Hastanede yatan hastalarda kan kültürlerindenardışık olarak üreyen kaogülaz negatif stafilokogların tiplendirilmesi ve infeksiyon ile ilişkisinin belirlenmesi
Molecular typing of coagulase-negative staphylococci isolated from successive blood cultures of inpatients, and evaluation with infection
  1. Tez No: 157892
  2. Yazar: SÜHEYLA SERİN SENGER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE YÜCE, YRD. DOÇ. DR. MİNE ERDENİZMENLİ SACCOZZA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Çocuk Cerrahisi, Microbiology, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Koagülaz negatif stafilokok, kan dolaşımı infeksiyonu, Pulsed- field jel elektroforezi, kan kültürü, Coagulase-negative staphylococcus, blood stream infection, Pulsed-field gel electrophoresis, blood culture
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
IV ÖZET Hastanede Yatan Hastalarda Kan Kültürlerinden Ardışık Olarak Üreyen Koagülaz Negatif Stafilokokların Tiplendirilmesi ve tnfeksiyon İle İlişkisinin Belirlenmesi GİRİŞ: Koagülaz negetif stafîlokoklar (KNS), kan dolaşımı infeksiyonlarının (KDİ) en sık nedenidir; özellikle de santral venöz kateter gibi intravasküler aygıtların kullanımının yaygınlaşmasıyla da artış göstermiştir. Kan kültürleri, deride oldukça yoğun olarak bulunan KNS 'ler ile sıklıkla kontamine olmaktadır. Bu nedenle, kan kültürlerinden KNS soyutlandığında, etkenin gerçek bakteriyemiyi mi, yoksa kontaminasyonu mu temsil ettiğine karar verebilmek önemlidir. Akut bakteriyel infeksiyonlar genellikle tek bir suş ile meydana gelirler. Eğer bir hastadan soyutlanan aynı bakteri türüne ait izolatlar aynı genetik soydan ise, gerçek infeksiyon için güçlü bir delildir. Tam tersine soyutlanan izolatlar farklı klonlara ait ise kontaminasyon ya da kolonizasyon olarak değerlendirilirler. Pulsed-field jel elektroforezi (PFGE) gibi moleküler tiplendirme yöntemleri, aynı bakteri türüne ait birden fazla izolatın tek bir klona ait olup olmadığına karar vermede kullanılabilmektedirler. AMAÇ: Kan kültürlerinden KNS soyutlandığında, gerçek bakteriyemi ya da kontaminasyon olduğuna karar verme, klinik bir ikilemdir. Biz bu çalışmada kan kültürlerinden soyutlanan koagülaz negatif stafilokokların moleküler tiplendirme sonuçları ile gerçek bakteriyemi için kullanılan klinik kriterleri karşılaştırdık. GEREÇ VE YÖNTEM: Hastaların kan kültürlerinden ardışık olarak soyutlanan KNS'lerin aynı olup olmadıklarına karar vermek için PFGE yöntemi kullanıldı. Hasta dosyalarından demografik bilgiler, yatış nedenleri, kan kültürü alındığı zaman dilimindeki ateş ve beyaz küre sayıları, hastalara anti-stafilokokal sağaltım verilip verilmediği, eş zamanlı infeksiyon varlığı, kateter olup olmadığı ve bakteriyeminin hastane mi, yoksa toplum kaynaklı mı olduğu öğrenildi. Türlerin tanımlanmasında api Staph kiti kullanıldı ve PFGE sonuçları ile aynı türün elde edilip edilmemesi yönünden karşılaştırıldı. Klinik kriter olarak Centers for Disease Control and Prevention (CDC) tarafından belirlenmiş KDİ kriterleri değerlendirildi. Aynı suş ile meydana gelmiş bakteriyemi ile CDC'nin KDİ tanımı karşılaştırılırken, gerçek infeksiyonların çoğunun tek bir suş ile meydana geldiği varsayımı kullanıldı.SONUÇLAR: Toplam 38 hastanın kan kültürlerinden soyutlanmış 79 KNS izolatı çalışmaya alındı. Bu 38 bakteriyemi epizotunun 19'u aynı suşlar ile meydana gelmişti; diğer 19 bakteriyemi epizotu kontaminasyon olarak değerlendirildi. İki grup arasında yaş, cinsiyet ve bulundukları klinik (yoğun bakımlar, dahili yada cerrahi klinikler) açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu. Gerçek bakteriyemi grubundaki hastaların 18'inde (%94.7), kontaminasyon grubundaki hastaların 17'sinde (%89.5) intravasküler kateter vardı. Gerçek bakteriyemi grubundaki hastaların 15 'ine (%78.9), kontaminasyon grubundaki hastaların 9'una (%47.4) antistafilokokal tedavi verildi. Gerçek bakteriyemi grubundaki hastaların 12'sinde (%63.2), kontaminasyon grubundaki hastaların 18'inde (%94.7) eş zamanlı infeksiyon vardı. PFGE ve API sonuçları aynı türün elde edilip edilmemesine gore karşılaştırıldığında, API için duyarlık %100, özgüllük %36.8, olumlu öngörü %61.3, olumsuz öngörü %100 idi. Gerçek bakteriyemiyi kontaminasyondan ayırmada CDC'nin KDİ tanımında kriter 2a için duyarlık %100, özgüllük %31.6, olumlu öngörü %59.4, olumsuz öngörü %100 idi. Kriter 2b için aynı değerler sırasıyla %83.3, %47.1, %62.5, %72.7 olarak hesaplandı. TARTIŞMA: Klinik kriterler gerçek bakteriyemiyi tanımlamada moleküler tiplendirme sonuçları ile karşılaştınldığında zayıf kaldılar. Bunun nedenleri ya gerçek bakteriyeminin sıklıkla farklı suşlar ile meydana gelmesi, ya da sıklıkla kullanılan kriterlerin kontaminasyonu klinik kriterlerden ayırmada yetersizliği olabilir. Klinik kriterler ile tanımlanmış KNS nedenli bakteriyemiler sıklıkla glikopeptitler ile uygunsuz olarak sağaltılıyor olabilirler. Diğer yandan da, gerçek bakteriyemisi olan bazı hastalar yanlışlıkla kontaminasyon olarak değerlendirilip tedavisiz kalıyor olabilirler. PFGE analizi, her ne kadar çok az laboratuarın durumu kullanmaya el veriyor olsa da, KNS kan kültürü izolatlannın doğru yorumlanmasında klinisyene yardımcı olabilir. Son olarak, kan kültürü kontaminasyon hızlarının azaltılması, KNS kontaminantlannın neden olduğu etkileri azaltmada en iyi yöntem olacaktır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Molecular typing of coagulase-negative staphylococci isolated from successive blood cultures of inpatients, and evaluating its correlation with infection BACKGROUND: Coagulase-negative staphylococci (CNS) are the most common cause of bloodstream infection (BSI), most likely the result of the use of intravascular devices such as central venous catheters. Blood culture bottles are frequently contaminated with CNS which are ubiquitous on the skin. Thus, it is important to decide whether blood cultures that are positive for CNS represent true bacteremia or contamination. Acute bacterial infections are generally the result of a single strain. If several isolates of the same bacterial species from a patient have the same genetic lineage, that constitutes strong evidence for“true”infection. In contrast, contamination or colonization is suggested when isolates of the same species belong to different clones. Molecular typing methods, such as pulsed-field gel electrophoresis (PFGE) can be used to determine whether multiple isolates within a given species represent a single strain or multiple different strains. PURPOSE: Determining whether a blood culture that contains CNS represents true bacteremia or contamination is a clinical dilemma. We compared molecular-typing results of coagulase-negative staphylococcal blood culture isolates with clinical criteria for true bacteremia. MATERIALS AND METHODS: PFGE was used to determine whether patients with two or more succesive blood cultures with CNS isolates had the same strain of organism in each culture. The medical charts of the patients were reviewed for demographic information, underlying condition, the temperature and white blood cell count of the patients at the time of blood culture collection, whether the patients were receiving anti-staphylococcal therapy, existence of concurrent infection and usage of intravascular devices, whether the bacteremia was community or hospital acquired. API Staph kit was used to identify the species, checking the compliance with the PFGE results. As the clinical criteria we evaluated the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) surveillance criteria for BSI. Agreement between same-strain bacteremia and CDC definition for BSI was examined, based on the assumption that most true infections should be the result of a single strain.vıı RESULTS: The study sample consisted of 79 CNS blood culture isolates from 38 patients. Nineteen of the 38 bacteremias (50%) were due to same strains, the remaining cases were evaluated as contamination. There were no statistically significant differences between the two groups of patients based on age, sex, and location (intensive care unit, medical or surgical wards). Eighteen (94.7%) of the patients in the true bacteremia group, and 17 (89.5%) of them in the contamination group had intravascular catheters. Of the patients, 15 (78.9%) in the true bacteremia group, and 9 (47.4%) in the contamination group were receiving anti-staphylococcal therapy. Concurrent infections were present in 12 (63.2%) of the true bacteremia patients, and in 18 (94.7%) of the contamination patients. Comparison of PFGE and API results gave the following values for API: 100% sensitivity, 36.8% specificity, 61.3% positive predictive value, 100% negative predictive value. The criterion 2a of CDC definition for BSI had 100% sensitivity, 31.6% specificity, 59.4% positive predictive value, and 100% negative predictive value in distinguishing true bacteremia from contamination. The corresponding values for criterion 2b were 83.3%, 47.1%, 62.5%, and 72.7%, respectively. CONCLUSION: Molecular typing correlated poorly with clinical criteria for true bacteremia, suggesting either that true bacteremias are frequently the result of multiple strains or that the commonly used clinical criteria are not accurate for distinguishing contamination from true bacteremia. Glycopeptide treatment of clinically defined CNS bacteremia may frequently be unnecessary. On the other hand, some patients having true bacteremia may fail to receive appropriate treatment due to misevaluation of their blood culture as contamination. PFGE analysis can aid in the routine interpretation of CNS blood-culture isolates; even though few laboratories could afford such routine testing. Finally, reducing the rate of blood culture contamination may best control the potential impact of CNS contaminants.