Bazı antiseptik ve dezenfektanların antimikrobik aktivitelerinin in vitro araştırılması
In vitro investigation of antimicrobial activities of some antiseptics and disinfectants
- Tez No: 157981
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MÜŞERREF TATMAN OTKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Dezenfektan, antiseptik, antimikrobik etki 46, Disinfectant, antiseptic, antimicrobial effect 47
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Bu çalışmada hastanemizde kullanılan dezenfektanlardan altı tanesinin (Etil alkol, Sodyum hipoklorit, %10 povidon iyot, %4 klorhekzidin gkulonat, Sacti-med, %2 glutaraldehit) hastanedeki hastalardan izole ettiğimiz hastane enfeksiyonu etkeni 46 bakteri (dokuz Acinetobacter spp., dokuz Stenotrophomonas maltophilia, dokuz Pseudomonas aeruginosa, dokuz Escherichia coli, beş metisiline dirençli Staphylococcus aureus, beş metisiline duyarlı Staphylococcus aureus) ve üç American Type Culture Collection standart susu {Pseudomonas aeruginosa 27853, Escherichia coli 25922, Staphylococcus aureus 6538) üzerine farklı konsantrasyonlarda (etil alkol için %50-%70-%95, diğer dezenfektanlar için 1/10- 1/100- 1/1000 sulandırım) ve temas sürelerinde (1, 2, 5, 10, 30 dk) kalitatif süspansiyon test yöntemi ile etkilerini araştırdık. Yaptığımız çalışmanın sonucunda en etkili dezenfektan maddeler sırasıyla etil alkol ve %4 klorhekzidin gkulonat, en az etkili dezenfektan maddeyi ise %2 glutaraldehit olarak tespit ettik. Ayrıca çalışmaya aldığımız bakteriler arasında en dirençli olanı Pseudomonas aeruginosa olarak bulduk. Değişik hastane ortamlarından izole edilen bakterilerin duyarlılıkları farklı olabileceği için hastane enfeksiyonlarının kontrolünde her hastanenin mevcut mikroorganizmalarına karşı etkili dezenfektanları saptayarak malzeme seçimi yapmasının yararlı olacağı düşüncesine vardık.
Özet (Çeviri)
IN VITRO INVESTIGATION OF ANTIMICROBIAL ACTIVITIES OF SOME ANTISEPTICS AND DISINFECTANTS SUMMARY In this study we investigated the effects of six disinfectants (ethyl alcohol, sodium hypochlorites, povidone-iodine 10%, chlorhexidine gluconate 4%, sacti-med, glutaraldehyde 2%) on 46 bacteria (nine Acinetobacter spp., nine Stenotrophomonas maltophilia, nine Pseudomonas aeruginosa, nine Escherichia coli, five methicillin resistant Staphylococcus aureus, five methicillin susceptible Staphylococcus aureus) isolated as the agents of hospital infections and on three American Type Culture Collection standard strains (Pseudomonas aeruginosa 27853, Escherichia coli 25922, Staphylococcus aureus 6538). We explored their effects at their different consantrations (50, 70, 95 % for ethyl alcohol and 1/10, 1/100, 1/1000 dilutions of the others) and different exposure times (1, 2, 5, 10, 30 min) by qualitative suspension test method. We determined that ethyl alcohol and chlorhexidine gluconate 4% were the most effective disinfectants and also glutaraldehyde 2% was the least effective disinfectant. Besides we found Pseudomonas aeruginosa as the most resistant bacteria among the others included in this study. We concluded that every hospital should determine the disinfectant effective to the current microorganisms to control hospital infections, because the susceptibility of bacteria isolated from various hospitals can be different.