Sınıf II bölüm 1 maloklüzyonlu vakaların tedavisinde yeni ve farklı bir yaklaşım (Altuğ tip maksiller genişletme ve distalizasyon aygıtı)
A new and different approach for class II division 1 malocclusions treatment (Altuğ type maxillary expander and distalisation appliance)
- Tez No: 157630
- Danışmanlar: PROF.DR. ZAHİR ALTUĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kİ 11, Haas vidası, Hyrax vidası, Headgear, Maksiller genişletme ve distalizasyon 154, Kl 11, Haas screw, Hyrax screw, headgear, maxillary expansion and distalization 156
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
ÖZET Sınıf II Bölüm 1 Maloklüzyolu Vakaların Tedavisinde Yeni ve Farklı bir Yaklaşım (Altuğ tip Maksiller Genişletme ve Distalizasyon Aygıtı) Altuğ tip maksiller genişletme ve distalizasyon aygıtı Sınıf I oklüzyonu sağlamak için maksiller sagittal büyümeyi durduran ve maksiller genişletme sağlayan intra-oral akrilik bir aparey ve kombine headgearden oluşan bir aygıttır. Ayıt biri maxi diğeri hyrax olmak üzere iki vida içermektedir. İçerdiği iki vida ve vidaların çevirme programı aygıtın asıl karakteristiğidir. Bu aygıtın diğer bir avantajı maksiller dişleri paralel bir şekilde distalize etmektir. Bu çalışmanın amacı, Altuğ tip maksiller genişletme ve distalizasyon apareyinin dentoalveolar ve yumuşak doku üzerine olan etkilerini incelemektir. Araştırmanın tedavi grubu 30 bireyden tedavi öncesi ve tedavi sonrasında alınan lateral sefalometrik filmlerden posteroanterior filmlerden ve el-bilek filmlerinden oluşturulmuştur. Kontrol grubu ise 17 bireyden kontrol öncesi ve kontrol sonrasında alınan filmlerden oluşturulmuştur. Araştırma kapsamına alınan bireylerin iskeletsel Sınıf I veya Sınıf II anomaliye, dişsel Sınıf II bölüm 1 maloklüzyona ve minumum 4mm. overjete sahip olmalarına, alt diş arkında yer darlığı bulunmamasına veya minimum düzeyde olmasına ve vertikal yön büyüme kriterlerinin normal değerler göstermesine dikkat edilmiştir. Kombine headgear 450 gr oksipital 450 gr servikal olmak üzere toplam 900 gr kuvvet uygulanmış ve hastaların apareylerini bukkal ilişki düzeltilene kadar günde ortalama 18 saat kadar kullanmaları istenmiştir. Ortalama tedavi süresi 0. 6 yıl, kontrol süresi 1 yıldır. Tedavi ve kontrol süresince oluşan değişiklikleri belirlemek amacı ile lateral sefalometrik filmlerde 73 parametre ölçülmüştür; 17 açısal, 56 boyutsal, 1 orantısal ölçüm yapılmıştır. Posteroanterior filmlerde 14 parametre ölçülmüştür; 11 doğrusal, 3 açısal ölçüm yapılmış.tedavi grubunun ortodontik modellerinden de 6 doğrusal, 1 açısal ölçüm yapılmıştır. Tedavi veya kontrol 153öncesi ve sonrası değerler arasındaki farkların grup içi istatiksel önemi, eş yapma t-testi ile, gruplar arası farkların önemi Student's t-testi ile değerlendirilmiştir. Altuğ tip Maksiller Genişletme ve Distalizasyon apareyinin etkisi ile maksillanın sagittal yöndeki gelişiminin engellendiği ve transversal yönde genişletildiği tüm maksiller dişlerin birlikte ve önemli miktarda distalize edildikleri görülmüştür. Sınıf II bölüm 1 maloklüzyonun Sınıf I 'e getirildiği ve tedavi sırasında maksiller premolar ve molar dişlerin bir miktar distale doğru devrildikleri ve ekstrüzyonlarının engellendiği görülmüştür. Tedavi etkisi ile üst keser dişlerde ekstrüzyon izlenmiştir. Overjet önemli miktarda azalmıştır. Hem maksilla da hem de mandibulada aşağı ve geriye doğru rotasyon meydana geldiği izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A New and Different Approach for Class II Division 1 Malocclusions Treatment (Altuğ Type Maxillary Expander and Distalisation Appliance) Altuğ Type Maxillary Expander and Distalization appliance, which is composed of an intraoral acrylic appliance and a combined headgear, is used to restrict maxillary sagittal growth and expand maxilla to coordinate Angle Class I occlusion. Appliance has got two screws. One is maxi the other one is Hyrax screw. Main characteristics of the appliance is having two screws and turning the screws programme. Another advantage of this appliance is to distalize the maxillary premolar and molar teeth bodily at the same time. The aim of this study is to examine the skeletal, dentoalveolar and soft tissue effects of the Altuğ Type Maxillary Expander and Distalization appliance. The study material consisted of lateral cephalometric, posteroanterior and hand-wrist films taken from 30 individuals of the treatment group before and after treatment and from the 17 individuals of the control group before and after the control period. It has been taken into consideration that the individuals included in the study all have skeletally Class II division 1 abnormality and dental Class II buccal relationship with minimum 4 mm overjet in the maxillary arch, minimal crowding or well aligned lower arch and showed normal vertical growth pattern. A force of 450 gr per side was adjusted for the high-pull component and of 450 gr for the cervical component and a total of 900 gr force was applied with the combined headgear. The patients were instructed to wear their 155appliances 18 hours per day until the buccal relationship was corrected. The average treatment period was 0. 6 years and control period was 1 year. In order to evaluate the changes that took place in the treatment and control groups, 73 parameters have been measured on the lateral cephalometric films, 17 of which are angular and 56 linearand 1 ratio. 14 parameters have been measured on the posteroanterior films, 11 of which are linear and 3 angular and 6 linear and 1 anguler parameters have been measured treatment group orthodontic models. The statistical significance of the changes in the measurements during the casts observation period of each patient in both groups was determined by paired t-test. The statistical significance of the differences between the treatment and the control groups was compared by Student's t-test. It has been observed that by the effect of Altuğ Type Maxillar Expander and Distalization appliance maxillary sagittal growth was restricted and transversaily expanded and all the maxillary posterior teeth were distalized at a considerable degree. During treatment, some amount of distal tipping was seen at the maxillary premolar and molar teeth and extrusion of the posterior teeth was restricted. The maxillary incisors were extruded and overjet was reduced. Downward and backward rotation of both maxilla and mandible was observed.