Türkiye yerli sığırları populâsyonunda süt protein polimorfizmi
The determination of milk protein polymorphism in Turkish native cattle populations
  1. Tez No: 157536
  2. Yazar: BURÇAK ÇABUK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OKAN ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sığır, süt proteinleri, polimorfizm, elektroforez, Cattle, milk proteins, polymorphism, electrophoresis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
75 ÖZET Türkiye Yerli Sığır Populâsyonunda Süt Protein Polimorfızmi Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de yetiştirilen Yerli Kara, Güney Anadolu kırmızısı. Boz ırk ve Doğu Anadolu Kırmızısı sığırlarında nişasta üre merkaptoetanol jel elektrof'orezi yöntemi ile belirlenen ası-kazein (aS|-Cn), fî-kazein (P-Cn) ve K-kazein (k-Cii) ve sodyum dodesil sülfat poliakrilamid jel elektroforezi yöntemi ile belirlenen [J-laktoglobulin (P-Lg) ve a-laktalbumiıı (a-La) protein sistemlerinin allel gen frekansları hesaplanarak, popülasyonların genetik yapısının I Iardy-Weinberg genetik dengesinde olup olmadığının tespit edilmesidir. Yerli Kara sığırlarında as,-Cn lokusuna ait A (0,04), B (0,86) ve C (0,10), P-Cn lokusuna ait A (0,89), B (0,07) ve C (0,04), K-Cn lokusuna ait A (0,70) ve B (0,30), p-Lg lokusuna ait A (0,38) ve B (0,62) ve a-La lokusuna ait A (0,73) ve B (0,27) allel gen frekansları tespit edilmiştir. Güney Anadolu Kırmızısı sığırlarında as]-Cn lokusuna ait B (0.86) ve C (0.14). P-Cn lokusuna ait A (0,82), B (0,15) ve C (0,03), K-Cn lokusuna ait A (0,43) ve B (0,57), P-Lg lokusuna ait A (0,34) ve B (0,66) ve a-La lokusuna ait A (0,68) ve B (0,32) allel gen frekansları bulunmuştur. Doğu Anadolu Kırmızısı sığırlarında as,-Cn lokusuna ait A (0,13), B (0,79) ve C (0,08), P-Cn lokusuna ait A (0,83), B (0,10) ve C (0,07), K-Cn lokusuna ait A (0,67) ve B (0,33), p-Lg lokusuna ait A (0,35) ve B (0,65) ve a-La lokusuna ait A (0,67) ve B (0,33) allel gen frekansları bulunmuştur. Boz ırk sığırlarında aS|-Cn lokusuna ait A (0,04), B (0,79) ve C (0,17), p-Cn lokusuna ait A (0,92) ve B (0,08), K-Cn lokusuna ait A (0,60) ve B (0,40), p-Lg lokusuna ait A (0,44) ve B (0,56) ve a-La lokusuna ait A (0,71) ve B (0,29) allel gen frekansları tespit edilmiştir. Yerli Kara sığırlarında, asrkazein, P-kazein genotipleri, Güney Anadolu Kırmızısı sığırlarında, P-kazcin, K-kazein, a-laktalbumin genotipleri, Doğu Anadolu Kırmızısı ve Boz ırk sığırlarında asrkazein genotipleri Hardy-Weinberg genetik dengesinde bulunmamıştır. Genetik uzaklık değerleri bakımından ırklar arasındaki genler açısından filogenetik ilişki incelendiğinde Doğu Anadolu Kırmızısı ile Yerli Kara sığır ırklarının birbirleriyle filogenetik açıdan daha yakın akraba oldukları düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
76 SUMMARY The Determination of Milk Protein Polymorphism in Turkish Native Cattle Populations The aim of this study was to determine whether the genetic structure of the populations were in Hardy-Weinberg genetic equilibrium in Native Black, Southern Anatolian Red, Eastern Anatolian Red and Gray breed cattle reared in Turkey, calculating allele gene frequencies of as,- casein (asrCn), p-casein (fJ-Cn) and K-casein (K-Cn) protein systems determined by the method of starch urea mercaptoethanol gel electrophoresis and p-lactoblobulin (P-Lg) and a-lactalbumin (a-La) protein systems determined by the method of sodium dodecil sulphate polyacrilamid gel electrophoresis. In Native black cattle, allele gene frequencies of A (0,86), B (0,04) and C (0, 1 0) belonging to as,-Cn locus, A (0.89), B (0,07) and C (0,04) belonging to P-Cn locus, A (0,70) and B (0.30) belonging to K-Cn locus. A (0,38) and B (0.62) belonging to P-Lg locus and A (0,73) and B (0,27) belonging to a-l.a locus were determined. In Southern Anatolian Red cattle, allele gene frequencies of B (0,86) and C (0,14) belonging to as,-Cn locus, A (0,82), B (0,15) and C (0,03) belonging to p-Cn locus, A (0,43) and B (0.57) belonging to K-Cn locus, A (0,34) and B (0.66) belonging to P-Lg locus and A (0.68) and B (0.32) belonging to a-La locus were found. In Eastern Anatolian Red cattle, allele gene frequencies of A (0.13), B (0.79) and C (0.08) belonging to a^-Cn locus, A (0,83), B (0,10) and C (0,07) belonging to P-Cn locus, A (0,67) and B (0,33) belonging to K-Cn locus, A (0,35) and B (0,65) belonging to P-Lg locus and A (0.67) and B (0.33) belonging to a-La locus were found. In Turkish Gray breed cattle, allele gene frequencies of A (0,04), B (0,79) and C (0,17) belonging to a"-Cn locus, A (0,92) and B (0,08) belonging to p-Cn locus. A (0.60) and B (0.40) belonging to K-Cn locus, A (0,44) and B (0,56) belonging to p-Lg locus and A (0,71) and B (0,29) belonging to a-La locus were determined. In terms of milk protein genotypes established in Native black cattle, as,-casein and p- casein genotypes, in terms of milk protein genotypes established in Southern Anatolian Red cattle, p-casein, K-casein and a-lactalbumin, in terms of milk protein genotypes established in Eastern Southern Anatolian Red and Turkish Gray breed cattle, asrcasein genotypes were not found in Hardy-Weinberg genetic equilibrium. When phylogcnetic association among the breeds is investigated East Anatolian Red cattle and Native Black cattle breeds may be regarded as closer relatives in philogenetically in terms of genetic distance assessments.