Sağlık meslek liselerinde genel hizmetlerin yönetimi (Ankara il merkezi örneği)
General services management in the health vocantional high schools (The city centrum of Ankara as the model)
- Tez No: 158073
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET MÜNİR ACUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık meslek lisesi, genel hizmetler, yönetim, örgüt, meslek lisesi, Health vocational high school, general services, management, organization, high school
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
119 ÖZET Sağlık Meslek Liselerinde Genel Hizmetlerin Yönetimi (Ankara İl Merkezi Örneği) Bu çalışmanın amacı, Ankara il merkezindeki sağlık meslek liselerinde genel hizmetlerin yönetimi nasıldır? Nasıl olmalıdır?" sorularına sağlıklı yanıtlar bulabilmektir. Bu temel amacın bütünlüğünde; yazılı kaynaklar ve yönetim metinleri incelenmiş, araştırmanın sınırlı olduğu alandaki okul yöneticileri ve iş görenlerle görüşülmüş, gözlem yapılmış ve daha sonra elde edilen bulgulardan sonuca gidilmiştir. Elde edilen sonuçlar, Ankara il merkezindeki sağlık meslek liselerindeki genel hizmetlerin yönetimine ilişkin hizmetlerin, genellikle alışılagelmiş yöntemlerle yapıldığım, alınması gereken önlemlerin yeterince alınmadığını ve bu hizmetlerin yeterince denetlenmemesine ilişkin sorunlar olduğunu göstermiştir. Okullardaki genel hizmetlerin yürütülmesiyle ilgili olarak genellikle tam ve doğru olarak bir yönetim metni adı verilememiş, yönetim metinlerinin ve hazırlanması gereken plan ve dokümanların genellikle gösterilemediği belirlenmiştir. Bu nedenle genel hizmetlerin yönetimi ile ilgili olarak belirlenen eksikliklerin uygulamada aksaklıklara neden olmasını önlemek amacıyla gerekli önlemlerin alınmasının sağlanmasının ve hizmet içi eğitimlere ağırlık verilmesinin gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
120 SUMMARY General Services Management in the Health Vocational High Schools (The City Centrum of Ankara as the Model). The purpose of this study is to find proper answers to such questions as“How is the management of general services at the health vocational schools in the city of Ankara and how is it supposed to be?”. In order to maintain the integrity of the study, written documents and management texts were examined and school administrators and workers were interviewed, observed and then conclusions have been withdrawn through findings. Derived conclusions disclosed several problems related with lack of control on the services performed in the health vocational schools in the city of Ankara and such common applications that were performed inadequately has been determined. In addition, exact and accurate management text and required plan documents related with the general service applications in schools have not been identified at all accordingly. In conclusion, taking the necessary precautions upon the predefined deficiencies related to the general services management in order to prevent potential malfunctions and putting more emphasis on in-service training are highly recommended.