Hindilerde sindirim sistemi helmintlerinin araştırılması
Study on gastrointestinal helminthes in Turkeys
  1. Tez No: 157537
  2. Yazar: MURAT EMRE YARDİBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BURGU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Karadeniz, Marmara Bölgesi, Hindi, Helmint, Yayılış, Western Black Sea, Marmara Region, Turkey, Helminth, Prevalence
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
41 0ZET Hindilerde Sindirim Sistemi Helmintlerinin Araştırılması Bu çalışmada Bati Karadeniz ve Marmara Bölgesindeki hindilerde sindirim sistemi helmintlerinin durumunu saptamak ve enfeksiyondan sorumlu türleri belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma sırasında 750 dışkı örneği ve 30 nekropsi materyali incelenmiştir. Yapılan dışkı bakılarında, toplam 750 örneğin 87'sinde ( % 11,6 ) helrnint enfeksiyonuna rastlanmıştır. Dışkı yoklamalarında Trichostrongylus sp., Ascaridia sp., Heterakis sp. ve Strongyloides sp. yumurtaları kaydedilmiştir. Nekropsi sonuçlarına göre 5 farklı nematod türü tespit edilmiştir. Bulunan nematodkrdan H. gattinarum, ve C. retasa % 16,7 ile en çok rastlanan parazitler olmuşlardır. Bunu% 10,0 ile A.galtt, % 6,7 ile C.obsignata ve C. catidinflata izlemiştir. Enfekte hindilerden toplanan helmintlerin sayısı 1-6 arasında değişmiştir. En fazla rastlanan helmint H. gattinarum olmuş, bir hindiden 6 adet toplanmıştır. Dönemler ve işletmeler bazında, hindilerde helmint enfeksiyonlarının yayılışında farklılıkla olduğu kaydedilmiş ancak enfeksiyon boyutlarının bugün için ekonomik bir tehdit oluşturmadığı kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
42 SUMMARY Study on Gastrointestinal Helminthes in Turkeys The objective of this study is to determine the status of gastrointestinal helminthes in turkeys, in Western Black Sea and Marmara regions, and find the species that are accounted for inducing infections. During the study, 750 fecal and 30 necropsy materials have been examined. Upon fecal examinations, helminthes infections have been observed in 87 samples over a total of 750 (11.6%), where Trichostrongylns sp., Ascaridia sp., Heterakis sp., and Strongyloides sp. eggs were observed. Five different helminthes species determined according to the necropsy results. It was seen that H. gallinarum and C. retusa, had been the parasites with the highest rate of prevalence of 16.7% among other nematodes observed therein. This was followed by A.galli, and C.obsignata and C. caudinflata with respective prevalence rates of 10.0%, and 6.7%. The number of helminthes which have been collected from infected turkeys varied between 1 and 6. It was observed that the prevalence of helminthes infections in turkeys varied depending on the seasons and farms, nevertheless it was also found that the prevalence of infections did not pose an economic threat for the time being.