190BCR-ABL ve 210BCR-ABL füzyon genlerinin hematopoetik hücrelerdeki proliferatif etkilerinin telomeraz aktivitesi ve telomer boyu ile ilişkisi
The relation between telomere length/telomerase activity and proliferative effects of 190BCR-ABL and 210BCR-ABL fussion genes on hematopoietic cells
  1. Tez No: 157754
  2. Yazar: NÜKET YÜRÜR KUTLAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AJLAN TÜKÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: 190UCR-AUL, 2103CR"AUL, antitelomeraz, proliferasyon, telomer, telomeraz 50, 190BCR-ABL, 210HCR"ABI, antitelomerase, proliferation, telomere, telomerase 51
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET 190bcr-abi. ve 2ioBCR ABI fiizyon genlerinin hematopoetik hücrelerdeki proliferatif etkilerinin, telomeraz aktivitesi ve telomer boyu ile ilişkisi Phildelphia kromozomunun oluşumuna yol açan translokasyon ile oluşan BCR/ABL onkogeninin, Ph-pozitif lösemilerin farklı formlarında değişik biçimlerde bulunması, bu proteinlerin farklı lökomojenik aktivitelere sahip olacağını düşündürmektedir. Lösemilerin farklı formlarında, telomer boyu ve telomeraz aktivitesi de değişiklik göstermektedir. Hücre yaşamının ve bölünmesinin düzenlenmesinde telomerlerin ve telomerazın önemli rol oynağı bilinmektedir. Buna dayanarak; BCR/ABL onkogenlerinin değişik formlarındaki lökomojenik aktivite farkının, bu proteinlerle transforme edilmiş hematopoetik hücrelerdeki telomer boyu ve telomeraz aktivitesi ile ilişkili olabileceği hipotezi öne sürülebilir. Bu çalışmada, 190BCR“ ABI' ve 210BCR”ABL onkogenleri ile transforme edilmiş myeloid (32D cl3) ve lenfoid (Ba/F3) hücre serilerinde telomeraz aktivitesi, telomer boyu ve proliferasyon hızının bu iki onkogenle doğrudan ilişkisi karşılaştırıldı. Bu çalışmada, telomeraz inhibitörlerinin, telomer boyu ve telomeraz aktivitesi ile ilişkili olarak hücre serilerindeki büyümeyi baskılaması üzerine etkisi de araştırıldı. 190BCR-ABL ve 210^"^ proteinlerinin telomeraz ile ilişkili lökomojenik etkileri arasında fark olduğu bulundu. 2103CR~ABL proteininin, her iki hücre serisinde telomeraz aktivitesi üzerinde doğrudan etkiye sahip olduğu ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The relation between telomere length/ telomerase activity and proliferative effects of 190BCRABI and 210BCRABI fussion genes on hematopoietic cells. The product of the Philadelphia chromosome translocation, the BCR/ABL oncogene, exists in different principal forms that are found in distinct forms of Ph-positive leukemia, suggesting these proteins have different leukomogenic activity. Distinct forms of leukemia are differed from each other with respect to levels of telomerase and telomere lengths also. It has been known that telomeres and telomerase are essential in the regulation of cell life-span and division. It has been hypothezed that the difference in leukomogenic activities of distinct forms of BCR/ABL oncogene could be related with the telomere length and telomerase activity of the hematopoietic cells which were transformed by these proteins. We have directly compared the 190BCRABL and 210BCR"ABL forms of BCR/ABL with regard to the telomerase activity, telomere lenght and proliferative rate of both myeloid (32D cl3) and lymphoid (Ba/F3) cell lines transformed by both oncogenes. This study tested whether telomerase inhibitors suppress growth of cell lines related with telomer length and telomerase activity. There was found a difference between the telomerase related leukomogenic effects of i90ncR-ABL and of 210BCR_ABL. 2ioBCR-ABI- has been suggested to have a direct effect on telomerase activity in both cell lines.