Ümraniye sağlık eğitim ve araştırma bölgesinde çalışan hekimlerin tüberküloz kontrolü hakkındaki bilgi ve tutumlarının yönetsel açıdan değerlendirilmesi
Physicians' knowledge and attitude about tuberculosis control: A survery in the view of management at Umraniye Health District
  1. Tez No: 158072
  2. Yazar: AKTAN KARAHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞANDA ÇALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Tüberküloz, DOTS, Hekim, BiIgi, Tutunı, Tuberculosis, DOTS, Physicians, Knowledge, Attitude
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Amaç:Bu araştırmanın amacı Ümraniye' de çalışan hekimlerin erişkin tip akciğer tüberkülozu (TB), ülkemizde uygulanan TB kontrol programı ile DOTS (DGTS: Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi) hakkındaki bilgi ve tutumlarının araştırılmasıdır. Yöntem:Araştırma tanımlayıcı olup 7-30 Haziran 2004 tarihleri arasında Ümraniye'de kayıtlı olan hekimlerin %71,2' sine (166/233) anket uygulanarak veri toplanmıştır. Bulgular:Araştırmaya katılan hekimler TB semptomları ve anti-TB ilaçların isimleri konusunda bilgilidir. Mezuniyet sonrası % 70,9 'u tüberküloz hakkında bilimsel bir etkinliğe katılmamış olmasının etkisiyle tüberkülozun ülkemizdeki sıklığı,TB tanısı, tedavisi ve bildirimi hakkındaki bilgileri daha sınırlıdır. Araştırmaya katılan hekimlerin % 45,2' si T.C. Sağlık Bakanlığı' nın tüberküloz için bir kontrol programı olup olmadığı ve % 22,9'unun da T.C. Sağlık Bakanlığı'nda tüberküloz için bir örgütlenme olduğu hakkında fikri yoktur. Hekimlerin tamamına yakını (%95,1) bu konuyu ülkemiz için önemli bir sorun ve en sık nedeninin(%42,8) yetersiz beslenme ve kötü hijyen koşulları olduğu görüşündedir.Hekimlerin %57,2' si kendilerinin halkın bilgilenmesinde önemli olduğunu ama bölgede TB ile ilgili bir eğitimin tüm sağlık personeline verilmesi gerektiğini belirtmiştir. TB tanısını koymada göğüs hastalıkları uzmanları ve VSD hekimlerinin yanı sıra 1. basamakta çalışan hekimlerin de etkili olabileceğini ancak izlemin daha çok verem savaş dispanserleri tarafından yapılması gerektiğini belirtmişlerdir. % 95,2 hekim hastalarına en sıklıkla tedavileri süresince ilaçlarım düzenli içmeleri gerektiğini önereceklerini belirtmiştir. Araştırmaya katılan hekimlerin % 66,9' u tanı ve izlemde sorunlar olması nedeniyle yeni bir TB kontrol programına ihtiyaç olduğunu, % 64,5 'i DOT' un (DGT, Doğrudan Gözetimli Tedavi) Ümraniye'de uygulanabileceğini ve en sık sağlık personelin sayıca yetersizliğinin sorun olacağını belirtmiştir. Sonuç: Bölgede çalışan hekimlerin TB hakkında eğitime isteği ve ihtiyacı vardır. Bu nedenle tüm sağlık personelinin TB hakkındaki bilgilerini güncellemelerine olanak sağlayacak bölgeye ait verilerle desteklenmiş,sürekli ve denetimi yapılan bir eğitim planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Physicians' Knowledge and Attitude About Tuberculosis Control: A survey in the view of management at Ümraniye Health District ObjectivesrThis research was carried out to investigate the knowledge and attitudes of Physicians at Ümraniye District about control of tuberculosis (TB) and DOTS. Design:In this descriptive study data were obtained by a self administered questionnaire with a response of %71,2. Results: The study shows that altough the physicians know much about the symptoms of TB and the Anti-TB drugs, there is a need to renew their knowledge about TB including the national control programme and organisation of TB.While almost all physicians accept that TB is an important health problem for Turkey, the most important reason shown depend on socioeconomic factors such as lack of hygiene and poor nutrition. Physicians agree to be responsible for patients health education, but suggest that an inservice tarining must be given to all health personnel. Physicians believe that the diagnosis of TB is not only the job of specialists but the general physicians. On the other hand they suggest the follow up of teratment should be done by the physicians working at TB dispensaries. 95,2% of the physicians expresses that they would emphasize TB patients to take pills regularly which is the most imporant thing to reach the goal. 66,9 % of the physicians believe that a new TB contol programme is needed because of the problems at diagnosis and treatment phase. Altough 64,5% physicians suggest that DOT is feasible for the district, lack of the number of physians would be a problem. Conclusion :An Education about TB is wanted and needed by the physicians working at the district. For that reason to update the knowledge about TB a continuous education programme should be prepared for all health workers, especially for physicians and the supervision & the data collection should be in the linkage of this programme.