Trakya bölgesindeki hastalardan izole edilen Brucella kökenlerinin in vitro antibiyotik duyarlılığı
In vitro susceptibilities of Brucella starain isolated from patients the Trakya region
- Tez No: 157982
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FİGEN KULOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Brucella, antibiyotik duyarlılığı 44, Brucella, antibiotic susceptibility 45
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET TÜTF, Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarı' nda Mayıs 1997-Ocak 2002 tarihleri arasında hastalardan alınan 41 adet kan kültürü ve bir adet BOS örneğinden, standart metodlarla izole edilen ve Brucella olarak adlandırılan 42 suş çalışmaya alındı. İzole edilen suşlardan 41 'i B. melitensis, biri B. abortus olarak adlandırıldı. In vitro olarak doksisiklin, rifampin, ofloksasin, siprofloksasin, streptomisin, azitromisin, seftriaksonun etkinliği araştırıldı. Antibiyotik duyarlılık testi intraselüler patojenlerin antibiyotik duyarlılığı için hazırlanan 'Eucast Discussion Document E.Dis 6.1' de önerildiği gibi agar dilüsyon yöntemi ile yapılarak, sonuçlar 48 saat ve 72 saat süre sonunda okundu. pH:7'de doksisiklin, rifampisin, streptomisin, seftriakson, siprofloksasin ve ofloksasin Brucella kökenleri üzerine etkili bulundu. pH:5'de rifampisinin etkinliği artarken doksisiklinin etkinliği değişmedi, streptomisin, seftriakson, siprofloksasin ve ofloksasinin etkinlikleri azaldı.
Özet (Çeviri)
IN VITRO SUSCEPTIBILITIES OF BRUCELLA STRAINS ISOLATED FROM PATIENTS IN THE TRAKYA REGION SUMMARY Between May 1997-January 2002, 42 Brucella spp. (41 from blood cultures, one from cerebrospinal fluid) were isolated using the standart methods in the Clinical Microbiology Laboratory of the Trakya University Medical School. One of them was B. abortus, all the others were B. melitensis. The aim of this study was to investigate the in vitro activity of doxycycline, rifampicin, streptomycin, ceftriaxone, ciprofloxacin and ofloxacin against 42 Brucella strains isolated from patients in the Trakya Region and to evaluate the affect of the acidic pH on the antibiotic susceptibility of these isolates. We determined the MICs of six antibiotics at two different pHs by agar dilution method. Results were obtained at the end of 48 and 72 hours. Doxycycline, rifampicin, streptomycin, ceftriaxone, ciprofloxacin and ofloxacin had in vitro activity at pH:7. At pH:5, activity of rifampicin increased, activity of doxycycline was the same at both pHs but activity of streptomycin, ceftriaxone, ciprofloxacin and ofloxacin decreased.