El ve tuvalet hijyenine ilişkin beceri geliştirilmesi ve sağlık davranışlarının kazandırılması konusunda eğitilebilir ve öğretilebilir zihinsel özürlülere uygulanan sağlık eğitimi programının etkililiği
The effectiveness of health training program for teachable and trainable mentally handicapped people to develop skills for hand and toilet hygiene and to acguuire health behaviors
  1. Tez No: 157508
  2. Yazar: FİGEN AR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞEGÜL AKBAY YARPUZLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: El hijyeni, eğitilebilir zihinsel engelliler, öğretilebilir zihinsel engelliler, sağlık eğitimi, tuvalet hijyeni, Hand hygiene, health education, trainable mentally handicapped, teachable mentally handicapped, toilet hygiene
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET El ve Tuvalet Hijyenine İlişkin Beceri Geliştirilmesi ve Sağlık Davranışlarının Kazandırılması Konusunda Eğitilebilir ve Öğretilebilir Zihinsel Özürlülere Uygulanan Sağlık Eğitimi Programının Etkililiği Araştırmanın genel amacı; Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı'nda (ÖZEV) eğitim görmekte olan 30 eğitilebilir ve öğretilebilir zihinsel özürlü bireye el yıkama ve tuvalet temizliğine yönelik beceri geliştirilmesi ve doğru sağlık davranışlarının kazandırılmasıdır. Araştırma, yarı deneysel müdahale araştırması olup, Eylül 2003-Haziran 2004 tarihleri arasında yürütülmüştür. Veriler kişisel bilgi formları ve yeterliğe dayalı kontrol listeleri ile toplanmış ve Mann-Whitney U, Kruskal Wallis testleri ve korelasyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Eğitim öncesi bireysel yeterlik düzeyleri saptanıp; eğitim sonrası düzeyleri sosyo-demografik özellikleri, sağlık durumları, vakıf içi eğitim hizmetlerinden yararlanma durumları, vakıf dışı eğitim hizmetlerinden yararlanma durumları, özbakıma yönelik eğitim alma ve genel beceri durumları ile karşılaştırılmıştır. Eğitim durumu okur-yazar olmayan, okur-yazar, ilkokul, ortaokul, lise ve dengi, yüksekokul ve üniversite olanların eğitim öncesi-eğitim sonrası el yıkama davranışına yönelik yüzde değişim farklarının ortalamaları arasında ve başka kurumdan hizmet alanlarla almayanların eğitim öncesi-eğitim sonrası tuvalet temizliği davranışına yönelik yüzde değişim farklarının ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Eğitim öncesi bireysel yeterlik düzeyleri yaşa, cinsiyete, gelir düzeyine, zeka düzeyine, özürünün dışındaki sağlık durumuna, vakıf dışında başka bir kişiden eğitim alma durumuna, özbakım beceri düzeyine ve özbakımını yapmada yardıma gereksinim düzeyine göre değişiklik göstermiştir. Yapılan korelasyon analizinde beceri ve davranışlar arasında pozitif bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Eğitimin becerilerden ziyade bireysel davranış düzeylerinin artmasında etkili olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
119 SUMMARY The Effectiveness of Health Training Program for Teachable and Trainable Mentally Handicapped People to Develop Skills for Hand and Toilet Hygiene and to Acquire Health Behaviors General purpose of this study is to make 30 teachable and trainable mentally handicapped people attending the institution of Turkish Training and Supporting Fund for Disabled Persons (OZEV) develop skills for hand washing and toilet hygiene and have them right health behaviors. The study was in a design of quasi-experimental intervention and performed between September 2003 and June 2004. The data was collected by means of personal information forms and checklists based on competence, and analyzed by means of Mann-Whitney U and Kruskal Wallis tests. For the subjects, pre-training competence levels were determined, and compared with post-test competence levels, socio-demographical levels, health status, and their levels to use the training services within the institution, their levels to use educational services out of the institution, their usage of trainings for self-care and their levels of general skills. There were significant differences for help for self-care behaviors; for hand washing behaviors among people having illiterate parents, literate parents, parents with primary school education, parents with middle school education, parents with high school education and parents with higher education; for toilet hygiene behaviors between people attending and not attending education of another institution. Pre-training personal competence levels were changed according to their ages, sex, income levels, additional health status, attending to any other educational institution, levels of self-care skills and need of help for self-care behaviors. Correlations analysis showed that there was a positive relation between skills and behaviors. It was seen that the training was effective to increase individual behavior levels rather than to increase the skills.