Spor yöneticisinin sahip olması gereken nitelikler üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 157507
  2. Yazar: FERHAT GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN SUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sports Management, Sports Executive, Qualifications of a Sports Executive
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
87 ÖZET Bu çalışmanın amacı; spor hizmet ve faaliyetlerinin sevk ve idaresinde çeşitli şekillerde görev alan ve spor teşkilatlarını, kuruluş ve amaçları doğrultusunda başarıya götürecek işleri yürüten spor yöneticilerinin sahip olması gereken niteliklerini belirlemektedir. Bu amaç doğrultusunda yapılan araştırma ile Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu öğrencileri, öğretim elemanları, spor federasyonların başkan ve genel sekreterleri ile özel spor işletmelerinin yöneticilerinin bu niteliklere ilişkin bakış açılarını karşılaştırılarak değerlendirmek ve bu çerçevede yeni öneriler ortaya koymak hedeflenmiştir. Araştırma evrenini, 2003- 2004 öğretim yılı itibariyle Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarında görevli olan yaklaşık 230 öğretim elemanı, spor yönetimi bölümünde lisans düzeyinde eğitim gören yaklaşık 400 son sınıf öğrencisi, spor federasyonlarının başkan ve genel sekreterleri (47+47) ile Ankara'daki özel spor işletmelerinin 40 idarecisi oluşturmaktadır. Öncelikle araştırmanın amacına ilişkin mevcut literatür bilgileri taranmış, böylelikle konu hakkında teorik bir çatı oluşturulmuştur. Daha sonra ankette yer alan niteliklerin uygunluğuna yönelik görüşlerin alınması için ön uygulama yapılmıştır. Ön uygulamada, Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Fırat Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ile Celal Bayar Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarında görevli 30 öğretim elemanı ve bu yüksekokulların spor yöneticiliği bölümlerinde lisans düzeyinde eğitim gören 95 son sınıf öğrencileri ile Ankara'daki 30 spor kulübü yöneticisi ve 15 federasyonun genel sekreterlerine farklı zamanlarda iki ölçüm yapılmıştır. Bu ölçümler ile anketin güvenirliliği test edilmiş ve anketin güvenirliği a =.9609 olarak bulunmuştur. Ayrıca her bölümün88 güvenirliği test edilmiş olup, gereken“Genel Kültüre İlişkin Nitelikler”bölümünün güvenirliği a =,8378,“Spor Alan Bilgisine İlişkin Nitelikler”bölümünün güvenirliği a =,8330 ve“Spor Yöneticilik Meslek Bilgisine İlişkin Nitelikler”bölümünün güvenirliği a =,9487 olarak bulunmuştur. Bu bölümlerde likert tipi beşli ölçek kullanılmıştır. Ayrıca niteliklere ilşkin bölümlerde yer alan ifadeler için, her bölümü kendi içinde olmak üzere madde sayısı kadar olacak şekilde“önem sıralaması”yapılması istenmiştir. Geliştirimiş anket formu evrenin tamamına uygulanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde ilk olarak tüm katılımcıların her bölümde tespit edilen niteliklere katılım oranlarının frekans (f) ve yüzde (%) dağılımları bulunmuştur. Ayrıca araştırmaya katılan gruplar ile her grubun tespit edilen niteliklerinin değerlendirmelerine ilişkin görüş farklılıklarının tespitinde Tek Yönlü Varyans Analizi ( One-Way-ANOVA) kullanılmıştır. Varyans analizi sonucunda gruplar arasındaki farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığını tespit etmek için ise Post-Hoc yöntem olarak“Tukey”uygulanmıştır. Tek yönlü varyans analizi ve Tukey testlerinin istatiki anlamda kabulü için.05 anlamlılık düzeyi benimsenmiştir. Sonuç olarak, katılımcı grupları oluşturan öğrenciler, öğretim elemanları, fed.bşk./gn.sek.ler ve özel spor işletmeleri yöneticilerinin spor yöneticisinin sahip olması gereken nitelikler üzerindeki değerlendirmelerinde anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Ancak özellikle“Etkili İletişim kurabilme”,“Türkçe'yi iyi kullanabilme”,“İnsan hareketlerini analiz edebilecek bilgi ve gözlem becerisine sahip olabilme”,“Spor ile ilgili tesis araç ve gereç ve teknolojiyi bilme, kullanma ve geliştirme becerisine sahip olabilme”ve“Yöneticiliği sevme benimseme ve bu alanda çalışmaktan zevk alma duygusuna sahip olabilme”nitelikleri için olumlu,“ Yazılı ve görüntülü medyayı takip edebilme ”,“Spor alanı ile ilgili seminer, sempozyum vb. katılma alışkanlığına sahip olabilme”ve89“Espri anlayışına sahip olma”nitelikleri için ise olumsuz yönde aynı önem sıralamasında tercihte bulunmuşlardır. Anahtar Kelimeler : Spor Yönetimi, Spor Yöneticisi, Spor Yöneticisinin Nitelikleri
Özet (Çeviri)
90 ABSTRACT The main purpose of this study is to determine the must have qualifications of sports executives who take part in the management of several sports activities and services, and who lead sports organizations to achievements within these organizations' foundational goals. This study provides comparisons between views of Sports Management students, faculty members, presidents of sports federations and secretaries general, and directors of private sports organizations on these must have qualifications. In the light of these views this study proposes new suggestions. This study includes views of 230 faculty members of Sports Academies, 400 students in Sports Management major, 94 presidents of sports federations and secretaries general, and 40 directors of private sports organizations in Ankara, Turkey. In order to conduct this study, first related literature was researched, and thus a theoretical base for the study was founded. Then in order to determine the appropriateness of qualifications to be placed in the questionnaire, a pre-study was done. In this pre-study two different measurements on views of 30 faculty members from Ankara University, Gazi University, Firat University and Celal Bayar University, 95 post graduate students, 30 directors of sports clubs and 15 secretaries general of sports federations in Ankara were taken. These measurements were taken to test the reliability of the questionnaire and the reliability of the questionnaire was found to be a =.9609. Besides the reliability of each section in the questionnaire was further tested. The reliability of“Qualifications on Overall Knowledge”section was found to be a =.8378. The reliability of“Qualifications on Sports Knowledge ”section was found to be a =.8330. The reliability of“Qualifications on Sports Management Knowledge”section was91 found to be a =.9487. In these sections“Likert Type Measument”principles were applied. In these three sections participants were also asked to provide an order of importance. The final version of the questionnaire was applied on all subjects. When analyzing data, initially frequencies and percentages of all participants' agree proportions on the qualifications provided in each section were calculated. Furthermore, in order to determine the variations in the views of participant groups on the predetermined qualifications in the questionnaire for each group, One Way ANOVA Technique was used. As a result of Variance Analysis, in order to determine which participant group(s) was responsible for the variations in groups' views, Tukey Technique was used. In order the techniques of One Way Anova and Tukey to be accepted as reliable statistical techniques,.05 representation value was adopted. To conclude, different participant groups which consist of university students, faculty members, presidents and secretaries general of sports federations and directors of sports clubs were found to have quite different views on the must have qualifications of sports executives. However, particularly the following qualifications were found to be regarded as positive and were given preference in the same order by all participants:“Good Communication Skills”,“Good Turkish Language Skills”,“Good Observation Skills and Knowledge to be able to Analyze Human Behavior”,“To Have Thorough Knowledge and Skills on Sports related Equipment and Technology”, and“To Have a Passion for Working in Sports Management”. The following, on the other hand, was regarded as negative and were also given preference in the same order:“To Follow News on Print and Visual Media”,“To Routinely Attend Sports related Seminars and Symposiums”, and“To Have a Sense of Humor”.