Erişkin yaş grubunda tetanoz antikor düzeylerinin ELISA yöntemiyle araştırılması
Evaluating the immunity to tetanus in adults in with ELISA
- Tez No: 157891
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE YÜCE, YRD. DOÇ. DR. NUR YAPAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Microbiology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tetanus, immunity, adult, ELISA 72
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET ERİŞKİN YAŞ GRUBUNDA TETANOZ ANTİKOR DÜZEYLERİNİN ELISA YÖNTEMİYLE ARAŞTIRILMASI Tetanoz, aşı yapılmamış ya da aşılamanın eksik yapıldığı bireylerde görülen, mortalitesi yüksek olan bir infeksiyon hastalığı olup gelişmekte olan ülkelerde yenidoğanları ve genç erişkinleri, gelişmiş ülkelerde ise daha çok yaşlı populasyonu etkilemektedir. Aşılamayla önlenebilir olması ve yenidoğan ile 60 yaş üzerinde mortal seyretmesi açısmdan tetanoza karşı bağışıklığın değerlendirilmesi gerekmektedir. Yapılan çalışmalarda tetanoza karşı bağışıklık yaş ilerledikçe azalmaktadır. Bu çalışmada Türkiye'de erişkin yaş grubunda tetanoza karşı duyarlılığı ortaya koymak ve rapel aşı gerekliliğini değerlendirmek amaçlanmıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Merkez Laboratuvan'na tetkik için kan vermek üzere gelen 20-81 yaşlarındaki 339 hastayla görüşülerek yaş, cinsiyet, eğitim durumu, yaşadıkları yer, gebelik ve askerlik durumu, sigara-alkol kullanımı, kronik hastalık varlığı, sağlık birimlerine başvuru sıklığı, aşı anamnezleri sorgulandı. Hastaların serumlarında ELISA (Genzyme Virotech Almanya) yöntemiyle tetanoz IgG düzeyleri saptandı. IgG düzeyi ^ 0,1 IU/ml olanlar koruyuculuğa sahip ve 0,1 IU/ml duyarlı olarak değerlendirildi. İncelenen grupta tetanoza karşı duyarlılık oram %39,5 olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY EVALUATING THE IMMUNITY TO TETANUS IN ADULTS WITH ELISA Tetanus is a major cause of death in neonates in developing countries and in individuals over 60 years old in developed countries. The disease particularly affects unvaccinated people or who have incomplete vaccination schedule. The object of this study is to show the immunity to tetanus in adult population in Turkey. A total of 339 blood samples were collected from patients aged between 20-81 and tetanus antitoxin levels were studied with Enzyme Linked Imumunosorbent Assay method. Titers below 0,1 IU/ml were considered to show insufficient immunity to tetanus. Of the studied population 39,5% had insufficient immunity against tetanus. With increased age tetanus immunity decreased. In 20-29 age group immunity rate to tetanus was 91,8% and in the 70-81 group was 46,3%. There was no significant difference in the rate of immunity between subjects in terms of sex, occupation, cigarette-alcohol use, level of income, immunocompromising diseases such as chronic renal failure, malignency and corticosteroid use and frequency of submitting to health centers. According to these results adults have to be immunized with booster doses. The present vaccination schedule must include boosters every 10 years in order to provide all the population against tetanus.