Brucella abortus duyarlı ve dirençli fare peritoneal makrofajlarında nitrik oksit ve solunum patlaması varlığının araştırılması
Investigation of nitric oxide and respiratory burst in susceptible and resistant mice peritoneal macrophages to Brucella abortus
  1. Tez No: 157966
  2. Yazar: MELTEM UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAKKI BAHAR, Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN BASKIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Brucella abortus, Solunum patlaması, apoptoz, Brucella abortus, respiratory burst, apoptosis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
1. ÖZET Brucella abortus duyarlı ve dirençli fare peritoneal makrofajlarında nitrik oksit ve solunum patlaması varlığının araştırılması. Brucella cinsi bakteriler fakültatif hücre içi patojenler olup, konak vücudunda Mononüklear fagositer sistem (MNFS) hücreleri tararından fagosite edildikten sonra bile canlılıklarını koruyup çoğalmaya devam edebilirler. Makrofajlar içine yerleşen bakterinin büyük bir çoğunluğunun yine makrofajlar tarafından ortadan kaldırıldığı, kalan az sayıda bakterinin hücre içi çoğalmaya devam ettiği bilinmektedir. Fagositoz sırasında fagozom aşamasını takiben, makrofajların içindeki oksijene bağımlı ve/veya oksijenden bağımsız sistemler devreye girerek mikroorganizmayı öldürmeye çalışır. Oksijene bağımlı sistemlerden nitrik oksit (NO) ve oksijen radikaUerinin oluşumu B. abortus' a karşı oluşan bağışıklık dizgesinin önemli savunma elemanlarıdır. Bu çalışmada B. abortus' a duyarlı olduğu bilinen BALB/c ve B. abortus' a dirençli olduğu bilinen C57 BL genetik kökenli fare peritoneal makrofajlan virülan B. abortus etkeniyle 10:1 ve 100:1 oranında in vitro infekte edildi. Gruplar; infeksiyonun 0, 3, 6, 9, 12 ve 24. saatlerdeki solunum patlaması, nitrik oksit ve bunlara bağlı gelişen apoptoz yanıtları ve makrofajlar içinde canlılığını devam ettiren bakteri sayısı balonundan karşılaştırıldı. Makrofajlardaki nitrik oksit yanıtı Griess reagent ile, solunum patlaması nitroblue tetrazolium boyası ile, apoptoz yanıtı ise Hoechst 33342 ve propidium iodide boyası ile saptandı. Çalışma sonuçlarımız dirençli C57 BL grubunda solunum patlaması yanıtının, duyarlı BALB/c grubuna oranla hem daha erken hem de daha güçlü gerçekleştiğini gösterdi. Apoptoz yanıtı her iki fare grubunda da, 10:1 oranında infekte edilen gruplarda 100:1 oranında infakte edilen gruplara göre daha yüksek olarak gözlendi. Bu sonuç; apoptotik yanıtın hücre içi bakteri sayısı arttıkça baskılanabileceğini düşündürdü. En yüksek apoptoz değerleri iki fare grubunda birbirine yalan idi. Önemli fark, dirençli C57BL grubunda yanıtın erken başlaması oldu. NO yanıtları her iki grupta da ilk 24 saatte anlamlı olarak yükselmedi. Bu sonuç, B. abortus' un NO yanıtını baskılayabileceğim veya etkili bir şekilde uyaramadığını düşündürdü.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY Investigation of nitric oxide and respiratory burst in susceptible and resistant mice peritoneal macrophages to Brucella abortus. Brucella species are facultative intracellular pathogens that can establish and replicate within mononuclear phagocyte system cells of the host following the phagocytosis. It is known that most of the intracellular bacteria are killed by macrophages and remained few bacteria begin to replicate. During the phagocytosis, oxygen dependent and/or oxygen independent systems of macrophages start to kill microorganisms soon after phagosome formation. The production of oxygen dependent systems including nitric oxide (NO) and oxygen radicals are crucial components of the host defense against to B. abortus. In this study; BALB/c, which is susceptible and C57 BL which is resistant to B. abortus mice peritoneal macrophages in vitro were infected with virulent B. abortus strain in a ratio of 10:1 and 100:1. The groups were compared with each other by the NO, respiratory burst, apoptosis responses and number of bacteria surviving in the macrophages at 0, 3, 6, 9, 12 and 24 hours of infection. We detected NO with Griess reagent, respiratory burst with nitroblue tetrazolium stain, and apoptosis with Hoechst 33342 and propidium iodide stain. Our results showed that; respiratory burst responses in resistant C57 BL group was higher and started earlier than in susceptible BALB/c group. Apoptosis responses in both of the mice groups infected with bacteria in a ratio of 10:1, showed higher values in comparison with 100:1 ratio. This result indicate that apoptosis can be reduced by the increasing number of intracellular bacteria. The peak values of apoptotic response were nearly same in two mice groups, but the significant difference in the apoptosis was early at the begining of the response in resistant C57 BL group. There was no significant increase in NO responses for both of the groups in 24 hours of infection. This result indicate that, B. abortus could inhibit NO responses or could not induce effectively.