Hematolojik maligniteli hastalarda toksoplazmozis aktivasyonunun avidite testi ile araştırılması
Investigation of toksoplazmosis activation by avidity test in patients with hematological malignancy
  1. Tez No: 157935
  2. Yazar: ERGÜN GÜLEŞCİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MÜŞERREF TATMAN OTKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Toksoplasma göndü, Hematolojik malignite, IF AT, IgG avidite 52, Toxoplasma gondii, Hematological malignancy, IF AT, IgG avidity 54
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET İnsanlarda Toksoplazma gondii seropozitiflik oranı %l-85 arasında değişmektedir. Toksoplazmozis bağışıklık sistemi sağlam kişilerde asemptomatik seyrederken, infekte fetusda ve yenidoğanda, bağışıklık yetmezliği olan kişilerde ağır tablolara ve ölümlere yol açabilmektedir. Toksoplazmozis kesin tanısı hastalık etkeninin gösterilmesi ile konur. Ancak, izolasyon yöntemlerinin güç olması nedeni ile serolojik yöntemler önem kazanmaktadır. Bu çalışmada lösemi ve lenfoma tanılı 40 hastada ve 40 kişilik kontrol grubunda enzym linked immunosorbent assay (ELİSA) ve indirekt floresans antikor (İFA) yöntemiyle IgG ve IgM antikorlarının araştırılması, ayrıca IgG(+) hasta serumlarına İFA yöntemiyle IgG avidite testi uygulanarak T. göndü ile karşılaşma ve reaktivasyon zamanlarının belirlenmeye çalışılması amaçlanmıştır. Hasta grubunda İFA yöntemi ve ELISA ile IgG seropozitiflikleri sırası ile %67,5 ve %60 olarak bulunurken, her iki yöntem arasında uyum yüksek bulundu (kappa %89). Kontrol ve hasta grubunda İFA yöntemiyle IgM(+)'liği saptamadık. Hasta grubundaki 1 1 kişide, kontrol grubundaki altı kişide 1/1000 dilüsyon üzerinde IgG pozitifliği elde ettik ve bu olgularda reaktivasyon olabileceği düşünüldü. Ancak reaktivasyon varlığında IgG aviditesi yüksek olacağından toksoplazmozis ayırıcı tanısında polimeraz zincir reaksiyonu, doku kültürü gibi direkt tam yöntemlerine başvurulmalıdır. İFA IgG avidite yöntemi ile kontrol grubunda iki kişide ve hasta grubunda bir olguda düşük avidite saptandı ve akut infeksiyon olabileceği düşünüldü. Ancak bağışıklık sistemi baskılı kişilerde T. gondii IgG avidite testinin yararım açıklayabilmek için daha fazla olgu içeren gruplarda ve özgül tanının yapıldığı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF TOXOPLASMOSIS ACTIVATION BY AVIDITY TEST IN PATIENTS WITH HEMATOLOGICAL MALIGNANCY SUMMARY Toxoplasma gondii seropositivity in humans range between 1% and 85%. The course of toxoplasmosis is asymptomatic in immunocompetent humans while it may cause severe disease and death in infected fetus or newborn and immunocompromised humans. The definitive diagnosis of toxoplasmosis is done by detection of the agent itself. However, serological methods are increasingly gain importance because the isolation methods are difficult. The aim of this study is to detect IgG and IgM antibodies against toxoplasmosis by enzym linked immunosorbent assay (ELISA) and indirect flourescent antibody (IF A) techniques in 40 patients with the diagnosis of leucemia or lymphoma and in 40 healthy person as a control group. Also, IgG avidity test by IFA was applied in IgG-positive serums to determine the time of exposure and reactivation. IgG seropositivity by IFA and ELISA in patient group was found as 67,5% and 60%, respectively, and the aggrement of the methods was high (kappa 89%). IgM seropositivity was not found by IFA in patient or control groups. IgG seropositivity higher than 1/1000 dilution was found in 1 1 patient and six controls. But in differential diagnosis of toxoplasmosis, direct diagnostic methods like polymerase chain reaction and cell culture must be applied because IgG avidity is high in presence of reactivation. 53Low avidity was detected in one patient and two controls by IFA IgG avidity technique and interpreted as acute infection. It is essential that the cases should diagnose specifically and evaluate in more population so that identifying benefit of T. gondii IgG avidity test in immunocompromised patients.