Maksiller sinüs hacminin belirlenmesinde antropometrik ölçümlerin etkisinin değerlendirilmesi
The evaluation of the effect of the antropometric measurements for the determination of maxillary sinüs volume
  1. Tez No: 157631
  2. Yazar: MÜGE KARAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEBAHAT GÖRGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Maksiller sinüs hacmi, bilgisayarlı tomografi, sinüs kaldırma, yumuşak doku yüz ölçümleri, Maxillary sinus volume, computerized tomography, sinus lifting, soft tissue facial measurements
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Oral Diagnoz ve Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
59 ÖZET Maksiller Sinüs Hacminin Belirlenmesinde Antropometrik Ölçümlerin Etkisinin Değerlendirilmesi Çalışma kapsamına G. Ü. Tıp Fakültesi Radyodiagnostik Anabilim Dalı' na, paranazal sinüs BT'si çektirmek için başvuran hastalardan, herhangi bir maksîHofasyal patoloji içermeyen 200 hasta dahil edildi. 97'sf erkek, 103'ü kadın olan bu hastaların yaş ortalaması 39,21 'dir. Elde edilen BT görüntüleri kullanılarak maksiller sinüs hacimleri hesaplandı. Bunu takiben, modifiye edilmiş kumpas yardımıyla yumuşak doku yüz ölçümleri gerçekleştirildi. Yumuşak doku üzerinde değerlendirilen düzlemlerin maksiller sinüs hacmi üzerine olan etkileri değerlendirildi. Bunun yanı sıra.yaş, cinsiyet, meslek, vücut ağırlığı ve yüksekliği, sistemik hastalıklar ve maksiller posterior bölgedeki diş eksiklikleri de maksiller sinüs hacmi üzerindeki etkileri bakımından değerlendirildi. Çalışmamızda, orta yüz yüksekliğinin ve nazospinale-inion mesafesinin maksiller sinüs hacmi üzerinde önemli etkisinin olabileceği sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
60 SUMMARY The Evaluation öf the Effect of the Antropometric Measurements for the Determination of Maxillary Sinus Volume. This study was based on CT images of 200 cases who attended the Gazi University Faculty of Medicine Department of Radiology. Images were selected on the basis that both maxillary sinuses were asymptomatic and clearly seperated from any pathology. Maxillary sinus volume of these 200 patients (97 male and 103 female and age mean was 39,21) was calculated by using CT images. Soft tissue facial measurements were done by modified calliper. The effects of the planes measured on the soft tissue on to the maxillary sinus volume was examined. Besides, the effects of age, sex, occupation, body height and weight, systemic disease and maxillary posterior tooth loss on to the maxillary sinus volume were evaluated. The findings of this study showed that the midfacial size and nasospinale-inion measurement could have an important effect on maxillary sinus volume.