Okulöncesi eğitimde hareket eğitimi uygulamalarının değerlendirilmesi (Eskişehir il örneği)
Evaluation of the movement education applications in pre-school education (as an example, Eskişehir administrative provice is taken)
  1. Tez No: 157400
  2. Yazar: AYÇA ÖZMEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FETHİ HEPER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Okulöncesi Eğitim ve Hareket Eğitimi. ıı, Pre-school Education and Movement Education IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi OKULÖNCESİ EĞİTİMDE HAREKET EĞİTİMİ UYGULAMALARTNTN DEĞERLENDİRİLMESİ ( Eskişehir İl Örneği) Ayça OZMEN Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Danışman: Prof J)r. Fethi HEPER 2004 Bu araştırmada Okulöncesi Eğitim Kurumlarında görev yapan öğretmenlerin hareket eğitimi konusuna yaklaşımları ve bu konudaki bilgi beceri düzeylerini ortaya çıkarma amaçlanmıştır. Araştırmada yer alan okulöncesi eğitim kurumlarında varolan oyun alanlarını, materyallerini ortaya çıkartma, hareket eğitimi etkinliklerinin işlevsel olarak nasıl düzenlendiğinin saptanması hedeflenmiştir. Hareket eğitimi uygulamalarının işlevsel olarak kullanılmasında, planlanmasında, öğretim yöntemlerinin, öğretmenin öğrenim düzeyinin, meslekteki kıdeminin, mesleki kaynakları izlemesinin etkili olup olmadığı araştırılmıştır.2003 tarihli İl Milli Eğitim Müdürlüğünden alman Milli eğitime bağlı anasınıfı bulunan resmi İlköğretim okulları listesi doğrultusunda 86 İlköğretim okulundaki 139 anasınıfı öğretmeni araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Araştırma çalışmalarında evrenin tümüne ulaşıldığı için evrenden örneklem alma yöntemine gidilmemiştir. Yapılan bu araştırma tarama modelindedir. Araştırma sonucuna göre Okulöncesi eğitim kurumlarındaki etkinlik alanları ve araç-gereçlerin yeterli düzeyde olmadığı görülmektedir. Diğer bir sonuca göre anasınıfı öğretmenlerinin % 56.8' inin Anaokulu Öğretmenliği Önlisans mezunu olduğu, % 53.2 'sinin hareket eğitimi uygulamalarına bir haftada 5 ders saati ve özerinde bir zaman ayırdıkları, hareket eğitimi uygulamalarında şarkılı oyunlar, ritim ve danstan yeteri kadar yararlandıkları, bunun aksine drama- pandomim ve halkoyunlarmdan yeteri kadar yararlanmadıkları ve araştırma grubunun % 38.1' m mesleki yayınları takip etmediği görülmektedir. Araştırma, giriş, materyal ve yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın giriş bölümünde kuramsal bilgiler yer almaktadır. Materyal ve yöntem bölümünde araştırmanın gerçekleşme sürecine ilişkin bilgilere yer verilmiştir, elde edilen veriler ise bulgular bölümünde sunulmuştur. Tartışma ve sonuç bölümünde ise, araştırmada elde edilen bulgulara göre sonuç çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis EVALUATION OF THE MOVEMENT EDUCATION APPLICATIONS IN PRE-SCHOOL EDUCATION ( As an example, Eskişehir administrative provice is taken) Ayça OZMEN Anadolu University Institute of Health Sciences Physical Education Majöre Branch Supervisor: Prof. Dr. Fethi HEPER 2004 The aim of this research is to find out the approach of the movement education and the level of knowledge and skill of kindergarten teachers who work in pre-school education. The research has been made the purpose of determining how the movement education activities were arrenged and the purpose of evavating the play grounds and materials which are located in pre-school education institutions. In the functional using and planning of the movement education applications, it has been 111researched that if instruction methods, teacher's education level and seniority, following the professional resources, are effective or not The scope of the research originates from the 139 kindergarten teachers who are selected from 86 primary education school, in 2003-2004 education year of Eskişehir. In order to collect the data of the research an inquiry form has been developed. In the data analysis the frequency enumeration and its percentages are being utilized. The research has been made in the form of a scanning model. According to the result of the research; activity fields and materials are not edequate. According to another result; %56.8 of kindergarten teachers are graduated from preliminary license programme, %53.2 of them spare their time for the movement education applications 5 lessons or more per a week. They are benefit from plays with song, dance and rhythm enough. On the contrary of this, they are not benefit from drama, pandomime and folk dance. It has been seen that, %38.1 of them didn't follow the professional publications. In order to collect fieldwork datas, the survey form has been developed. To anlysis the datas the ratio of freguency system is used. The research consist of your main chapter including introduction to the research, material and method, data, argument and conclusion. In the introduction part, theoretical information is given. In material and method part, the processes of the researches are mentioned and the result datas are presented in the data section. In the argument and conclusion section, checking the datas of the researching an argument is established and the personel result is mentioned.