bilgiler vermektedir. Brain natüretik peptid (BNP), ventriküler basınç yüklenmesi ve volüm artışını yansıtmaktadır. Semptomatik sol ventrikül sitolik disfonksiyonunda ventrikül basıncındaki artmaya parelel olarak yükseldiği bilinmektedir. BNP seviyesindeki yükselme NHYA sınıflaması ve prognoz ile koreledir. Amacımız, ekokardiyografik olarak diyastolik disfonksiyonu saptanmış, fakat sistolik disfonksiyonu olmayan hastalarda, BNP'nin diyastolik disfonksiyonu göstermedeki prediktivitesini araştırmaktı. Çalışmaya 50 kişi (Yaş ort: 48.5 ± 6,75 yıl; 29 erkek, 21 kadın) alındı. Sistolik disfonksiyonun varlığı çalışma dışı tutulma kriteri olarak alındı. Diyastolik fonksiyonları değerlendirmede İzovolemik relaksasyon zamanı (IVRT), Deselerasyon Zamanı (DT), Mitral Doppler incelemesinde E akım / A akım oram, Pulmoner Ven Doppler bulguları kullanıldı. BNP ölçümleri; Her hastadan 2 mit kan örneği alınarak sitratlı tüpe konuldu, 15 dk içinde biosite marka cihaz ile, Triage BNP kiti kullanılarak kantitatif olarak ölçüldü. Ekokardiyogarafik verilere göre, 30 bireyde diyastolik disfonksiyon, 20 bireyde ise normal diyastolik dolma paterni saptandı. Deneklerin kan örnekleri, belirtildiği şekilde serum BNP seviyeleri açısından değerlendirildi. Normal sol ventrikül doluş paterni sahip olan vakalarda serum BNP seviyesi 12±4,97 pg/ml iken, uzamış gevşeme paternine sahip hastalarda BNP seviyesi 66, 17± 17,56 pg/ml olarak bulundu. Aradaki fark istatiksel olarak anlamlı idi (p < 0.05). Sonuç olarak semptomatik diyastolik disfonksiyonun tanısında BNP hızlı, güvenli bir kan testi olarak kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Doppler-echocardiography gives important informations in the assessment of left ventriculer diastolic dysfunction. Brain natriuretic peptide (BNP) reflects the left ventriculer pressure and volume overload. It increases in sympthomatic systolic dysfunction proportionaly with left ventriculer pressure increase. BNP levels are correlated with NYHA classification and prognosis. In this study, our aim was to evaluate the predictive value of BNP in patients with diastolic dysfunction but normal systolic dysfunction which was shown by echocardiography. Fifty patients (mean age:48,5±6,75 years; 29 males, 21 females) were included to study. Systolic dysfunction was the exclusion criteria. These parameters were used to evaluate the diastolic function: isovolemic relaxation time (IVRT), deceleration time (DT), mitral E/A ratio, pulmonery vein doppler findigs. Blood samples (2 ml) were put into citrated tube and BNP levels were measured within 15 minutes by Triage BNP kits (Trade mark; Biosite) quantitatively. Diastolic dysfunction was determined in 30 patients whereas 20 patients had normal diastolic flow patterns in echocardiography.