Erzincan ili Tercan ilçesinde ilköğretim ve lise öğrencilerinde yüzeyel mikoz etkenlerinin araştırılması
An investigation of superficial mycoses agents in primary and high school students in the Tercan district of Erzincan
- Tez No: 157967
- Danışmanlar: PROF.DR. NEDRET KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Maya, dermatofit, yüzeyel mikoz, Yeast, dermatophytes, superficial mycoses
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
IV ERZİNCAN İLİ TERCAN İLÇESİNDE İLKÖĞRETİM VE LİSE ÖĞRENCİLERİNDE YÜZEYEL MİKOZ ETKENLERİNİN ARAŞTIRILMASI ÖZET Yüzeyel mikoz etkenlerinin bir kısmı kesin coğrafık dağılım gösterirken, bir bölümü de tüm dünyaya yayılmıştır. Bu dağılımda bölgelerin ekolojik durumu, bozuk hijyenik koşullar ve insanların yaşama biçimleri etkilidir. Bu çalışmada Haziran 2003- Ocak 2004 tarihleri arasında Erzincan'a bağlı Tercan ilçesindeki lise ve ilköğretim okullarında öğrenim gören 900 öğrencide yüzeysel mikoz etkenleri araştırıldı. Konu ile ilgili anket formunda şikayetlerini belirten öğrenciler arasından yüzeyel mikoz kuşkulu olanlar saptandı. Yüzeyel mikoz kuşkulu 74 öğrenciden 79 deri ve tırnak kazıntısı örneği alındı. Onbir (%14) örneğin direkt mikroskobisinde mantar elemanı görüldü ve bir örnekte M.furfur belirlendi. Yirmi (%25.3) örneğin kültüründe üreme saptandı ve etkenler tür düzeyinde tanımlandı. Mikolojik kültürlerden en çok maya (%70), ikinci sıklıkta dermatofit (%30) izole edildi. Maya suşlarmın 7'si (%50) Trichosporon spp., 4'ü (%28.6) C.glabrata, 2'si (%14.3) C.parapsilosis, biri (%7.1) Rhodotorula spp.; dermatofit suşlarmın 5'i (%83.3) T.rubrum, biri (%16.7) T.mentagrophytes olarak tanımlandı. Araştırma grubundaki öğrencilerde yüzeyel mikoz oram %2.2 olarak belirlendi. Sonuç olarak; ülkemizde farklı bölge ve gruplarda yüzeyel mikoz etkenlerini belirleyen çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
AN INVESTIGATION OF SUPERFICIAL MYCOSES AGENTS IN PRIMARY AND HIGH SCHOOL STUDENTS IN THE TERCAN DISTRICT OF ERZİNCAN ABSTRACT While some causative agents of superficial mycotic infections disperses certain geographical areas, the others disperse to all over the world. Ecological situation of areas, reduced hygienic situation and living form of humans are effective in this distribution. In this study, causative agents of superficial mycoses were researched in 900 students of primary and high school of Tercan (Erzincan) between June 2003- January 2004. Superficial mycoses suspicious students were determined from poll related with this topic. Skin and nail scrapings were taken from 74 superficial mycoses suspicious students. Fungal component were seen in direct microscopy of 11 samples (14%) and M.furfur was detected in one sample. The reproduction was detected in 20 samples culture (25,3%) and agents were identificated as a species. In the mycological cultures, yeasts were isolated as the most common (70%) and dermatophytes were isolated as second common. (30%) Of the yeast 7 (50%) were Trichosporon spp., 4 (28,6%) were C.glabrata, 2 (14,3%) were C.parapsilosis, one (7,1%) were Rhodotorula spp.; Of the dermatophyte 5 (83,3%) were T.rubrum, 1(16,7%) were T.mentagrophytes. Ration of superficial mycosis was detected as 2,2% in researching group. As a result, superficial mycoses agents should be research on different area and group in our country.